Свържи се с нас

Култура

Членове на Комисията по култура и образование към ЕП посетиха ЕМО“Етър“

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Членове на Европейския парламент (ЕП), представители на Комисията по култура и образование, посетиха Етнографски музей на открито „Етър”, Габрово.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Директорът доц. д-р Светла Димитрова приветства гостите на специална среща и подчерта колко важно е за музейната общност в страната присъствието на политици и експерти от толкова важна институция, каквато е ЕП.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Музеят се радва на изключително добра посещаемост. Ние не страда от липсата на пари, а се нуждаем от подпомагане на каузата ни, свързана с опазването на старите занаяти и намирането на хора, които искат да се занимават с тях”, каза доц. д-р Димитрова.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Директорът на ЕМО „Етър” заяви, че това е проблем в цяла Европа. „Занаятите в момента са в криза и ако ние успеем да осигурим съвременно приложение на занаятчийската продукция, бихме направили важна крачка за тяхното съхраняване.”

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Доц. Светла Димитрова информира евродепутатите от Комисията по култура и образование в ЕП за най-голямото годишно събитие в „Етър”-а – Международния панаир на традиционните занаяти. Светла Димитрова каза, че разчита на подкрепа за установяване на контакти с майстори или занаятчийски организации, които да вземат участие в следващи издания на събитието.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По време на разговора бе очертана необходимостта от разширяване на възможностите за обмен на опит между професионалисти от музейните общности в различни страни.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Членовете на европейския парламент, които посетиха ЕМО „Етър“, бяха поздравени от г-жа Нела Рачевиц, зам. кмет на Община Габрово. Пред политическите фигури и експертите тя направи кратък обзор на ситуацията в българските музеи и необходимостта от тяхната модернизация. От страна на Община Габрово в срещата се включи и Даниела Василева, директор на дирекция „Образование и социални дейности”.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Ръководител на групата от Европейския парламент, посетила ЕМО „Етър”, е Богдан Здроевски (ЕНП, Полша). В състава на мисията са още Богдан Вента (ЕНП, Полша), Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия), Джули Уорд (С&Д, Великобритания), Момчил Неков (С&Д, България) и Светослав Малинов (ЕНП, България)

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Богдан Здроевски и колегите му изразиха отличните си впечатления от музея на открито в Габрово и споделиха своя опит от работата на такива музеи в други страни. Гостите отправиха покана към домакините си от Габрово да представят своите идеи пред Комисията по култура и образование към ЕП.

Работната програма на делегацията включваше среща с представители на местната власт и образователните институции във Велико Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Култура

Четири нови издания на НЦ „Музейно училище“ излязоха от печат

Published

on

Излязоха от печат четири нови издания на Национален център „Музейно училище”. Те са част от дейностите на Национален музей на образованието, заложени в проект по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” 2023/2024 г. (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200- годишнината от появата на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и 235-годишнината от рождението на Васил Априлов – благодетел на първото новобългарско светско училище – Габровското.

Музейните тетрадки „Старото школо разказва“ (трето допълнено издание) и „Рибното букварче стана ми другарче” са за ученици от III – VII клас. Те съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици. Могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес и от учениците за самоподготовка и надграждане на знанията извън училищната среда.

Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище” – nmo-shkolo.com Илюстрованите музейни брошури „Неофит Рилски” и „Васил Априлов” са предназначени за ученици от всички степени на училищното образование.

С тазгодишните, изданията на Национален център „Музейно училище” са вече петнадесет на брой. Освен на ученици, които участват в уроци по национални програми на МОН, при възможност те ще бъдат предоставени и на българските училища в чужбина. Целта е да се стимулира интереса на учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

НЦ „Музейно училище” е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и за шеста поредна година подпомага диалога Музей – Училище за по- ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Зареди още

Култура

Десети национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“ в Кметовци

Published

on

На 20 юли, в габровско село Кметовци ще се проведе десетият Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“.

Съборът ще започне в 10.30 часа с тържествено откриване, последвано от представяне на фолклорни групи от цялата страна, което ще продължи до 18.00 часа.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат гайдарят Стефан Янев, който ще зарадва публиката с изпълненията си от 19.00 часа, и популярната фолклорна изпълнителка Пепи Христозова, чийто концерт ще започне в 20.30 часа.

Вечерта ще завърши с огнено шоу в 22.00 часа, което обещава да бъде вълнуващ завършек на празничния ден.

Събитието е организирано от НЧ „Зора-1929“ с. Харачери, ТК „Боженци“, НЧ „Нов живот-1906“ и Кметско наместничество с. Кметовци.

Всички любители на българския фолклор са поканени да се присъединят към празника и да се насладят на автентичната музика и танци. Заповядайте да изживеете магията на българския фолклор в Кметовци!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица