Свържи се с нас

Култура

С изложби на НМО откриват учебната година в Кипър и Лондон

Published

on

Изложбата на НМО е експонирана в Културно-образователния център на Съюза на българите в Кипър в Дали, община Никозия, където е и филиалът на българското училище „Никола Вапцаров”

С изложба, дарена от Национален музей на образованието – Габрово, на 10 септември започна новата учебна година за сънародниците ни в Дали, община Никозия. Тя е експонирана в българския културно-образователен център, в който тази година се провеждат учебните занятия на училището филиал „Никола Вапцаров“.

Изложбата на НМО „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“

Втора изложба – за българското училище към Посолството ни в Обединеното Кралство, беше изпратена преди седмица с любезното съдействие на габровката Милена Димитрова, родител на две деца в училището.

Материалите, които са изпратени заедно с подарената изложба

Съюзът на българите в Кипър, с който музеят има договор за партньорство, съобщи, че първокласниците, учениците, гостите и лично посланикът на Република България в Кипър Христо Георгиев са разгледали изложбата „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“ в първия учебен ден.

Посланикът на Република България в Кипър Христо Георгиев (най-вдясно)

При откриването Ира Папагеоргиу, която ръководи учебния процес във филиала в Дали, благодари на директора на НМО Мая Карагьозова и подчерта, че изложбата е посветена на организацията на Габровското взаимно училище и нейното име – „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“, е някогашният училищен девиз.

Г-жа Папагеоргиу цитира част от дисциплинарния правилник, написан от Неофит Рилски преди 180 години: „Всеки ученик, който влезе в училището да учи – голям или малък, местен или другоселец, чорбаджийски или сиромашки, е задължен да пази всички училищни правила… Всички да идват без закъснение в уреченото време в училището, да не си позволява никой своеволие да отсъства от училището в определеното за учене време, без извинение, освен по болест или по някаква друга уважителна причина…“

Ира Папагеоргиу, която ръководи учебния процес във филиала в Дали, представя изложбата (таблата зад гърба й)

Изложбата гостува на българските деца зад граница по повод 24 май миналата година в Мадрид и в Кметството в Никозия – сега на Трети март.

Табло от изложбата „Училищни символи и ритуали” – дарение на български училища зад граница, която отпътува преди дни за Лондон

Изложба „Училищни символи и ритуали” – дарение на български училища зад граница, отпътува преди седмица за Лондон.

В 23 табла чрез снимки и документи са показани най-важните училищни символи – печати, знамена, униформено облекло; празниците и ритуалите като част от цялостния училищен живот – годишни изпитания, тържествени актове, юбилеи, патронни празници, освещаване на ново училище, честване Деня на Светите братя Кирил и Методий и Деня на народните будители.

Освен изложбите НМО изпрати литература, сборници, дипляни, материали за Васил Априлов, рекламни и други печатни издания на музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Поетична среща с Роси Савова

Published

on

На 23 март от 17.00 часа в залата за срещи и събития на РБ „Априлов-Палаузов“ в Габрово ще гостува Роси Савова – поет, писател, редактор, която ще се срещне с четящите габровци и ще представи своята нова поетична книга, наречена „Плетеница от мигове“.

Литературната среща с Роси Савива и с нейното поетично творчество е посветена на Световния ден на поезията – 21 март, който екипът на библиотеката и нейните верни читатели отбелязват ежегодно. Роси Савова живее дълги години в Севлиево.

Работи като библиотекар, учител и журналист. Била е председател на литературен клуб в града. Пише от юношеските си години. Участва в много литературни конкурси за проза и поезия.

Носител е на общински, областни и национални награди и отличия, сребърен и бронзов медал за поезия от VІ-я и VІІ-я републикански фестивал на художествената самодейност.

През 2015 г. е лауреат на конкурс за новоиздадена книга – „Голямата книга на малкия град” на Съюза на свободните писатели в България. Стихове на Роси Савова са печатани и в чужбина: в превод на украински – във вестник „Заря” – в сайта на българската културна общност в Чикаго; в превод на френски – в списание „Ревю периодик” в Париж.

Савова има публикации в различни литературни алманаси и сборници – в алманах „Бразди” – Севлиево, „Под лъчите на слънцето” – Враца, „Нарисувай ми любов и вино” и др. Пише стихове, разкази, сатира, хайку, сензю, детски пиеси, детски стихове и приказки, текстове за песни. Днес Роси Савова живее и твори в град Козлодуй.

Под нейна режисура детското театрално студио „Приказен свят” към СУ „Христо Ботев” – Козлодуй е изиграло над 15 театрални представления в града и региона. Издадените поетични книги на авторката са: „Вълшебства” – 2008 г.; „Въглени за късна есен” – 2014 и новата й книга – „Плетеница от мигове”, която ще бъде представена в Габровската библиотека.

Съставител и отговорен редактор е на сборника „По следите на козлодуйските думи”, събрал произведения от 26-ма местни автори, който скоро излиза от печат. Занимава се с редакторска дейност и подпомага млади творци. Председател е на Конфедерацията на българските писатели – клон Козлодуй и на Литературен клуб „Нашето слово” към НЧ „Храм-паметник Христо Ботев – 1879” в град Козлодуй.

Заповядайте на 23 март в РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово за среща с поезията на Роси Савова по повод Световния ден на поезията – 21 март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Осем дни фантастична комедия и сатира в Габровския театър

Published

on

От 2 до 9 април ще се състои най-голямото театрално събитие за годината на територията на Габрово. Дванайсетото издание на Международния театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл ще събере едни от най-ярките и впечатляващи спектакли от цялата страна.

Програмата на фестивала предлага 8 от най-новите зашеметяващи комедийни спектакли – всеки с различен и завладяващ сценичен език. Освен това форумът ще предложи на своите зрители 3 безплатни международни прожекции на спектакли.

Веднага след края на спектакъла „Глупаци“ на 9 април два журиращи състава – професионален и алтернативен – ще връчат общо 12 приза: НАГРАДА ЗА МЪЖКА РОЛЯ, НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА РОЛЯ, НАГРАДА ЗА РЕЖИСУРА НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЯ, НАГРАДА ЗА АВТОРСКА МУЗИКА, НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР СПЕКТАКЪЛ.

Специално за фестивала от цялата страна в града ще пристигнат членовете на професионалното жури – председател Елица Матеева (театровед), Нина Димитрова (актриса и режисьор), проф. Светослав Кокалов (сценограф и преподавател), Стелиян Николов (актьор и директор на ДКТ – Хасково), а г-жа Невена Минева ще се присъедини към тях, за да представлява Община Габрово.

Алтернативното жури е формирано от представители на габровската общественост – Радослав Първанов, Елвира Стоянова и Невена Екимова.

По време на Фестивала зрителите ще имат възможността да гласуват онлайн за Най-добрия спектакъл. А резултатите от вота ще се оповестят по време на церемонията с Награда на публиката.

Кои са спектаклите и театрите, които ще се съревновават за наградите и
зрителската любов можете да видите оттук. Всички те ще се изиграят на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Дряново ще бъде домакин на Академия „Муза“

Published

on

В следващата седмица Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на най-новата обучителна програма на Фондация „Америка за България” – Академия „Муза”. Лектори по време на форума ще са Пол Орсели, Джейли Лойър, Кристина Феруерда, Мартина Денева, а целта на програмата е подобряване на общуването между музеите и техните посетители.

Темите, които ще се разискват в работната среща на близо 40 участници в Академията, са свързани с функциите на музейната работа и създаването на експозиции, с фокус към посетителя.

Днес глобализацията, огромните възможности за набиране на впечатления и лесният достъп до информация в съвремието поставят пред куратори и дизайнери на музейна среда нови предизвикателства.

Визуализацията в експозиционното пространство цели задоволяване на човешките потребности от познанство с миналото и културните ценности на цивилизацията, но и не само.

В рамките на семинара, с презентации, дискусии, изготвяне на оценки върху реално съществуващи обекти и създаване на нови концепции за тяхното развитие ще се обсъжда и разнообразието от преживявания, които могат да се получат при посещение в музей.

Лекторите ще споделят опита си по оформянето на запомнящи се експозиции и възможностите за лично и значимо надграждане на познанията след посещението им. Те ще дискутират и предоставянето на физически удобства за посетителите на постоянни и временни изложби, които биха ги накарали да се чувстват комфортно, а присъствието им желано, така че да продължат да търсят потребление на крайния продукт от тази дейност.

Обект на дискусия ще са и външните фактори, които могат да провокират силно съпреживяване към показаните лични истории или събития и последвалите вдъхновения от срещата с добре обмислен и вече завършен експозиционен проект.

По време на форума, в ролеви симулативни игри участниците в обучителната програма ще развиват нови концептуални идеи за музейните пространства и въображаемо ще добавят интерактивни елементи в тях, за да ги доближат максимално до посетителя по нов и атрактивен начин.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица