Свържи се с нас

Култура

Домът на хумора и сатирата приюти ценно дарение от проф.Иван Газдов

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата

В годината на своя 45-и рожден ден Домът на хумора и сатирата се радва на вниманието и щедростта на знакови автори на хумористични и сатирични произведения.

Последната придобивка за музейния художествен фонд „Хумор на народите“ идва от всепризнатия майстор на графиката, плаката и илюстрацията – проф. Иван Газдов. След кратка кореспонденция, отправена покана за самостоятелна изложба и осъществена среща с директора на Дома Маргарита Доровска, проф. Газдов засвидетелства за пореден път своята съпричастност към габровската Весела къща. Художникът направи ценно дарение от 50 карикатури – оригинали, изпълнени с туш, перо, пръскане върху картон – създадени в периода 1962–1977 година. Колекцията от ранните творчески години на автора впечатлява с находчиви идеи и изчистен рисунък, а третираните теми са своеобразно свидетелство за обществения живот в страната през този период. Достатъчно красноречиви, повечето карикатури са без думи, а на други художникът е дал закачливи наименования: „Индивидуален подход“, „Интимен творец“, „Ергенски комплекс“, „Раждането на еснафа“, „Балконът на Жулиета“, „Първа награда не се дава!“, „Абе, има време!“ и др. Някои от карикатурите са участвали в престижния Салон на карикатурата в Монреал (Канада).

снимка: Дом на хумора и сатирата

Дарените творби вече са регистрирани в Книгата за дарения на Музея и са част от художествения фонд „Хумор на народите“, наброяващ над 38 000 произведения на хумористичното изкуство от цял свят.

Карикатурите ще бъдат показвани в различни изложби, ще бъдат достъпни както за широката публика и ценителите на рисувания хумор, така и за специалисти в жанра, изследователи, изкуствоведи, историци на изкуството, журналисти и др.

снимка: Дом на хумора и сатирата

Екипът на Музея „Дом на хумора и сатирата“ приема дарението от проф. Иван Газдов с огромна благодарност и дълбока признателност към автора за щедрия жест. През пролетта на следващата 2018 г. габровци и гости на града ще могат да се насладят на неговото творчество, когато художникът ще представи своя изложба с графикатура в Дома на хумора и сатирата.

снимка: Дом на хумора и сатирата

Иван Газдов е роден през 1945 г. в гр. Ямбол. Завършва Художествената гимназия в София и специалност „Плакат“ в Националната художествена академия при проф. Александър Поплилов. Като студент специализира в Букурещ и Прага, по-късно развива уменията си във Варшава, Краков, Амстердам и Париж. След дипломирането си работи в Центъра за промишлена естетика в София като график и дизайнер. От 1973 г. преподава в своята Алма матер (от 1995 г. завежда катедра „Плакат и визуална комуникация“; ректор е в периода 1999 – 2003 г.) Реализира над 50 самостоятелни изложби и акции, участва в голям брой групови изложби у нас и в чужбина. Автор е на монографии, албуми и статии за специализирани издания за изкуство и периодичния печат. Художникът е лауреат на 37 престижни отличия, сред които почетната награда за плакат от Втората международна изложба на Art Directors’ Club, Ню Йорк (1988), наградата на СБХ за плакат и приложна графика „Александър Жендов“ (1989),„Златен век – звезда“ на Министерството на културата (2015). Основоположник е на школата на авторския плакат в България. Създаденият от художника неповторим стил „графикатура“ остава в аналите на световното изкуство като артистична марка, регистрирана и запазена за територията на Европа и наложена с повече от 300 произведения ръчна сериграфия.

Автор: Дарина Маринчевска, Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица