Свържи се с нас

Култура

В „АртЗона” съвременни творци представят своя „прочит“ на традиционните занаяти

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

От 4 до 6 септември в Етнографски музей на открито „Етър” ще се проведе изложение-базар „АртЗона”. Събитието е част от проявите по време на ХV Международен панаир на традиционните занаяти.

За пръв път в историята на Панаира има специално обособено пространство където съвременни творци могат да представят своя „прочит“ на традиционните занаяти. Тук може да се види развитието и модерното приложение на различни стари техники за шиене, плетене, украса и багрене. Произведенията са уникални и само ръчна изработка.

снимка: ЕМО „Етър“

Лилия Хаджиева: „Творчеството ми е вдъхновено от приложните изкуства”

„Харесвам разнообразието и затова предлагам голям набор от аксесоари,които са подходящи за ежедневието и бита. Все пак всичко, което съм изработила, се отличава от масовата визия. А именно това е целта на индивидуалното творчество.”
Това казва Лилия Хаджиева и допълва, че държи на уникатите и това е причината никога да не повтаря веднъж изработен аксесоар.

„Харесва ми да работя с разнообразни материи, форми,цветове и декорации. Всичко това личи в готовите ми изделия, така че заповядайте да погледнете отблизо!”, отправя покана към посетителите на ХV Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър” Лилия Хаджиева.

снимка: ЕМО „Етър“

Ралица Йовкова, наследник на стар родов занаят

Ралица Йовкова е родена в град Троян. Наследява занаята от своя баща и така става четвърто поколение керамик в рода Йовкови.

Завършва Националната гимназия по приложни изкуства в града през 1996 г., а през 2001 г. – Националната художествената академия в София, специалност „Керамика”, с отличие. Връща се в родния град и става преподавател по керамика в гимназията по приложни изкуства.

Открива редица самостоятелни и семейни изложби в района и страната. Участва в международни биеналета и конкурси за керамика, където достойно представя страната.

Започва активна дейност в ателието на баща си, където развива своето усещане за керамика, съчетало в себе си традициите на предходните поколения, функционалността и съвременната естетика. Вдъхновена от контрастите и графичността, керамиката ѝ носи свой собствен неповторим почерк и очарование.

Магазин „Люляче”, Габрово

Целта на тяхното ателие в АртЗона-та е да изпълнява индивидуални поръчки по модел на клиента. Така той да може да участва в творческия процес.

„Стремим се резултата да е нещо уникално и персонализирано, което да се отличава от китайските стоки, залели нашия пазар. В процеса на работа използваме както най-съвременна техника, така и доста „ретро” инструменти. Пример за това е ръчната шевна машина на прабаба ми, на която се научих да шия и с която си служа и до днес.

В част от продуктите, които смятам да предложа, съм решила в чест на вашето събитие да използвам платове, който прабаба ми е тъкала на собствения си стан, в къщата, в която е родена и живяла, която е сходна с тези от „Етър”-а.”

С „Iva’s Creations” в царството на аксесоарите за коса

Ива отбелязва индивидуалността на малката и вече пораснала дама с аксесоарите си от взаимозаменяеми елементи. Моделите са с много възможности за поставяне както в косата, така и като допълнение към дрехи, чанти, обувки.

Колекция „Везмо – прозорец във времето“ е естествено продължение на любовта на авторката към българския фолклор. Чрез декорация с игла и конец, тя пренася красотата и мистиката на българската шевица претворена по начин подходящ за ползване в ежедневието. В най-новата линия специално място заемат аксесоарите за мъже с ръчна бродерия.

Теменужка Джиджова се занимава с приложно изкуство в най-класическия занаятчийски квартал на Пловдив – „Капана”, където поддържа самостоятелно ателие от 2014 година. В основата на нейните изделия стои традиционната кошничарска техника. Новият прочит и творческа провокация на Теменужка са насочени към природосъобразното използване на един по-разпространен в съвремието материал – хартията.

снимка: ЕМО „Етър“

Ежедневието на модерния градски човек е затрупано с рекламни писма, брошури, флаери, каталози, дипляни, листовки, стари вестници, списания, документи с изтекъл срок и много други, които препълват пощенските ни кутии, залежават по мазета, гаражи, чекмеджета и тавани или просто намират своето място на боклука.

За Теменужка това е ценна суровина, с която твори изделия на приложното изкуство и с личен пример насърчава повторното използване на непотребната, на пръв поглед, хартия, до която всички ние имаме достъп, като й вдъхва нов живот чрез традиционните техники за плетене, използвани от столетия в кошничарството.

Плетените от хартия изделия за Теменужка не се ограничават само до кошници, панери, вази, делви и други предмети от бита с практическо и декоративно приложение. Те включват още различни сувенири: фигурки на животни, подложки за сервиране, пана, както и различни иновативни авторски модели на лампи и абажури. В демонстрациите на процеса на изработване на изделията си Теменужка включва всички етапи: от цветовия подбор и подготовката на материала, през различните техники за плетене, украса и декорация, до окончателното завършване на творческото изделие.

Васка Велкова е опитен художник и дизайнер, посветил своята творческа енергия на различни предизвикателства в стъклописта и свещолеенето, които показват модерното съчетаване на двата занаята и, в естетически план, преследват съвременен прочит на българските традиции, вдъхновен от средата, в която Васка твори.

снимка: ЕМО „Етър“

Ателието за рисувано стъкло и свещи „Васе дизайн” се намира в автентична Възрожденска къща на улицата на занаятите в Старинен Пловдив. В тази класическа атмосфера се съчетават традициите на старите майстори в съвременен поглед към културната идентичност и завещаните ни от предците техники за свещолеене, стъклопис, багрене и украса.

В худoжествената си дейност Васка Велкова предлага авторски поглед към българските традиции, в това число и на билкарството, което намира приложение в свещолеенето, за постигане на уникалните цвят и аромат на създаваните от нея свещи, излети на ръка, в които има съчетание от билки, етерични масла и предпочитаните още от древността аромати, какъвто е на липата – „дървото на славяните”.

В творческите си демонстрации и работилници Васка Велкова предлага на публиката възможност да изгради мост между миналото и настоящето, където единствено въображението очертава границите на възможното в процеса на работа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Култура

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“

80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Published

on

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ – 80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Иван Минчев Сомлев е роден на 1 февр. 1922 г. в Габрово. Завършва средно образование в Априловската гимназия. Тук той се проявява като отличен спортист и талантлив футболист, при което е включен и в отбора на Спортен клуб „Чардафон“. Продължава образованието се във Военно-въздушното училище в Казанлък, а по-късно в училището (днес Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“) в Долна Митрополия. Следва обучение на летище Телиш край Плевен. Зачислен е 6-ти изтребителен полк, разположен на летище Карлово.

Бойното му кръщение е на 10 ян. 1944 г. Това е денят на една от най-разрушителните бомбардировки над София, извършена от англо-американските въздушни сили. В нея англичаните атакуват през нощта, а американските самолета през деня.

Бомбардировката е извършена към 13:00 часа когато атакуват бомбардировачите, т. нар. „Летящи крепости“. Срещу тях от Божурище, Враждебна и Марно поле при Карлово излитат общо 73 самолета. Заедно с още трима летци-изтребители, в четворка, Иван Сомлев е изпратен в подкрепа на 39-тимата български летци-изтребители, които водили неравен бой с многочисления враг над София. В боя Сомлев показал изключителни качества и за награда е прехвърлен в елитния 3/6 орляк. По време на своята служба той пише следните редове до своята майка „..„Ако се случи някога да ми измени моят стоманен другар, ти, няма да плачеш, майчице, но ти ще бъдеш горда, че си дала син за Родината!“ и до своята сестра „..„Готов съм за народа си да дам всичко, що зависи от мен, за един мирен свят. Мойта жертва е нищо пред Дълга към Родината! …..“.

На 16 април 1944 г. – Великден, противникът подлага София на поредната безмилостна бомбардировка. Събитието остава в историята под името „Черен Великден”. Летците-изтребители са вдигнати по тревога. Иван Сомлев е в отпуск, но счита, че за него е „свещен дълг да бъда редом с цялото ято“. Качва се на самолета на Тодор Розев и излита. Среща се с врага край с. Гушанци (днес с. Замфирово, община Берковица), където се натъква на армада от т.нар. „летящи крепости“ на американските бомбардировъчни полкове и техния ескорт от изтребители „Лайтнинг”. Боят бил жесток и неравен. Хванат в смъртна схватка, Иван Сомлев на няколко пъти успява да се издигне над вражеските самолети и да ги атакува – сваля една „крепост“, която пада близо до с. Гаганци. Неговият самолет е поразен и главоломно се насочва към земята, където се разбива в местността Търньовец. Иван Сомлев загива едва на 22 години.

Героят е изпратен в последния си път от всички жители на с. Гушанци. На 20 април 1944 г. е погребан в родно Габрово с траурно шествие, на което присъстват хиляди.

Думите му „Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ са красноречив израз на високи нравствени добродетели и патриотизъм. Името му е вписано в списъка на националните ни герои и всяка година на тържествената заря-проверка на 3 март името му се споменава наред с имената на най-заслужилите за Родината.

През 2004 г. Младежкият съвет на Фондация „Константин Берберов“, съвместно с Клуба на летците „Богдан Илиев“ – Монтана и други неправителствени организации, по случай 60 години от неговата гибел на 16 април, поставят паметна морена с барелеф на Иван Сомлев в градинката в центъра на Габрово, на ул. „Радецка”. През същата година на лобното място на Иван Сомлев край с. Замфирово (Гушанци), Клубът на летците „Богдан Илиев“ – Монтана поставят паметна мраморна плоча, изпълнявайки завета на своя патрон Богдан Илиев, който е бил инструктор и командир на Сомлев по време на обучението му в Изтребителната школа в Долна Митрополия.

Сведенията за краткия му и героичен живот са запазени в биографичните книги за него „Иван Минчев Сомлев“ и „Реквием за Златокосия небесен рицар“ от Милка Берберова.

Документите от личния архив на „златокосия небесен рицар“, както го нарича г-жа Берберова (1925-2014), са предадени от племенника му Иван на членовете на Младежкия съвет на Фондация „Константин Берберов“, които по-късно ги предават, заедно с документите на Фондацията в Държавен архив – Габрово. Те са обработени и са достъпни за читатели и изследователи.

Източник: Държавен архив – Габрово.

Зареди още

Култура

Концерт-спектакъл „Балетни мечтания“

Published

on

В Международния ден на балета- 29 април, Танцова школа „Лиана“, студентите от специалност „ Съвременна хореография“ с ръководител проф. д.н Анелия Янева жителите на Габрово с концерт-спектакъл “Балетни мечтания“.

За пръв път в града на Рачо Ковача ще гостуват докторанти от Китай, които също ще се включат с изпълнения.

Събитието е под егидата на Областния управител на област Габрово и ще се проведе в зала „Възраждане“ на 29 април, понеделник, от 18.30 часа. Един неповторим спектакъл с феерия от цветове, движения и звук- това обещават организаторите.

Билетите ще са в продажба в деня на събитието. Повод за концерта е 20-годишнината на Танцова школа „Лиана“ и 10- годишнината от създаването на специалност „Съвременна хореография“ в Югозападния университет.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица