Свържи се с нас

Новини

Добрата новина: Намериха и върнаха непокътнато изгубеното портмоне!

Published

on

Портмонето, изгубеното вчера в такси в Габрово, за което ви информирахме, е намерено и вече върнато на собственика му.

Тази сутрин от Габровския окръжен съд позвънили на телефона, оставен за връзка, за да съобщят, че някой е намерил портфейла и го е оставил при тях, откъдето собственикът му да си го получи обратно.

Оказало се, че портмонето било непокътнато, като освен личните документи и парите в него били на мястото си.

„Явно все още има добри и съвестни хора. Благодаря им!“, сподели пред „Габрово Нюз“ близка до собтвеника на вещта.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Училище „Неофит Рилски“ отбелязва 95 години от създаването си

Published

on

Габровското Иновативно основно училище „Неофит Рилски“ празнува 95 години от своето създаване.

Юбилеят бе отбелязан снощи в Националния музей на образованието, където бе представена книгата „История и традиции“.

Изданието е дело на съвместния труд на главния учител и преподавател по история и цивилизации, география и икономика Анатолий Антов и клуб „Традиции и ценности“ към училището.

Празникът бе уважен от заместник – областния управител на Габрово Андрей Николов, кмета на Габрово Таня Христова, зам. – кмета Невена Минева, началника на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, представители на Регионалното управление на образованието в Габрово, много настоящи и бивши ученици, преподаватели и родители на деца.

Представянето на книгата бе предшествано от откриване на изложба „Иновативни в традициите“, която се осъществява съвместно с Национален музей на образованието – Габрово, Държавен архив – Габрово и ИОУ „Неофит Рилски“. В нея са включени фотографски изображения, документи, печати и предмети, свързани с 95-годишната история на училището, съхранявани във фондовете двете институции: НМО и ДА.

В откритата експозиция място намериха и творби на възпитаници на учебното заведение, а благодарствени грамоти, плакети и награди за заслуги към училището получиха изявени ученици, преподаватели и училищни деятели.

Тържествено бяха връчени грамоти и награди на победители от проведени ученически конкурси, посветени на годишнината.

В своето слово пред всички гости директорът на ИОУ „Неофит Рилски“ Мая Колева акцентира, че днес училището е богато не само с иновации и традиции, като отбеляза, че учениците са най-голямата му ценност.

Ръководителят на учебното заведение връчи почетен плакет на Таня Христова, която в своето приветствие говори за мира, който днес ни е нужен повече от всякога. Кметът призова възпитаниците на училището, освен умни и иновативни, да бъдат и мъдри. „Бъдете здрави и все така амбицирани. Постигайте своите върхове и цели. Бъдете отговорни и честни пред тези, които стоят пред нас. За мен е чест, че съм част от един град, в който образованието продължава да бъде на висок пиедестал“, каза още в словото си кметът на Габрово.

Празникът на иновативното училище продължава тази вечер, 27 септември, в зала „Възраждане“ с тържествен концерт, посветен на юбилейните 95 години – ОУ „Неофит Рилски“ – средище на знания, мъдрост, любов и отдаденост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кандидатите на ГЕРБ – СДС Невена Минева и Марияна Атанасова се срещнаха с жители на габровски села

Published

on

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС за габровска област Невена Минева и Марияна Атанасова се срещнаха с жители на габровските села Жълтеш и Борики.

Пред тях те представиха приоритетите, с които се ангажира ГЕРБ при следващ мандат – намаляване на тежестта на инфлацията върху българските граждани, ръст на доходите – 1200 лева минимална заплата, 2800 лева средна и ежегодна актуализация на пенсиите – 1000 лева средна пенсия до края на мандата.

Кандидатите на ГЕРБ увериха, че ще продължи работата по големите инфраструктурни проекти, сред които тунела под Шипка, автомагистрала „Хемус” и продължаване подобряването на водоснабдяването в габровските села, като за село Жълтеш е предвидена рехабилитация на ВиК мрежата, заради честите аварии.

За изминалите няколко години към питейния язовир „Христо Смирненски” са присъединени селата вляво от пътя Габрово-Севлиево и селата в обхвата на кметство Кметовци. В момента се работи по присъединяване на водопроводната мрежа от питейния язовир на всички села вдясно от пътя Габрово-Севлиево.

„Знаете, че празни обещания не даваме – с каквото може да се ангажираме, го правим и го изпълняваме, с каквото не можем – не го обещаваме. През годините това сме го доказали и в управлението на местно ниво, и на национално”, каза кандидатът за народен представител и заместник-кмет на Габрово Невена Минева.

Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „ГЕРБ – СДС“, във връзка с изборите за 48 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 24 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Ново модерно спешно отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово

Published

on

Ново модерно спешно отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово трябва да отвори през 2023 година. Това стана известно от думите на директора на габровската болница д-р Минко Михов, който днес представи дейностите по модернизиране и обновяване на тази структура на лечебното заведение.

Събитието бе уважено от областния управител на Габрово Кристина Сидорова, кмета Таня Христова, директорът на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков, лекари, медици и служители на болницата.

Пред присъстващите д-р Михов припомни, че дейностите се осъществяват по линия на голям инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, финансиран по оперативна програма и изпълняван от Министерството на здравеопазването.

Самият ремонт и преустройство на спешното отделение обхващат първия етаж на цялата част на АГ-комплекса на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. Общата сума, която е предвидена да бъде инвестирана е около 520 000.000 лв. Д-р Минко Михов изрази надежда, че срокът на ремонтите дейности ще бъде завършен до края на тази година.

„Осигурените средства ще бъдат инвестирани в преустройството и преоборудване на тази структура“, информира той и продължи – „Строително – ремонтните работи ще доведат до изцяло промяна на облика на отделението. Друга част от средствата ще бъдат инвестирани в ново оборудване, някое от което вече е доставено. Това са специализирана медицинска апаратура и пособия, които са изключително важни, с каквито до момента болницата не разполагаше“, каза още д-р Михов.

Той отбеляза още, че ще бъде осигурено ново оборудване за всички кабинети, които ще бъдат изградени в обновеното спешно отделение. „Добрите условия на труд са важен фактор за това персоналът да се чувства комфортно на работното си място и те да осигурят по-добро и качествено здравеопазване“, добави още директорът на болницата.

Новото спешно приемно отделение към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово ще направи още по-бърз приемът на пациенти за останалите отделения. В момента от фирма изпълнител извършва ремонтни дейности на помещенията.

След приключването им, пациентите от региона ще бъдат приемани и обслужвани в новото звено, което ще отговаря на всички съвременни стандарти.

Крайният срок за реализацията на проекта е 23 декември 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица