Свържи се с нас

Култура

Ако посетите ЕМО „Етър” днес, може да Ви калесат за сватбата утре

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

Сега изглежда странно, но в миналото никой не се учудва, че трябва да си занесе ядене, когато ходи на сватба. За маси са ползвани дъски, много често слагани направо на земята, където всеки нарежда донесеното. Събират се хората от двата рода – на младоженеца и на невестата. Гостите получават кърпи и от своя страна дават дарове на младото семейство.

Малко ястия се приготвят за една сватба в миналото. Едно от тях е „Сватбарското жито”.

снимка: ЕМО „Етър“

Къна Бочукова вече го вари на открит огън в средно голяма рания и предизвиква силния интерес на посетителите в ЕМО „Етър”. Туристите се спират до Часовниковата кула, за да снимат чевръстата жена, облечена в народна носия, която с готовност споделя как се приготвя „Сватбарско жито”.

Един килограм грухана пшеница;

Един литър прясно мляко;
Сто грама масло;
Две супени лъжици брашно;
Една лъжица сол;
Ванилия, кората на един лимон и захар на вкус.

снимка: ЕМО „Етър“

Житото се сварява до леко разпукване и престоява една нощ. Сутринта се измива обилно в няколко води и се вари на бавен огън до размекване. Необходими са поне два часа. В тиган се запържва олио с двете лъжици брашно. Бавно се налива литъра прясно мляко, прибавят се житото, ванилията, захарта, кората на лимона. Ястието се поднася, поръсено със счукани орехи.

снимка: ЕМО „Етър“

„На сватби, на кръщенета, на войнишки изпращания, на сбора на Свети Дух – във всички къщи се приготвя това жито. Става наистина деликатес”, спомня си Къна Бочукова.

На 21 септември в ЕМО „Етър” започнаха Дни на сватбената обредност. До 24-ти в музея предстоят различни прояви, чрез които се разказва за сватбата – едно от най-важните събития в живота на човека.

Ако посетите ЕМО „Етър” може да Ви „калесат”. Калесниците – млади момчета, обикалят по Чаршията с бъклица вино и канят гости за предстоящите венчавки.

Който отпие от виното, получава гривна от боб и се смята за поканен на сватба.

снимка: ЕМО „Етър“

Димитринка Илиева приготвя сватбените гердани. В тях няма нищо ценно, но определено привличат вниманието. Зърна от боб с различни цветове са нанизани на червен конец. Слагат се да накиснат във вода няколко часа, за да омекнат. Между бобчетата може да се поставят пуканки. Герданът се окичва на врата, за да стане украшения на сватбарите.

В изложбените помещения над Дърворезбарската работилница в ЕМО „Етър”вече е открита за посетители изложбата „Родопска сватба” на Регионалния исторически музей в Пазарджик.

снимка: ЕМО „Етър“

От 21 до 24 септември, от 11:00 до 16:00 часа, в ЕМО „Етър” може да видите обичаите: „Калесване”, „Приготвяне на сватбено жито”, „Приготвяне на обредни хлябове”, изработване на сватбени гердани и украса на сватбарско знаме.

Само на 22 септември, от 11:00 и от 14:00 часа, групата за автентичен фолклор към Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1912“ от панагюрското село Оборище ще направи възстановка на „Меченска сватба”.

Само на 23 септември, от 11:00 и от 14:00 часа, ще бъде пресъздаден друг обичай, свързан със сватбената обредност – „Засевки”. Възстановката е на Ансамбъл за автентичен фолклор „Капанци” при НЧ „Искра 1893”, с. Паламарца, общ. Попово.

Само на 24 септември, от 11:00 и от 14:00 часа, ще бъде пресъздаден обичая „Извеждане на булка”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Култура

Дни на отворените врати и безплатна регистрация в Библиотеката

Published

on

По повод Деня на Габрово – 17 май, и във връзка с Националната библиотечна седмица (10-17 май) Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” прави подарък на четящите хора – безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички габровци, които искат да получат достъп до богатите ѝ фондове, колекции и информационни ресурси във всички области на знанието.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички малки и големи габровци, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези читатели, чиято регистрация е изтекла преди 17 май 2024 година.

На потребители на РБ „Априлов-Палаузов”, имащи задължения към библиотеката, безплатни карти няма да бъдат издавани. При записването трябва да бъдат представени документи за самоличност за пълнолетните граждани, а за децата и учениците – ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

Издаването на картите се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката от 9.00 до 18.30 ч на 17 май 2024 г. Читателски карти на деца и тийнейджъри до 14 години – в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” (Театъра) от 9.00 до 18.30 часа на 17 май 2024 г.

Зареди още

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица