Свържи се с нас

Култура

Изложба в НМО разкрива будителя като личност на две епохи

Изложба за Нестор Марков в НМО
разкрива будителя като личност на две епохи

Published

on

Откриване на юбилейната изложба „Нестор Марков – будителят” в зала за временни изложби на НМО

На 18 септември в Националния музей на образованието – Габрово тържествено бе открита гостуваща фотодокументална изложба „Нестор Марков – будителят”. Тя беше представена от Мария Ловджиева – автор на идейния проект, и проф. Мария Младенова – автор на биобиблиографското издание за възрожденския просветител.

Гости на събитието бяха областният управител Невена Петкова, заместник-областният управител Мария Пенева, д-р Иван Александров – директор на НБ „Петко Р. Славейков” – Велико Търново, представители на културни и просветни институции.

Специален гост на откриването беше правнукът на Нестор Марков – проф. Светослав Марков от Института по математика и информатика към БАН. От наследниците на възрожденския просветител професорът има най-пряка връзка с Габрово. Неговият дядо – индустриалецът Светослав Марков, е роден в тук през 1874 година, по време на учителския период на Нестор Марков в Габровското главно мъжко училище.

Юбилейната изложба е посветена на 180 години от рождението на възрожденския деятел Нестор Марков (1836 – 1916) и за пръв път беше представена в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, след което продължи с гостувания в градовете, свързани с неговия живот и дейност –Стара Загора, Хасково, Габрово, Пловдив, В. Търново и други.

При откриването проф. Младенова подчерта изключителните заслуги на Нестор Марков като възрожденски и следосвобожденски обществен деец, просветител, книжовник и лексикограф:
„Ако с едно изречение трябва да формулирам какво представлява личността на Нестор Марков, бих казала, че той е един от титаните на Българското възраждане, който несправедливо е забравен. В Габрово той е поканен специално да преподава и учителства от 1873 до Априлското въстание, когато е арестуван заедно с другите учители и откаран в Търновския затвор. В Габровското училище са събрани изключително ерудирани преподаватели – цветът на интелигенцията, автори на учебници, владеещи чужди езици, които са възпитавали не само с уроци, но и с отношение и поведение. За габровския си период Марков оставя спомени, които разкриват атмосферата в училището, подготовката и драматичните дни на Априлското въстание. Нестор Марков има изключителни заслуги за строителството на следосвобожденска България – участва във възстановяването на Стара Загора като префект, изпълнява същата длъжност и във В. Търново, Пловдив, Русе, Варна, министър е на вътрешните работи в правителството на Леонид Соболев.
В НМО изложбата е придружена с документален материал от фонда на музея – авторски учебници по френски и турски език, по геометрия и аритметика, периодичен печат, оригинални свидетелства за учителския период в Габрово.

Мая Карагьозова, директор на НМО, благодари на изследователите и проф. Марков за дарените на музея книги – академичния сборник на Института по български език при БАН „Нестор Марков и неговият принос в образованието и лексикографията” и биобиблиографията, изготвена от проф. Младенова, в която е включена студия за възрожденеца.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Ново LED осветление и пребоядисване на пространството за творчество в НЧ „Развитие-1870“

Published

on

Новият художествено-творчески сезон за Детската музикална школа при Народно читалище „Развитие-1870” ще започне в по-приятна атмосфера. Ремонтирано е творческото пространство на школите по пиано, народно пеене, синтезатор и акордеон. В помещенията, намиращи се в Дома на културата „Мара Белчева”, бе монтирано ново LED осветление и пребоядисани таваните.

Средствата за ремонтните дейности осигуриха от Читалището с идеята да създадат по-комфортна творческа обстановка за обучаващите се севлиевски таланти в школите, което от години е сред приоритетните цели на културната институция. Паричният подаръчен ваучер за ремонта бе комплимент на читалищното ръководство по повод отминалия художествено-творчески сезон.

На финала на прекрасния традиционен годишен концерт на Детската музикална школа в края на юни председателят Данаил Лалев зарадва художествените преподаватели и техните ученици с новината за осигуряването на по-приятни условия и среда за занимания и интереси.

Преди началото на новия творчески сезон бе инвестирано и в акордиране и ремонт на пианата. Освен в школите на Иглика Грънчарова-Станчева и Светла Щерева, където децата се обучават да свирят на музикалния инструмент, с пиано се работи и в часовете по народно пеене, с преподавател Цветина Маринова, и по балет, с художествен ръководител Иванка Цанова. Акордирани са и пианата, намиращи се в читалище „Развитие” и репетиционните помещения на Фолклорния ансамбъл в Дома на културата „Мара Белчева”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Приключи седмото издание „В света на старопланинската архитектура“

Published

on

Повече от 35 участници се включиха в седмото издание на образователната програма „В света на старопланинската архитектура“, която се реализира от музей „Етър“, Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ и Камарата на архитектите в България. Тази година акцентът бе поставен върху двора и градината.

От 12 до 14 август едни от най-добрите майстори и лектори в България проведоха в музей „Етър“ и в района около него практическите и теоретични модули. Участниците се обучаваха как да изградят подпорна стена със суха каменна зидария от майстор Христо Тоцев. Майстор Павел Кунчев им показа как се прави плочник без да се ползва бетон, а майстор Стефан Парисов ги научи да създават градински мебели от дърво. Майстор Валентин Дамянов бе ангажиран с детския панел към програмата, където обучението бе насочено към плетене на плет, бъркане на кирпич, направа на тухли.

Повече от 250 души са преминали през седемте издания на образователната програма. Над 30 са ангажираните през годините лектори и майстори за обучение.

Всяко от изданията има свой акцент. През 2016-та той е поставен върху традиционните дървени елементи и сглобки. На следващата година се обръща повече внимание на плетовете от леска и стенните пълнежи от глина. Камъкът и приложението му в традиционното строителство е акцент през 2018-та, а начините за третиране и съхранение на дървени конструкции и елементи е в центъра на работния процес през 2019 г.

Темата на изданието на програмата през 2020-та е свързана със стълбата и видовете стълби, а миналата година участниците се запознаха с тънкости в направата на конструкцията и изграждането на каменен покрив. За първи път тогава към програмата бе добавен детски панел с практически работилници.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Фестивалът „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на кукления театър

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на Държавен куклен театър Габрово, тъй като времето не позволява представленията да са на площад „Възраждане“.

Прогнозата е за дъжд, и въпреки че все още оптимизмът и вярата в слънцето не ни напускат, искаме да сме сигурни, че малките и големите посетители на фестивала ще се чувстват комфортно.

Прекрасният и уютен салон на Кукления театър е готов да посрещне двете представления – „Нарисувай ми човек“ от 17 часа и „Разбойническа история“ от 18.30, в събота, 13 август.

Работилничката „Цветни семена“ също ще се състои във фоайето на кукления театър. Децата ще могат да рисуват и апликират с цветове от природата своята рисунка, като я превърнат в жива и плодотворна. За тази цел ще им предоставим различни по големина и цвят семена – червена и обикновена леща, чия, овес, с които да създадат своите картини.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. В четири поредни съботи от месец август куклени театри от България и чужбина представят различни постановки за деца – класически приказки и съвременни истории, а в програмата всеки път е включена и забавна работилница, в която да изработят нещо със собствените си ръце.

Цялата програма на събитието можете да видите оттук.

Медийни партньори: Портал Vcentara.com и Новинарски портал “Габрово Нюз”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица