Свържи се с нас

Новини

Кметът на Габрово поздрави ученици и учители за новата учебна година

Кметът Таня Христова поздрави ученици и учители за новата учебна година

Published

on

снимка: Община Габрово

По повод откриването на новата учебна година, кметът на община Габрово Таня Христова отправи поздравление към всички детски и учебни заведения в града, както и към Технически университет – Габрово.

По традиция първият учебен ден започва на 15 септември с празнична церемония, посрещане на първокласници и по-големи ученици, среща със съученици и преподаватели.

В обръщението си към най-малките, които за първи път престъпват училищния праг, кметът на Габрово каза, че днес няма по-развълнувани, по-усмихнати и по-любопитни от тях. Пожела им заедно с новите си приятели да тръгнат на изследователска мисия в необятния свят на науката.

По думите й, първокласниците „ще научат как буквите оформят думи, думите изграждат изречения, а изреченията съставят невероятни истории, поучителни приказки и нови зрънца научни истини, ще усвоят магията на числата и ще разберат защо нещата стават повече или по-малко, ще намерят отговорите на въпроси, които сега им изглаждат непонятни и сложни.“

снимка: Община Габрово

На по-големите ученици, кметът Таня Христова пожела да бъдат смели, да търсят отговори и да задават въпроси, да развиват талантите си. С помощта на учителите, те ще разширяват кръга на знанията си и ще усъвършенстват уменията си, ще стават по-уверени в себе си и ще изберат път в живота си. Според нея, учителите „ще изискват много от тях, но и ще ги насочат към най-доброто за тях и успешната им реализация.“

В поздравлението си към учителите, кметът на Габрово пожела „да не забравят мисията си – да вдъхновяват, да образоват, да възпитават и да бъдат пример за учениците си – на чест, родолюбие, любознателност, благородство и справедливост.“

По думите й учителите трябва „да се борят младите хора да осъществят мечтите си, защото така и те ще са осъществили своята – да бъдат учители, които предават знание и ценности.“

На всички ученици и учители кметът на Габрово Таня Христова пожела: „Бъдете търпеливи, упорити и трудолюбиви, всеки нов ден в училище ще Ви направи по-знаещи и по-можещи. На добър час през новата учебна година!“

снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Габрово въведе по-ниски цени на картите за градския транспорт

Published

on

От днес – 1 февруари, до 31 декември 2023 г. в Габрово влизат в сила новите размери на намаленията на цените на пътуване по основни градски линии и междуселищния автомобилен транспорт, за ученици и пенсионери, както и безплатното пътуване на децата до 10 навършени години. Това беше обявено на брифинг от кмета на Габрово.

Според Постановление на Министерски съвет от 25 януари т.г., отпусканите средства от държавата за компенсиране на намаленията на абонаментните карти за учениците в дневна форма на обучение и студентите редовно обучение, включително докторантите в редовна форма на обучение, се увеличава от 30 % на 70%.

За пенсионерите компенсацията за намалено пътуване е увеличена от 20% на 40%. Както и се въвежда нова категория, според която деца до навършването им на 10 години ще пътуват безплатно.

Така в Габрово цените на абонаментната карта за пътуване по всички вътрешноградски линии стават: 14 лева вместо досегашните 26 лева за учащите; 27 лева, вместо 34 лева – за пенсионерите. Заедно с това във времето от 09.00 до 16.00 часа възрастните хора ще могат да пътуват в Габрово срещу 10 лева.

Най-голямо притеснение буди фактът, че предвидената мярка е до края на календарната година, което означава, че от 1 януари 2024 г. трябва да се въведат отново старите цени на абонаментните карти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица