Свържи се с нас

Новини

Право на отговор на читателското мнение за МАИР „Боженци“

Published

on

снимка: Боженци Музей, фейсбук

Преди време публикувахме мнението на читател, останал с негативни впечатления след посещение на МАИР „Боженци“ и според когото архитектурно – историческият резерват, край Габрово, се стопанисва по недобър начин. На редакционна ни поща получихме писмо от Димитър Узунов, организатор на Лятната академия за драматургично писане, което право на отговор публикуваме.

В него пише:

„Уважаема редакция на Габрово Нюз,

Във вашия сайт е публикувано писмо на гражданин, който твърди, че МАИР Боженци се стопанисва лошо. Гражданинът не пожелал името му да бъде обявено публично, което буди съмнение за доброжелателността му. Представена е една крайно негативна гледна точка, далеч от реалността. Обикновено такива позиции далеч не защитават обществените, а много по-тесни интереси.

Като организатор на Лятната академия за драматургично писане ще си позволя да взема отношение относно забележките спрямо организираното от нашия екип събитие. Квалифицираната като „тупурдия“ от гражданина, която се е носела от Старото школо, е от ателието на световно-известната немска хореографка от Берлин Катарина-Машенка Хорн.

Да спят в палатки, беше избор на самите участници. Те имаха осигурени легла, но сами предпочетоха да
спят в палатките си. Най-малкото нещо, когато искаш да създадеш на един творец условия, за да твори, е да се съобразиш с желанието му къде и как да спи.

Държа също така и да спомена, че става дума за точно три палатки, разпънати в двора между дърветата на най-отдалечената от центъра къща в Боженци и човек доста трябва да се разхожда из селото и да тършува, за да ги открие. Да не говорим, че палатките трудно се виждат извън двора на къщата и изниква логичният
въпрос какво е правил този човек в чужда собственост. Така наречените от него „лаещи кучета“ е всъщност едно малко дружелюбно кученце, което има всички необходими ваксини.

Бих си позволил да дам някои факти относно Лятната академия за драматургично писане, за да не остават вашите читатели с неясна картина. Организаторите успяхме да доведем участници и лектори от 15 различни държави (Франция, Италия, Испания, Англия, Северна Ирландия, Румъния, Хърватска, Словения, Молдова, Дания, САЩ, Люксембург, Япония и Колумбия).

Лекторите са реномирани творци и преподаватели в европейски мащаб, а участниците са изключително талантливи млади хора, които иначе едва ли щяха да си направят труда да посетят България, още по-малко Габрово и Боженци. Събитието завърши с фестивал, по време на който бяха прожектирани видеата, създадени по време на Академията от същите тези международни творци, които показваха Боженци и жителите му от една съвременна гледна точка. Бяха представени и театрални текстове писани специално за различи локации на селото. Фестивалът завърши с концерт на новозеландката Туи Мамаки и на популярната българска група Kottarashky and the Rain Dogs, които създадоха невероятен дух и атмосфера. Фестивалът бе посетен от много българи от други градове и чужденци, които не щадяха похвалите си. Жителите на селото ни споделяха, че по време на академията „селото е живнало и се е изпълнило с живот“, което за нас, организаторите, е един от най-важните мотиватори. Партньори на събитието бяха авторитетни международни институции като Френския Институт, Британския съвет, парижките Maison d’Europe et d’Orient и Famille Mundi, европейските мрежи Eurodram и The Fence. Тяхната ангажираност към събитието показва голямата международна стойност на проекта.

В заключение бих искал да благодаря на директора на МАИР Боженци, г-н Мирослав Христов, и на целия му екип за професионализма и за създадената перфектна организация, която бе оценена и от чуждестранните гости. Хора с модерно виждане и капацитет като неговите са способни да направят България интересна както за творящите хора от цял свят, така и за международните туристи.“

Новини

Ограничават движението в района на Севлиево на главния път София – Варна

Published

on

От утре – 6 октомври, се ограничава движението в посока Варна по път I-4 в района на Севлиево, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

За изпълнение на дейности по пътната настилка при укрепване на свлачището при 84-ти км на първокласния път и откоса от южната му страна трафикът от първокласния път ще се отклонява при п. в. „Севлиево“ по обходни маршрути за леките и тежкотоварните превозни средства.

Автомобилите до 3,5 т ще преминават през Севлиево – с. Богатово – път I-4, а преводните средства над 3,5 т ще се насочват по пътя Севлиево – Драгановци – Габрово – п.в. „Поповци“ – път III-5004 /Обход на Габрово/ – Киевци – Думници – Рязковци – път I-5 Габрово – Дряново – Велико Търново – път I-4.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват стриктно поставената пътна сигнализация.

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява за причиненото неудобство при пътуването, но укрепителните дейности са наложителни, за да се осигури безопасното преминаване по първокласния път.

С изпълнението на проекта ще се спре разрушителното действие на свлачищния процес, възникнал от дестабилизиране на откоса поради високото ниво на река Росица, както и от водонасищане на насипа от лошото отводняване на пътя.

До момента укрепителните дейности чрез изграждането на две силови укрепителни пилотни системи се изпълняваха без отбиване на движението. Сега предстои да се изпълнят дейностите по пътната настилка, като се очаква те да завършат до края на октомври 2022 г.

Отводняването ще се осъществява посредством надлъжния и напречния наклон на пътя, както и чрез нови окопи, подокопни дренажи и контролно-ревизионни шахти, които ще отвеждат повърхностните и дренираните от пътния насип води извън компрометирания участък. Ще бъде възстановена и настилката като се създадат необходимите условия за безопасно преминаване на моторните превозни средства.

Обектът се изпълнява по проект за превенция и противодействие на свлачищните процеси по републиканска пътна мрежа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Разпитаха 19 свидетели по делото за бащата, убил 2-годишната си дъщеря

Published

on

Окръжен съд – Габрово откри съдебното следствие по наказателно дело от общ характер, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Габрово против Д.М. Севлиево.

Същият е предаден на съд с обвинение в това, че на 4 февруари 2021 год., в жилището си в Севлиево, умишлено умъртвил малолетната си рождена дъщеря, която се е намирала в безпомощно състояние.

В хода на заседанието, проведено на 3 и 4 октомври т.г., бяха разпитани 19 свидетели и 3 вещи лица. Като доказателства по делото бяха приети изискана от съда медицинска документация, както и заключенията на част от експертизите, изготвени на досъдебното производство.

Разглеждане на делото бе отложено за разпит на неявили се свидетели и вещи лица, и за събиране на още писмени доказателства. Следващото заседание е насрочено за края на месец октомври 2022 година.

Припомняме, че след деянието бащата опита да сложи край на живота си. Полицаи го откриха в неадекватно състояние, с порезни рани в областта на китките и глезените. След кървавото убийство извършителят бе транспортиран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, а след стабилизирането му, с прокурорско постановление бе принудително настанен в психиатричната болница в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Обновеният мъжки отбор на БК „Зограф“ с демо тренировка в Трявна

Published

on

Обновеният отбор на баскетболния клуб „Зограф“ – Трявна, който на практика връща мъжете отново в първенството след дългогодишно прекъсване, бе представен през изминалата събота във възрожденския град. На срещата присъстваха кметът на община Трявна Силвия Кръстева, президентът на българската федерация по баскетбол и единствения българин, играл в НБА, Георги Глушков, президентът на БК „Зограф“ – Трявна Добринка Манева, треньори и състезатели.

Сключеният договор за сътрудничество между тревненския тим и габровския „Чардафон“ дойде тематично с отбелязването на 70-годишния юбилей на баскетбола в Трявна в средата на тази година, с което мъжкият отбор отново ще може да играе в „Б“ група Център на българската баскетболна лига.

„Идеята за този мъжки отбор беше, че цяло лято имахме разговори с клуба на Трявна ‘Зограф“, с нашия клуб „Чардафон“, с кмета и с общината, разговаряхме това нещо да се осъществи, т.е. да работим и двама клуба заедно, за което аз много се радвам като треньор, че успяхме това нещо да го създадем и идеята е всички да разберат, че ние се обединяваме с цел да може да привлечем повече деца и масовост в град Трявна, да има баскетбол и най-вече да има мъжки отбор в град Трявна“, коментира наставникът на БК „Чардафон“ – Габрово Антонио Станков.

Така, тематично пред символа на възрожденска Трявна – часовниковата кула бе направена и първата официална снимка на мъжкия отбор на БК „Зограф“ – Трявна с новите екипи на момчетата. Кметът на община Трявна пожела успех и попътен вятър на играчите, след което бе удостоена с почетна фланелка от треньора на БК „Чардафон“ Антонио Станков.

„В отбора са 15 състезатели. Има и деца, които са под 18 в този отбор, има и мъже, които са над 18, двама треньори – в мое лице и колегата Стефан Иванов, като той ще бъде старши треньор, защото аз съм старши треньор на „А“ група в „Чардафон“. Аз ще помагам и ще му бъда помощник, а той ще бъде старши треньор Стефан Иванов“, допълва още наставникът.

Представянето на отбора бе съчетано и с демонстративна тренировка в двора на СУ „Петко Р. Славейков“, на която момчетата впечатлиха официалните лица с добра физическа форма и подготовка преди началото на сезона.

„Тренировката премина добре, направихме няколко примерни упражнения да видят какво могат момчетата и след това направихме игра 5 на 5 и това беше. Накрая се поздравихме и си пожелахме успех! Глушков и кметът също пожелаха успех на момчетата, имаха разговори с тях, с мен и си пожелахме успех през новия сезон и всички да бъдем здрави!“, сподели Антонио Станков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица