Свържи се с нас

Новини

Институциите отговориха на оплакалия се читател за МАИР „Боженци“

*ПРАВО НА ОТГОВОР*

Published

on

снимка: Боженци Музей, фейсбук

В началото на седмицата публикувахме мнението на читател, останал с негативни впечатления след посещение на МАИР „Боженци“ и според когото архитектурно – историческият резерват, край Габрово, се стопанисва по недобър начин. Темата породи дискусия в секцията ни за коментари, както и на фейсбук страницата ни.

След излизане на публикацията, редакцията на „Габрово Нюз“ бе упрекната, че публикува писма на „анонимни“ читатели, от които явно институциите се чувстват засегнати. За информация – в изразеното мнение на читателя, публикувано на страниците на медията, ИЗРИЧНО не е посочено неговото име, което ни е известно, с цел да не бъдат предприети репресивни мерки от служби, институции и хора спрямо самия него.

Въпреки мъмренето, че разваляме най-вероятно комфорта на институциите в нашия град, чрез статии на различни теми, публикуваме правото на отговор, което заявихме, че ще предоставим на директора на МАИР „Боженци“ Мирослав Йорданов, изпратено ни от Отдел „Връзки с обществеността“ на Община Габрово.

В него пише: 

Отговор на писмо на анонимен читател на Gabrovonews !

През 1964 г. село Боженци, с решение на Държавен комитет по строителство и архитектура, е обявено за исторически архитектурен резерват. Успоредно с това започва и развитие на музейното дело в селото. От 31 март 2016 г., след консултации с Министерство на културата, с цел изясняване на статута му и дефиниране на ясни ангажименти, АИР „Боженци“ има ново име – Музей на архитектурно – исторически резерват „Боженци“. Основната му дейност е опазването и представянето на движими и недвижими културни ценности. Музеят отговаря и се грижи за петнадесет имота, предоставени му за стопанисване от Община Габрово, които включват музейни обекти, административни сгради, паркинг, паркинг – сграда и къщи за гости. Всички останали, около 100 имота в селото – резерват, са частна собственост, в която са разположени сгради – паметници на културата, от което произтича ангажимента на почти всички собственици да се съобразяват със Закона за културното наследство /ЗКН/. Село Боженците е под юристдикцията на кметски наместник с всички произтичащи от това отговорности.

От писмото не става ясно за коя градинка, трева и клони говори анонимният читател, но много от селските цветя през август са приключили вегетационното си развитие, а други са във фаза образуване на цветни пъпки и са само зелени, затова и градинките в селото не изглеждат така добре както например през месец май.

От 31-ви юли до 9-ти август в Боженци се състоя Лятна международна академия за драматургично писане. Организатор на събитието бе сдружение „Арте Урбана Колектив”, със съорганизатори Музей на архитектурно – исторически резерват „Боженци“ и Община Габрово. Летният лагер беше предназначен за студенти и млади професионалисти от всички области на изкуството. Освен ателиетата (за писане на документални филми, за театрални текстове и за физически подход към писането), за които имаше предварителна селекция на участници, в програмата бяха включени и безплатни лекции. Един от уъркшопите, ръководен от световно известната хореографка Катарина Машенка Хорн (Германия), имаше за цел да развие креативността и творческия потенциал на участниците и те да усвоят умения за предаване на информация чрез методите на съвременния танц /това по повод тупурдията от скачащи хора/.

Участниците в Академията за драматургично писане бяха настанени в къщите за гости, които стопанисва МАИР „Боженци“. Отседналите в къщите за гости имат право да ползват и двора на къщата, както намерят за добре, стига да не нарушават обществения ред. В дворовете често се организират сватби, кръщенета и други семейни тържества. Трима от участниците в Академията отказаха да ползват предоставените им легла и нощуваха в палатки, защото предпочетоха близостта до природата.

Изложбата „Уникални костюми от български филми“ пристигна в МАИР „Боженци“ в началото на месец юли, един ден след като пуснахме новината към медиите, получихме запитване за провеждане на Обучение за шрифтов дизайн с лектор един от най-уважаваните майстори на това изкуство в света – Лукас де Гроот, което да се проведе от 31 юли до 13 август 2017 г. в изложбената зала на Старото школо, където е експонирана изложбата. Приоритет в политиката на МАИР „Боженци“ е да подпомага организирането на творчески лагери и артрезиденции в селото. Затова изложбата беше вдигната за 14 дни, а новината за нея изтеглена временно от сайта на музея. Изложбата е като добавена стойност към останалите музейни експозиции и за нея не се заплаща допълнително. За липсата на съобщение в сайта на МАИР „Боженци“ иформиращо за невъзможността да се види изложбата за известен период от време, екипа на МАИР „Боженци“ се извинява на всички посетители. Изложбата „Уникални костюми от български филми“ отново е експонирана и може да бъде видяна всеки ден до 30 май 2018 г.

Информацията на сайта на МАИР „Боженци“: „Всеки последен вторник от месеца безплатно посещение на музейните обекти“ е коректна. На табелата с цени на Информация не е посочено поради техническа грешка, за което е сезирана фирмата изпълнител. На 22 август ще бъде извършен монтажът на нова коригирана табела.

Според Закона за културното наследство за посещение на музейна експозиция се заплащат входни билети. МАИР „Боженци“ е общински музей. Отново според ЗКН цените на входните билети в общинските музеи се определят от техния директор съгласувано с финансиращия музея орган. МАИР „Боженци“ както и останалите музеи в Габрово са съгласували входните си цени по реда определен в ЗКН, затова в Наредбa за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на община Габрово вашите читатели няма да открият входни цени за никой от музеите.

В заключение бих искал да добавя, че „Писмото на анонимния ви читател“ е изключително тенденциозно, а изнасянето на подобна информация в публичното пространство е несериозно, а в някои случаи и незаконно. Единственото положително в случая е, че този материал провокира адекватни реакции на хора, които явно са били гости на МАИР „Боженци“ по същото време. Постовете под статията нямат нужда от коментар.“

*Редакторска бележка:
Чрез извършената публикация по читателското мнение, изпратено ни на редакционната поща, Новинарският портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ не цели да дискредитира нито МАИР „Боженци“, нито директора Мирослав Йорданов, нито организатора на Лятната академия за драматургично писане, нито Община Габрово, а да предостави трибуна на читателите относно техния поглед към събитията от деня. 

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

„Янтра“ стартира новия сезон във Втора лига с дерби срещу „Етър“

Published

on

Отборът на „Янтра“ ще започне новия сезон във Втора професионална лига с дерби срещу състава на „Етър“ (Велико Търново). Мачът е днес, 23 юли, от 18.30 часа на стадион „Христо Ботев“ и ще бъде предаван по „Диема спорт“.

Двубоите между тимовете от двата съседни града винаги будят интерес. Тимът от старата столица загуби елитния си статут през миналия сезон и е амбициран за светкавично завръщане в Първа лига. „Янтра“ също ще се цели в предните позиции на класирането.

Както е известно, габровският тим е с нов треньорски щаб, начело на който застана Тодор Киселичков. В предсезонната подготовка отборът изигра 7 контролни срещи, в които записа три победи, две равенства и две загуби. Първата лятна проверка беше именно срещу „Етър“ във Велико Търново, завършила при резултат 1:1.

През лятото „Янтра“ привлече четирима играчи. Към клуба от родния си град се присъедини 18-годишният талант Мартин Ганчев. В „Янтра“ се завърна левият бек Христо Митев, отборът беше подсилен и от халфа Станислав Дюлгеров и нападателя Мартин Тошев. Любопитен факт е, че опитният реализатор носеше екипа с №9 на „Етър“ до зимата. Той вкара и един брилянтен гол в Габрово с виолетовия екип през сезон 2022/2023. Сега Тошев ще води габровската атака към вратата на „болярите“.

Христо Митев също беше част от състава на „Етър“ през същия сезон, в който търновци влязоха в елита. В предстоящата среща няма да могат да вземат участие опитните Даниел Гаджев, Ивайло Михайлов и Мартин Ангелов, които се възстановяват от контузии. Под въпрос е и новото попълнение Станислав Дюлгеров.

Ръководството на съседското дерби е поверено на столичния рефер Ивайло Ненков. Той вече е свирил мач между “Янтра” и “Етър” в Габрово – завършил 1:1 на 26 февруари 2022 година. Негови помощници ще бъдат Мартин Ангелов (София) и Радослав Вутов (Своге). За четвърти рефер на двубоя е назначена международната съдийка в женския футбол Кристина Георгиева (София). Действията на съдийската бригада ще оценява Красимир Василев от Русе.

Билетите за срещата вече са в продажба в мрежата на „Евентим“ и при партньорите им, както и във фен магазина на клуба. Те са на цена от 7 лева.

Клубът вече пусна в продажба и абонаментни карти за сезон 2024/2025. Визията им е с препратка към историята и 105-ата годишнина от основаването на клуба. Абонаментната карта дава възможност за достъп на всички домакински мачове на отбора във Втора лига. Картите са два вида. VIP картата, която осигурява достъп в сектор „А“ и паркомясто, е на стойност от 349 лева. Сезонната карта е 89 лева и е на доста изгодна цена за верните привърженици на отбора, които планират да наблюдават всички 19 домакински мача на тима през сезона.

Както и до момента, всички деца под 7-годишна възраст ще бъдат допускани безплатно на срещите, но те трябва задължително да бъдат с придружител. Въпреки че е в работен ден, началният час на мача е 18.30 и това ще даде възможност на привържениците на двата клуба да гледат на живо срещата на стадион „Христо Ботев“.

По предварителни данни се очаква двубоят да бъде посетен и от над 100 фенове на „виолетовите“. Предвид това е направена организация и горният южен вход на стадион „Христо Ботев“, разположен на ул. Баба Зара и ул. Митко Палаузов, ще бъде отворен само за гостуващи привърженици. Габровските любители на футбола ще бъдат допускани само през традиционния северен вход (откъм стълбите).

Зареди още

Икономика

Безплатни консултации за граждани в Габрово през лятото

Published

on

Габровската търговско-промишлена палата и Центърът за подкрепа и личностно развитие (ЦПЛР) „Кариерно ориентиране-Габрово“ обявиха старта на инициатива за безплатни консултации за граждани през летните месеци.

Кариерните консултанти от Центъра за кариерно ориентиране ще приемат граждани през юли и август, два дни седмично, на адреса на Палатата: гр. Габрово, ул. „Брянска“ №30, ет. 1 (сградата на НТС), както следва:
Вторник: от 13.00 до 16.30 ч.
Четвъртък: от 09.00 до 12.00 ч.

Инициативата се провежда за пета поредна година и цели да направи услугите по кариерно ориентиране по-достъпни и разпознаваеми за гражданите. Всеки, който желае, ще бъде консултиран съобразно своите нужди.

Кариерните консултанти предлагат помощ в следните области: Обучение за търсене на работа. Помощ при изготвянето на документи за кандидатстване и подготовката за явяване на интервю за работа. Изясняване на лични кариерни цели. Насърчаване и съдействие в проучването на различни възможности за развитие. Изготвяне на индивидуален кариерен план за развитие. Съвети при проблеми с адаптацията на ново работно място и други.

За консултациите не е необходимо предварително записване, но при желание за запазване на час или за допълнителни въпроси, гражданите могат да се свържат с:
ЦПЛР „Кариерно ориентиране-Габрово“ на тел. 0888 890677
Габровска търговско-промишлена палата на тел. 066 803 142

Тази инициатива е отлична възможност за всеки, който желае да подобри своите умения и да получи професионални съвети в областта на кариерното развитие.

Зареди още

Новини

Купа и три медала за ШК „Орловец 1997“ в Световния ден на шахмата

Published

on

С купа, златен, сребърен и бронзов медал се завърнаха състезателите на ШК „Орловец 1997“ – Габрово Денислав Иванов, Иван и Диана Екимова от шахматен турнир, който се проведе в Казанлък по повод Световния ден на шахмата, 20 юли.

16-годишният Денислав Иванов спечели турнира от 12 до 16 годишна възраст, като без нито една загуба, с 4 победи и три равенства, заслужено се нареди първи и грабна купата, и златния медал.

В турнира за деца до 10 години сребърен медал спечели Иван Екимов, във възрастовата група до 8 години, като с 4 победи и едно равенство заслужено се нареди втори.

Диана Екимова постигна 4 победи от 7 партии и грабна бронзовия медал при момичетата до 10 години.

Освен купи и медали, състезателите получиха и предметни награди, осигурени от организаторите на турнира – ШК „Казанлък 21“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица