Свържи се с нас

Новини

Право на отговор на читателското мнение за МАИР „Боженци“

Published

on

снимка: Боженци Музей, фейсбук

Преди време публикувахме мнението на читател, останал с негативни впечатления след посещение на МАИР „Боженци“ и според когото архитектурно – историческият резерват, край Габрово, се стопанисва по недобър начин. На редакционна ни поща получихме писмо от Димитър Узунов, организатор на Лятната академия за драматургично писане, което право на отговор публикуваме.

В него пише:

„Уважаема редакция на Габрово Нюз,

Във вашия сайт е публикувано писмо на гражданин, който твърди, че МАИР Боженци се стопанисва лошо. Гражданинът не пожелал името му да бъде обявено публично, което буди съмнение за доброжелателността му. Представена е една крайно негативна гледна точка, далеч от реалността. Обикновено такива позиции далеч не защитават обществените, а много по-тесни интереси.

Като организатор на Лятната академия за драматургично писане ще си позволя да взема отношение относно забележките спрямо организираното от нашия екип събитие. Квалифицираната като „тупурдия“ от гражданина, която се е носела от Старото школо, е от ателието на световно-известната немска хореографка от Берлин Катарина-Машенка Хорн.

Да спят в палатки, беше избор на самите участници. Те имаха осигурени легла, но сами предпочетоха да
спят в палатките си. Най-малкото нещо, когато искаш да създадеш на един творец условия, за да твори, е да се съобразиш с желанието му къде и как да спи.

Държа също така и да спомена, че става дума за точно три палатки, разпънати в двора между дърветата на най-отдалечената от центъра къща в Боженци и човек доста трябва да се разхожда из селото и да тършува, за да ги открие. Да не говорим, че палатките трудно се виждат извън двора на къщата и изниква логичният
въпрос какво е правил този човек в чужда собственост. Така наречените от него „лаещи кучета“ е всъщност едно малко дружелюбно кученце, което има всички необходими ваксини.

Бих си позволил да дам някои факти относно Лятната академия за драматургично писане, за да не остават вашите читатели с неясна картина. Организаторите успяхме да доведем участници и лектори от 15 различни държави (Франция, Италия, Испания, Англия, Северна Ирландия, Румъния, Хърватска, Словения, Молдова, Дания, САЩ, Люксембург, Япония и Колумбия).

Лекторите са реномирани творци и преподаватели в европейски мащаб, а участниците са изключително талантливи млади хора, които иначе едва ли щяха да си направят труда да посетят България, още по-малко Габрово и Боженци. Събитието завърши с фестивал, по време на който бяха прожектирани видеата, създадени по време на Академията от същите тези международни творци, които показваха Боженци и жителите му от една съвременна гледна точка. Бяха представени и театрални текстове писани специално за различи локации на селото. Фестивалът завърши с концерт на новозеландката Туи Мамаки и на популярната българска група Kottarashky and the Rain Dogs, които създадоха невероятен дух и атмосфера. Фестивалът бе посетен от много българи от други градове и чужденци, които не щадяха похвалите си. Жителите на селото ни споделяха, че по време на академията „селото е живнало и се е изпълнило с живот“, което за нас, организаторите, е един от най-важните мотиватори. Партньори на събитието бяха авторитетни международни институции като Френския Институт, Британския съвет, парижките Maison d’Europe et d’Orient и Famille Mundi, европейските мрежи Eurodram и The Fence. Тяхната ангажираност към събитието показва голямата международна стойност на проекта.

В заключение бих искал да благодаря на директора на МАИР Боженци, г-н Мирослав Христов, и на целия му екип за професионализма и за създадената перфектна организация, която бе оценена и от чуждестранните гости. Хора с модерно виждане и капацитет като неговите са способни да направят България интересна както за творящите хора от цял свят, така и за международните туристи.“

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица