Свържи се с нас

Новини

Димитър Главчев откри Панаира на занаятите в ЕМО „Етър“

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев откри ХV Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър”. В обръщението си Димитър Главчев изрази увереност, че всеки майстор ще представи страната си по подобаващ начин и отбеляза, че с удоволствие е приел да бъде патрон на инициативата, защото това е стойностно събитие, свързано с българските традиции.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„За мен е изключително удоволствие и голяма чест да бъда сред вас на ХV Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър”, Габрово.

Нека преди всичко поздравим организаторите от Министерство на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито „Етър”.

Уверявам ви, че с голямо удоволствие приех да продължа традицията това стойностно събитие, свързано с българските традиции, да се провежда под патронажа на Председателя на народното събрание.

Приветствам ви, че не пестите сили, талант, трудолюбие и въображение и превръщате всяка година в място изпълнено с красота, настроение и радост.

Вашата благородна и достойна инициатива е послание и символ, тя създава приятели навсякъде по света. Впечатлен съм, че над 130 участници от цял свят ще се включат в Международното изложение-базар. Тези майстори и занаятчии, които ще покажат таланта си, са живата връзка с националните и местни художествени традиции.

Уважаеми участници, не се съмнявам, че всеки от вас ще представи страната си по достоен начин. Постиженията Ви ще бъдат вдъхновяващ пример за вашите млади колеги. На добър час.”

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В официалното си обръщение Таня Христова, кмет на Габрово, изрази увереност, че доброто настроение ще съпътства участниците в ХV Международен панаир на традиционните занаяти.

„Етнографски музей на открито „Етър” е място, което с живата си вода и нейната сила, с красивата си природа и съхранените занаяти, за пореден път ни привлича и радва с възможността да се насладим на Международния панаир на занаятите.

Поздравявам всички, които подкрепиха тази инициатива и успяха тази година да привлекат над 130 участници, от които – забележете, над 40 от различни части на света. Всички ние ще имаме възможността в дните на Панаира да се насладим на изключително интересни инициативи – на богата фолклорна и културна програма, на състезание на занаятчиите, а най-вече да се разходим из панаирните щандове и да се запознаем с творчеството на майсторите, които с таланта и любовта си ще ни покажат какво умеят.

Пожелавам всеки да отнесе по нещо, тъй като иначе няма да сме били на Панаир. Пожелавам успех на всички майстори, които ще се състезават, както и на всички, които ще се впишат в Международния панаир на занаятите в ЕМО „Етър”.

Нека доброто настроение да ни съпътства през всички тези дни.”

снимка: ЕМО „Етър“

В церемонията по откриване на Панаира взеха участие: Нейно Превъзходителство Ванеса Калверт, посланик на Република Южна Африка; Г-н Николай Сираков, народен представител;
Г-жа Кристина Сидорова, народен представител; Г-н Машудубеле Мамаболо, заместник, посланик на Република Южна Африка; Г-н Мохаммад Али Киани, съветник по културните въпроси, посолство на Иран; Яфин Ахмед, административно аташе, посолството на Судан; Г-жа Ирина Георгиева, зам.-министър на туризма; Заместник-областните управители на област Габрово г-жа Мария Пенева и г-н Росен Цветков.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

След откриването официалните лица разгледаха продуктите на майсторите, участващи в Панаира.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Още снимки от официалното откриване на  ХV Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър” можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица