Свържи се с нас

Култура

Да опаковаш света – Кристо и Жан Клод в Габрово

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Две изложби, представящи творчеството на Кристо и Жан Клод, както и ранните години на родения в Габрово световноизвестен творец, бяха открити в Дома на хумора и сатирата.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Първата, наречена Кристо и Жан-Клод. Проекти, показва подписани постери и видео материали от проекти на двамата артисти.

снимка: Община Габрово

Втората, под наслов Роден в Габрово, е документална изложба за живота на семейство Явашеви в Габрово и първите стъпки на малкия Христо в изкуството.

снимка: Община Габрово

Сред официалните гости на събитието бяха най-малкият от тримата братя – Стефан Явашев заедно със съпругата си, журналистката Евгения Атанасова-Тенева, доц. Георги Лозанов, част от габровските депутати в Народното събрание, областният управител на област Габрово Невена Петкова.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кметът на община Габрово Таня Христова поздрави гостите на събитието и разказа за първите стъпки в осъществяването на този проект. Тя благодари на екипа на Дома на хумора, както и на общинските съветници, които са го подкрепили и с работата си през годините са помогнали той да стане реалност. По думите й, творчеството на Кристо и Жан Клод ни учи да търсим и намираме отговори, показва ни свободата без да я налага, защото тя не може да бъде налагана, а само живяна. „Независимо, че Кристо принадлежи на света, Габрово го обича и не трябва да забравяме, че сърцето му е затуптяло за първи път тук, в нашия град“, допълни кмета на Габрово Таня Христова.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Стефан Явашев разказа за съвместната работа на Кристо и Жан Клод, за хармонията в отношенията им, за преживяванията си като зрител в различните проекти на двамата артисти.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Евгения Атанасова-Тенева, която е сред най-задълбочените изследователи на творчеството на Кристо и Жан-Клод, сподели за опита си в реализирането на филмите за техните проекти. Според нея, като консултант и автор на текстове за документалната изложба, публиката ще разбере защо Кристо не принадлежи нито на България, нито на Габрово, а на целия свят.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Доц. Георги Лозанов предостави за габровската изложба видео интервюто си с артиста, заснето в Ню Йорк заедно с режисьора Стоян Радев. По времето когато са го правили, Жан Клод не е била сред живите, но въпреки това Кристо е говорел в множествено число и сегашно време за проектите им. По думите на доц. Лозанов публиката на двете изложби ще има възможност да си отговори на въпроса защо Кристо е един от най-големите и значими творци на ХХ и ХХІ век в световен мащаб.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Маргарита Доровска, директор на музея Дом на хумора и сатирата, разказа за различните етапи в осъществяването на проекта, представящ творчеството на Кристо и Жан Клод, и живота на семейство Явашеви в Габрово. Тя благодари освен на екипа, работил по двете изложби и на всички сътрудници, габровци и габровски фирми подкрепили реализирането им.

Мащабният проект на габровския музей на хумора очаква своите публики до 17 юни 2018 г., когато изложбите ще бъдат закрити. Изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово“ са реализирани от Община Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата” и Сдружение „Нашето по-голямо Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Проф. Димитрова участва в избора на президент на АЕОМ

Published

on

Директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова взе участие в заседанието за избор на президент на Асоциацията на европейските музеи на открито (АЕОМ). Кандидатурата на Хилде Шоелфс за втори мандат начело на организацията получи единодушна подкрепа. Гласуването бе част от 30 конференция на АЕОМ, реализирана в шведската столица Стокхолм от 27 септември до 1 октомври.

„Занаятите и устойчивото развитие на музеите на открито“ бе презентацията, представена пред участниците в конференцията от Тихомир Църов – вторият представител на „ Етър“ по време на форума.

Това издание на конференцията се проведе основно на територията на най-стария музей на открито „Скансен“ и в него се включиха 160 специалисти от 40 организации. Преобладаващото присъствие бе на музеи на открито от Германия, Норвегия, Дания, Чехия, Румъния, Обединеното кралство и др., но се включиха и представители на САЩ и Япония.

По време на официалната гала вечер участниците в конференцията бяха приветствани от висши представители на местната власт в Стокхолм, между които Сесилия Бринк – президент на Градския съвет. Те получиха възможността да се запознаят как функционират политическата и административна власти на шведската столица и бяха допуснати в залата за гласуване на парламента на шведската столица.

Един от важните дискутирани проблеми бе намирането на пътища за устойчиво развитие на музеите. Споделеният опит бе оценен от българските участници като ползотворен, независимо от естествените различия, които съществуват между отделните музеи на открито.

Президентът на АЕОМ Хилде Шоелфс поздрави РЕМО „Етър“ за голямото международно признание – получаването на наградата „Жива“ в началото на 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица