Свържи се с нас

Новини

Общината подмени „в движение“ проекта за Източната градска улица

Published

on

Визуализация на Източната градска улица. Снимка: Община Габрово

Без да уведоми хората Община Габрово скандално е подменила „в движение“ първоначалния проект за изграждане на новата Източна градска улица. Това твърдят жители на два централни габровски квартала, изпаднали в недоумение.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Мотивите на гражданите се базират на факта, че вместо да бъде изградена връзка за автомобили между ул.“Топлик“ с ул.“Марин Дринов“, каквото се е предвиждаше първоначално по проекта (виж визуализация по-горе), ще бъдат направени стълби за пешеходци.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По думите на хората, когато Община Габрово е организирала представяне на проекта за Източната градска улица, местната общност от квартала е взела участие в срещата, но тогава автомобилната връзка е фигурирала в предложението, което много се харесало.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Гражданите стигнаха и по-далеч в изказванията си. Те упрекнаха кмета, припомняйки че съответното кръстовище на ул.“Топлик“ с ул.“Марин Дринов“ дори е фигурирало в предизборната кампания и обещанията на Таня Христова, което всички очаквали да видят, а именно проходима улица за моторни превозни средства, която да облекчи трафика в центъра на Габрово. Нещо, което на практика сякаш вече няма как да се случи.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Жителите на двата засегнати централни квартала са категорични, че заради една обходна улица се прекъсват четири други, нещо което по думите го има само в България. „Правиш улица, за да облекчиш уж движението, а в резултат от нея прекъсваш 4 други улици и натоварваш движението на цял квартал, плюс училище“, негодуват хората.

На техни въпроси, адресирани до Община Габрово и свързани с несъответствието между първоначално планираното и реализираното в действителност, от администрацията на кмета отговаряли, че нищо не било предвидено. „Излизат със стария градоустройствен план от 1973 г., при който плановете са били за правеното на пешеходна алея към вече бившия Младежки дом.“

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Проектът е буквално в движение подменен. Според наша вътрешна информация от Общината, след инициирането на подписката ни, са били предприети мерки. Свикана е комисия, без знанието на гражданите, която е решила да затворят улицата, защото това е много лесен начин да се спестят средства от направата на целия проект.

Почват да „вадят от 100 кладенеца вода“, от сорта че улицата е 5 клас, а новостроящата е 3 клас и не можело да има кръстовище между две такива улици. Наклонът бил прекалено голям, нещо което според експерти може да се редуцира. И ред други безумия защо не може да стане. В крайна сметка по-лесно е да отлееш 10 стъпала и да отрежеш цял квартал от важна комуникация.

За всички е ясно, че ако тази улица е свързана с „Топлик“ и тя работи, ще се облекчи изключително трафика, както в центъра на Габрово, така и в самия квартал. Целият трафик от стотиците коли, които сутрин минават от центъра на града, през моста Игото, ул.“Шипка“, тръгват по ул.“Йоан Предтеча“ или ул.“Орлово гнездо“, на родители които си карат децата до училище Ран Босилек, ще бъде облекчен.

Колите сега едвам се разминават. Стават задръствания. А за достъп на пожарна или линейка, особено зимата, не ми се мисли как ще се осъществява. Всички хора, видели първоначалния проект, се зарадваха, че улицата ще бъде разширена. Тунелът ще стане функционален и движението в целия квартал ще се изведе по много бърз и удобен начин за всички.

Но за съжаление това няма да стане. Всичко вече се бетонира. Улиците се затвориха. И тази Източна градска улица става от „Гунен кладенец“ до полицията. От никъде до никъде“, заяви жител на квартала.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Хората са на мнение, че с подмяната на проекта „в движение“ се  цели да бъдат отклонени част от средствата, отпуснати за случването му за първоначалния му вид, защото по думите им, „за да се направи една улица са необходими доста пари, а да се отлеят 10 стъпала – значително по-малко“.

Според гражданите събраната от тях подписка, в подкрепа на случването на първоначалния вид на проекта, няма да трогне Община Габрово.

„Защо по всичките снимки в медиите и по всичките предизборни  брошурки, улицата беше показана на хората?“, запита гражданин, които определи действията на Общината като измама.

В случай, че Община Габрово не вземе под внимание исканията на жителите на двата квартала, хората са склонни да изразят позицията си чрез протести и затваряне на улици.

Въпросът е изпратен и до Омбудсмана Мая Манолова, отговорила, че подадената до нея информация звучи логично в полза на гражданите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица