Свържи се с нас

Новини

Сезонният грип наближава! Очаква се щамът “Мичиган“!

Published

on

Снимката е илюстративна.

Грипът е заразно заболяване, което се наблюдава всяка година през есенно-зимния период. Причинява се от няколко вируса – А, В и С. Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите могат да живеят и върху предмети, и запрашена среда.

Инкубационният период (периодът от заразяване до поява на първите симптоми) е между 1 и 5 дни.
Началото на заболяването започва с висока температура, придружена със студени тръпки, главоболие, кашлица, отпадналост, болки в крайниците. Един характерен симптом за грипа са болките в очните ябълки.

Температурата трае 2-3 дни, понякога тя достига до 39-40 градуса. Често се прибавя бактериална инфекция и усложнения (пневмония, миокардит и други).

При липса на усложнения лечението на грипа се провежда в домашни условия с витамини и медикаменти облекчаващи симптомите. Важно значение има и приемът на достатъчно количество течности – вода, плодови сокове, чай. По преценка на лекар може да се приемат и антивирусни препарати, но засега ваксинирането си остава най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция.

По препоръка на СЗО (Световна здравна организация) състава на тривалентните грипни ваксини за северното полукълбо за сезон 2017/2018 г. е:
• A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09
• A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)
• B/Brisbane/60/2008
Препоръчаният от СЗО състав на четиривалентните грипни ваксини включва освен трите изброени по-горе вируса още един вирус:
• B/Phuket/3073/2013.

Развитието на грипа трудно се прогнозира, но според Министерство на здравеопазването очаква се тази година щамът “Мичиган“ да предизвика сезонната епидемия, който според епидемилозите ще замени щама „Калифорния“. Успокоително е че щамът „Мичиган“ не предизвиква такива усложнения като щамът „Калифорния“. В Австралия преминалата епидемия е показала една класическа картина на грипа, като най засегнати възрастови групи са били хората над 80 години и деца от 5 до 11 години.

Имунизационният кабинет при РЗИ–Габрово предлага поставяне на противогрипна ваксина, само с ваксина закупена от аптечната мрежа!

При извършване на имунизацията се заплаща такса от 2.00 лв. Имунизационният кабинет в РЗИ – Габрово се намира на адрес: гр.Габрово, ул. „Райчо Каролев“ № 2, етаж 2, стая 205.

Ще бъде отворен всеки работен ден от 2 октомври, от 10.00 до 12.00 и от 15.00 до 16.00 часа.

ВАЖНО!

Противогрипната ваксина се поставя ВЕДНАГА след закупуването! При невъзможност за непосредствено поставяне след закупуване, се съхранява в хладилни условия при температура от +2С0 до +8 С0.

Ваксина, за която има съмнение, че не е съхранявана правилно, няма да бъде поставена!

Съставил: Тони Колева, РЗИ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица