Свържи се с нас

Новини

Институциите отговориха на оплакалия се читател за МАИР „Боженци“

*ПРАВО НА ОТГОВОР*

Published

on

снимка: Боженци Музей, фейсбук

В началото на седмицата публикувахме мнението на читател, останал с негативни впечатления след посещение на МАИР „Боженци“ и според когото архитектурно – историческият резерват, край Габрово, се стопанисва по недобър начин. Темата породи дискусия в секцията ни за коментари, както и на фейсбук страницата ни.

След излизане на публикацията, редакцията на „Габрово Нюз“ бе упрекната, че публикува писма на „анонимни“ читатели, от които явно институциите се чувстват засегнати. За информация – в изразеното мнение на читателя, публикувано на страниците на медията, ИЗРИЧНО не е посочено неговото име, което ни е известно, с цел да не бъдат предприети репресивни мерки от служби, институции и хора спрямо самия него.

Въпреки мъмренето, че разваляме най-вероятно комфорта на институциите в нашия град, чрез статии на различни теми, публикуваме правото на отговор, което заявихме, че ще предоставим на директора на МАИР „Боженци“ Мирослав Йорданов, изпратено ни от Отдел „Връзки с обществеността“ на Община Габрово.

В него пише: 

Отговор на писмо на анонимен читател на Gabrovonews !

През 1964 г. село Боженци, с решение на Държавен комитет по строителство и архитектура, е обявено за исторически архитектурен резерват. Успоредно с това започва и развитие на музейното дело в селото. От 31 март 2016 г., след консултации с Министерство на културата, с цел изясняване на статута му и дефиниране на ясни ангажименти, АИР „Боженци“ има ново име – Музей на архитектурно – исторически резерват „Боженци“. Основната му дейност е опазването и представянето на движими и недвижими културни ценности. Музеят отговаря и се грижи за петнадесет имота, предоставени му за стопанисване от Община Габрово, които включват музейни обекти, административни сгради, паркинг, паркинг – сграда и къщи за гости. Всички останали, около 100 имота в селото – резерват, са частна собственост, в която са разположени сгради – паметници на културата, от което произтича ангажимента на почти всички собственици да се съобразяват със Закона за културното наследство /ЗКН/. Село Боженците е под юристдикцията на кметски наместник с всички произтичащи от това отговорности.

От писмото не става ясно за коя градинка, трева и клони говори анонимният читател, но много от селските цветя през август са приключили вегетационното си развитие, а други са във фаза образуване на цветни пъпки и са само зелени, затова и градинките в селото не изглеждат така добре както например през месец май.

От 31-ви юли до 9-ти август в Боженци се състоя Лятна международна академия за драматургично писане. Организатор на събитието бе сдружение „Арте Урбана Колектив”, със съорганизатори Музей на архитектурно – исторически резерват „Боженци“ и Община Габрово. Летният лагер беше предназначен за студенти и млади професионалисти от всички области на изкуството. Освен ателиетата (за писане на документални филми, за театрални текстове и за физически подход към писането), за които имаше предварителна селекция на участници, в програмата бяха включени и безплатни лекции. Един от уъркшопите, ръководен от световно известната хореографка Катарина Машенка Хорн (Германия), имаше за цел да развие креативността и творческия потенциал на участниците и те да усвоят умения за предаване на информация чрез методите на съвременния танц /това по повод тупурдията от скачащи хора/.

Участниците в Академията за драматургично писане бяха настанени в къщите за гости, които стопанисва МАИР „Боженци“. Отседналите в къщите за гости имат право да ползват и двора на къщата, както намерят за добре, стига да не нарушават обществения ред. В дворовете често се организират сватби, кръщенета и други семейни тържества. Трима от участниците в Академията отказаха да ползват предоставените им легла и нощуваха в палатки, защото предпочетоха близостта до природата.

Изложбата „Уникални костюми от български филми“ пристигна в МАИР „Боженци“ в началото на месец юли, един ден след като пуснахме новината към медиите, получихме запитване за провеждане на Обучение за шрифтов дизайн с лектор един от най-уважаваните майстори на това изкуство в света – Лукас де Гроот, което да се проведе от 31 юли до 13 август 2017 г. в изложбената зала на Старото школо, където е експонирана изложбата. Приоритет в политиката на МАИР „Боженци“ е да подпомага организирането на творчески лагери и артрезиденции в селото. Затова изложбата беше вдигната за 14 дни, а новината за нея изтеглена временно от сайта на музея. Изложбата е като добавена стойност към останалите музейни експозиции и за нея не се заплаща допълнително. За липсата на съобщение в сайта на МАИР „Боженци“ иформиращо за невъзможността да се види изложбата за известен период от време, екипа на МАИР „Боженци“ се извинява на всички посетители. Изложбата „Уникални костюми от български филми“ отново е експонирана и може да бъде видяна всеки ден до 30 май 2018 г.

Информацията на сайта на МАИР „Боженци“: „Всеки последен вторник от месеца безплатно посещение на музейните обекти“ е коректна. На табелата с цени на Информация не е посочено поради техническа грешка, за което е сезирана фирмата изпълнител. На 22 август ще бъде извършен монтажът на нова коригирана табела.

Според Закона за културното наследство за посещение на музейна експозиция се заплащат входни билети. МАИР „Боженци“ е общински музей. Отново според ЗКН цените на входните билети в общинските музеи се определят от техния директор съгласувано с финансиращия музея орган. МАИР „Боженци“ както и останалите музеи в Габрово са съгласували входните си цени по реда определен в ЗКН, затова в Наредбa за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на община Габрово вашите читатели няма да открият входни цени за никой от музеите.

В заключение бих искал да добавя, че „Писмото на анонимния ви читател“ е изключително тенденциозно, а изнасянето на подобна информация в публичното пространство е несериозно, а в някои случаи и незаконно. Единственото положително в случая е, че този материал провокира адекватни реакции на хора, които явно са били гости на МАИР „Боженци“ по същото време. Постовете под статията нямат нужда от коментар.“

*Редакторска бележка:
Чрез извършената публикация по читателското мнение, изпратено ни на редакционната поща, Новинарският портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ не цели да дискредитира нито МАИР „Боженци“, нито директора Мирослав Йорданов, нито организатора на Лятната академия за драматургично писане, нито Община Габрово, а да предостави трибуна на читателите относно техния поглед към събитията от деня. 

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Кристина Сидорова посети молдовския район Тараклия

Published

on

XXI-ят Етнофестивал “Единни в многообразието” в молдовския район Тараклия събра делегации от България, Румъния и Молдова. Областният управител Кристина Сидорова заедно със своя екип, представители на бизнеса от Габрово и ДФА “Габровче” бяха сред гостите на традиционния фестивал, който се провежда през месец септември и цели да насърчи и укрепи междуетническия мир в Молдова, Европа и по света.

През настоящото издание повече от 750 участника представиха разнообразието и дълбочината на многонационалното богатство на Молдова с различни музикални изяви и тематични зони. Хора от над 40 националности живеят като едно в страната, а в район Тараклия 60 процента от населението е от етнически българи.

Посещението на делегацията от габровска страна цели още веднъж да засили двустранните отношения именно с тези райони, където има наши сънародници, които “въпреки че живеят на стотици километри от България, обичат безкрайно много своята родина. За тях страната ни е блян, копнеж и мечта. е говорят онзи чист български, който отдавна сме забравили, играят хората ни и разказват с гордост историята ни“, сподели Кристина Сидорова.

Визитата бе по покана на председателя на Район Тараклия Иван Паслар, който само преди месец беше в Габрово в рамките на тържествата, посветени на Шипченската епопея. Тогава двете области обсъдиха конкретни възможности за сътрудничество между двете области, а в последствие Технически университет – Габрово представиха и възможности за обучение по специалността “Индустриален мениджмънт”.

На проведената официална среща при Иван Паслар бяха обсъдени възможностите за представяне на Тараклийския професионален ансамбъл “Родолюбие” на габровска сцена, който по време на фестивала разкри богатството и красотата на българското народно творчество.

Областният управител Кристина Сидорова заедно с екипа си и представителите от бизнеса се запознаха още с образователната инфраструктура в района, както и нуждите на училищата, където се преподава български език и поеха ангажимент да бъдат набавени необходимите пособия, за да продължи да се чува българска реч и да се помнят традициите, дори далеч от родината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Спешното отделение на габровската болница се обновява и модернизира

Published

on

Днес, 27 септември, в Габрово ще бъдат представени дейностите по модернизиране на Спешното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Преустройството, ремонтът и обновяването на тази структура на лечебното заведение се осъществяват по линия на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, който се финансира по оперативна програма и се изпълнява от Министерството на здравеопазването, в качеството му на конкретен бенефициент по програмата.

Крайният срок за реализацията на проекта е 23 декември 2023 г., а общият му бюджет е над 163 млн. лв. С изпълнението му се цели осигуряването на подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване на качеството и безопасността при оказване на медицинската помощ.

В рамките на големия инвестиционен проект за подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ ще бъдат обновени и модернизирани 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, които включват 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Още три електромобила за Община Габрово

Published

on

Националният доверителен екофонд (НДЕФ) ще подкрепи закупуването на още три електромобила за Община Габрово, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Безвъзмездно ще бъдат отпуснати 60 000 лв. по схемата за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата.

Две от екологичните возила са предвидени за Общинския инспекторат. Те ще се ползват от инспекторите, които извършват контрол във всички 134 населени места от общината. Другият електромобил е за звено „Заведения за социални услуги“. Той ще подпомогне услугата „Асистентска подкрепа“ в града и селата.

На заседанието си от 26 май тази година Общински съвет – Габрово одобри осигуряването на съфинансиране до 131 000 лв. от преходен остатък – държавно делегирани дейности за социални услуги, и от ПМС 326/2021 за разходи във връзка с КОВИД-19.

За всеки закупен електромобил НДЕФ дава субсидия от 20 000 лв. Новите автомобили трябва да издържат 150 км пробег с едно зареждане и максимална скорост минимум 80 км/ч. Да са снабдени с литиева батерия с капацитет минимум 25 киловатчаса и гаранция не по-малко от 5 години.

През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическа кола, а от 2018 г. такъв автомобил ползва и музей „Етър“. През 2021 г. бяха доставени още два електрически автомобила, с които се извършва екоконтрол. Колите бяха закупени чрез съфинансиране от НДЕФ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица