Свържи се с нас

Култура

Да опаковаш света – Кристо и Жан Клод в Габрово

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Две изложби, представящи творчеството на Кристо и Жан Клод, както и ранните години на родения в Габрово световноизвестен творец, бяха открити в Дома на хумора и сатирата.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Първата, наречена Кристо и Жан-Клод. Проекти, показва подписани постери и видео материали от проекти на двамата артисти.

снимка: Община Габрово

Втората, под наслов Роден в Габрово, е документална изложба за живота на семейство Явашеви в Габрово и първите стъпки на малкия Христо в изкуството.

снимка: Община Габрово

Сред официалните гости на събитието бяха най-малкият от тримата братя – Стефан Явашев заедно със съпругата си, журналистката Евгения Атанасова-Тенева, доц. Георги Лозанов, част от габровските депутати в Народното събрание, областният управител на област Габрово Невена Петкова.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кметът на община Габрово Таня Христова поздрави гостите на събитието и разказа за първите стъпки в осъществяването на този проект. Тя благодари на екипа на Дома на хумора, както и на общинските съветници, които са го подкрепили и с работата си през годините са помогнали той да стане реалност. По думите й, творчеството на Кристо и Жан Клод ни учи да търсим и намираме отговори, показва ни свободата без да я налага, защото тя не може да бъде налагана, а само живяна. „Независимо, че Кристо принадлежи на света, Габрово го обича и не трябва да забравяме, че сърцето му е затуптяло за първи път тук, в нашия град“, допълни кмета на Габрово Таня Христова.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Стефан Явашев разказа за съвместната работа на Кристо и Жан Клод, за хармонията в отношенията им, за преживяванията си като зрител в различните проекти на двамата артисти.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Евгения Атанасова-Тенева, която е сред най-задълбочените изследователи на творчеството на Кристо и Жан-Клод, сподели за опита си в реализирането на филмите за техните проекти. Според нея, като консултант и автор на текстове за документалната изложба, публиката ще разбере защо Кристо не принадлежи нито на България, нито на Габрово, а на целия свят.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Доц. Георги Лозанов предостави за габровската изложба видео интервюто си с артиста, заснето в Ню Йорк заедно с режисьора Стоян Радев. По времето когато са го правили, Жан Клод не е била сред живите, но въпреки това Кристо е говорел в множествено число и сегашно време за проектите им. По думите на доц. Лозанов публиката на двете изложби ще има възможност да си отговори на въпроса защо Кристо е един от най-големите и значими творци на ХХ и ХХІ век в световен мащаб.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Маргарита Доровска, директор на музея Дом на хумора и сатирата, разказа за различните етапи в осъществяването на проекта, представящ творчеството на Кристо и Жан Клод, и живота на семейство Явашеви в Габрово. Тя благодари освен на екипа, работил по двете изложби и на всички сътрудници, габровци и габровски фирми подкрепили реализирането им.

Мащабният проект на габровския музей на хумора очаква своите публики до 17 юни 2018 г., когато изложбите ще бъдат закрити. Изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово“ са реализирани от Община Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата” и Сдружение „Нашето по-голямо Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица