Свържи се с нас

Новини

Хванаха шофьор на „Мерцедес“ с фалшиви номера

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Полицията в Габрово е започнала незабавно полицейско дознание срещу 40-годишен мъж, който ползвал товарен автомобил „Мерцедес 207 Д“, служейки си с контролни знаци издадени за друго МПС, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Мъжът, с инициали И.Т. от Габрово е спипан вчера (1 юни) от  служители на ОДМВР Габрово, около 14:00 часа на ул. „Капитан Дядо Никола“, в района на пазара на „Шиваров мост“. При  извършената полицейска проверка, служителите на реда установили разминаването на регистрационните табели с тези от предоставените им документи на превозното средство.

По случая е образувано досъдебно производство.

 

Култура

Прожектират в НМО – Габрово документалния филм „Тане Войвода“

Published

on

На 1 ноември тази година, от 15.00 часа, в Националния музей на образованието в Габрово ще се състои специална прожекция на документалния филм „Тане Войводата“. Събитието ще включва и среща с авторите на филма, като входът е свободен за всички желаещи.

Филмът „Тане Войводата“ разказва за живота и революционната дейност на Тане Николов – един от малко известните, но значими герои на българската история. През близо 25-годишния си път на борба, Тане Николов участва в ключови събития като Илинденско-Преображенското въстание, Балканските войни и Първата световна война.

Той е водач на Вътрешната тракийска революционна организация, която се бори срещу отстъпването на Беломорска Тракия на Гърция, и играе важна роля в знаменитата битка на връх Ножот през 1907 г., когато 200 четници се изправят срещу трихилядна турска армия. Това сражение се смята за едно от най-епичните в македоно-одринското освободително движение.

Снимките на филма обхващат 35 локации в три различни държави и включват близо 300 реставрирани фотографии от Държавна агенция „Архиви“ и български музеи, както и уникални архивни кадри от Българската национална филмотека.

Музикалното оформление съчетава автентична народна музика, изпълнена от Оркестър „Зорница“, и специално композирана за филма музика, изпълнена от Представителна камерна група към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

Гласът на диктора е на актьора Светозар Кокаланов. Това събитие обещава да бъде важен културен момент, представяйки на публиката неизвестни страници от българската история и отдавайки дължимото на делото на Тане Николов – герой, чийто принос заслужава да бъде запомнен.

Зареди още

Новини

Подменят с нови 2 от асансьорите в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“

Published

on

Предстои решението на дългогодишен проблем за пациенти и персонал – това е подмяната на два от асансьорите в МБАЛ „Д-р Тота Венкова” – Габрово. Съществуващите 4 асансьора често се повреждат и създават неудобства в работата. Вложени са много средства за подмяна на резервни части и съществени ремонти.

Нетърпимо е положението, когато лечебното заведение остава само с един работещ транспортен асансьор.

„С днешна дата благодарим на Министерството на здравеопазването и на народни представители от Габрово, които се ангажираха с подкрепата и оценката на потребността и реалната нужда от осигуряване на средства за решаване на този проблем“, заявиха от габровското лечебно заведение.

Два са сключените договори през м. октомври тази година между МБАЛ „Д-р Тота Венкова” АД – Габрово и Министерството на здравеопазването за осигуряване на капиталови средства.

Втората инвестиция е в рамките на проекта за осигуряване на спешна помощ по въздух с изграждане на болнично вертолетно летище на територията на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” АД гр. Габрово.

С тази инвестиция ще повиши значително възможността за реакция на медицинските екипи при пациенти с животозастрашаващи състояния, налагащи въздушен транспорт.

Целевите субсидии са за финансиране изпълнението на два обекта: демонтаж, доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация на два броя висок клас специализирани болнични асансьори. Общата стойност е в размер на 491 990 лв, като първият транш в размер на 245 995 лв. вече е преведен от МЗ. Втората позиция е за инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на СРД, във връзка с изграждане на болнично вертолетно летище, като размерът на субсидията е 358 560 лв.

Зареди още

Новини

Михаил Митов: Младите трябва да участват във вземането на решения за развитието на държавата

Published

on

Младите хора могат да бъдат част от икономиката, от управлението и да участват във вземането на решения. Можем да бъдем активни, но проблемът е, че политиците и работодателите не знаят как да достигнат до нас. Затова ние, младите, също трябва да бъдем активни и да търсим информация за възможностите да участваме в управлението на страната.

Това каза младият кандидат за народен представител от гражданската квота в листата на ГЕРБ-СДС Михаил Митов по време на младежка дискусия в Габрово, организирана съвместно с най-младия кандидат от ГЕРБ-СДС Максим Садинов.

Митов подчерта, че е наясно, че когато младите хора чуят за политика, бързо се отдръпват, защото я свързват със скандали и неприятности, но отбеляза, че истината е, че през политиката младите могат да въздействат за развитието на онези приоритети, които са важни за тях и даде пример с неговата кауза – спортът, заради която е приел дадения му шанс от ГЕРБ-СДС в политиката.

Максим Садинов призова младите хора да бъдат обществено отговорни и ангажирани, да се възползват от възможностите, които им се дават и да участват активно в обществения живот на страната.

„Нашата роля в общесtвото е да въведем иновативен подход и различна перспектива за развитие на държавата“, каза още Максим Садинов.

С младежки подход, дискусия и забавления младите хора обсъдиха теми, свързани с образование, кариерно развитие и културен живот и предложиха идеи и решения.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „ГЕРБ“, във връзка с изборите за 51 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 18 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица