Свържи се с нас

Новини

Читател се оплака: МАИР „Боженци“ се стопанисва немарливо!

Published

on

снимка: Боженци Музей, фейсбук

На редакционната ни поща info@gabrovonews.vxpknrygwd-58e609mpx6d7.p.runcloud.link получихме мнението на гражданин, решил да посети през август т.г. МАИР „Боженци“ и останал с негативни впечатления от архитектурно – историческия резерват, край Габрово. В своя коментар посетителят за съжаление споделя своите неприятни впечатления, които е придобил и сигнализира за нередности относно прилагане на Наредба, гласувана от Общински съвет – Габрово.

Публикуваме без редакторска намеса писмото, изпратено до „Габрово Нюз“, в което пише:

„Горещ летен августовски ден. Решаваме да посетим МАИР „Боженци” и да разгледаме експозицията уникални костюми от български филми.

Още преди да влезеш в Боженци виждаш разпиляна окосена трева и неподдържана цветна градина – сякаш овце са минали през нея и са я опасли. Зад таборките нахвърлени изсъхнали клони. От старото школо се носи тупурдия от скачащи хора.

Разбираш, че това са участниците от кампа по драматургично писане. Туристите се чудят какво става. Продължаваш нататък и решаваш да си направиш снимка пред къща музей Баба Райна, на фона на сандъчета с прецъфтели и проскубани мушката.

Продължаваш разходката. Виждат се разпънати палатки и лаещи кучета да се разхождат между тях/пак на участници от драматургичното писане/. Господа общинари, откога в архитектурно – исторически резерват се къмпингува? Защо не се вижда ценоразпис на услугата?

Решаваш да разгледаш експозицията от уникални костюми от български филми. Уви! Няма я, защото там се провежда някакво обучение. Гледаш в сайта на резервата – там никъде не е упоменато, че за еди какъв си период няма да може да се посети.

От сайта на МАИР „Боженци” разбираш, че всеки последен вторник от месеца посещенията на музейни обекти са безплатни! http://bojentsi.com/museums/ Спазва ли се това?! Защо това не е написано на табелата с цените? Ще бъде уведомена КЗП за повеждаща туристите информация.

Отсреща е информацията на музея. Гледаш табела – вход за музейните обекти за възрастен 4 лв. Правиш справка в наредбата за местните данъци и такси, актуализирана от 29 юни 2017 г. и виждаш, че т.1 до 4 са отменени.

Значи посещенията трябва да са безплатни. А от Музея продължават да искат пари за вход за посещения. Според наредбата предложението за промяна е направено от директора Мирослав Йорданов и утвърдено от Общински съвет на две заседания.

От Общината казват, че цените са съгласувани и разрешени от кмета г-жа Христова, с което се обезсилва решението на Общински съвет и то има няма няколко дни след публикуването на Наредбата. Това означава ли, че и останалите разпоредители с бюджет, могат да променят цените на извършваните от тях услуги когато си пожелаят?

Господин Директор! Не четете ли какви промени предлагате? Вероятно и не може да пишете? Защо лишавате ръководената от Вас институция от приходи или осъзнали сътвореното от Вас, някой трябва да замита следите от вашата немарливост. Вероятно ще кажете, че е грешка. Не може да бъде техническа грешка Наредба, подготвяна няколко месеца.

Поемете отговорност за действията си и недоброто стопанисване на поверения Ви резерват и си подайте оставката. За да не остават жителите на града с негативни впечатления, че такива „издънки” се случват и с останалите културни институции“, пише в писмото, изпратено до редакцията на „Габрово Нюз“.

В случай, че ръководството на МАИР „Боженци“ желае да изрази позицията си по случая, Новинарския портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ предоставя възможността за право на отговор.

Ако и Вие желаете да ни покажете вашия поглед към събитията от деня, изпращайте ни снимки, коментари, мнения или сигнали на адрес: info@gabrovonews.vxpknrygwd-58e609mpx6d7.p.runcloud.link, а ние ще ги предоставяме на вниманието на широката общественост и аудиторията ни.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Дни на планинското колоездене в Габрово (Програма)

Published

on

На 15 и 16 октомври ще се проведат първите Дни на планинското колоездене в Габрово. Събитието се организира от Клуб по планинарство и екстремни спортове „Хемус Адвенчър“ с подкрепата на Община Габрово.

Идеята на инициативата е да насочи вниманието към невероятния потенциал на района за развитие на спорта планинско колоездене и превръщането му в популярна байк дестинация.

Събитието ще събере хора от местната колоездачна общност с представители на някои от най-активните колоездачни клубове в България. Програмата ще даде шанс на широк кръг от участници с различни умения да се запознаят с възможностите за планинско колоездене около Габрово, да придобият ценен опит, карайки с по-опитни водачи и инструктори, и дори да се докоснат за пръв път до карането на колело по естествени терени.

Първият ден се фокусира върху споделянето на практически опит в рамките на среща дискусия, на тема „Габрово като байк дестинация. Добри практики в развитието на планинското колоездене в България“. За тази цел са поканени някои от най-активните планински колоездачи и веловодачи в България.

В деня преди форума, организаторите, заедно с гостуващите експерти, ще проведат велопоход в затворен кръг с цел оглед, събиране на практическа информация и експертна оценка на потенциала на района.

По време на срещата ще бъдат представени резултатите от обиколката, заедно с възможностите, предизвикателствата и визията за развитие на Габрово като байк дестинация. Акцент е представянето на инициативата за създаване на цялостна мрежа от трасета в региона и превръщането на Габрово в перспективен байк център.

Гостите ще споделят какво се случва в техните райони, с какви предизвикателства се сблъскват, до какви решения са стигнали и добрите практики от локациите, в които активно развиват този спорт.

Срещата е отворена за всички заинтересовани страни и граждани по темата, в това число представители на колоездачни клубове, местната власт и администрация, държавни институции и бизнеса.

Идеята е да се осъществи свободна дискусия с всички, имащи отношение към практикуването на планинското колоездене навън в планината. Организаторите канят всички с мнение по темата да се включат в срещата, за да споделят опит, идеи и конкретни предложения.

Вторият ден е посветен на споделеното каране в местния Балкан. В неделните велопоходи може да се включи всеки желаещ, независимо от уменията и опита си в планинското колоездене. Организаторите предлагат 5 различни маршрути, подбрани така, че да покажат характерните особености и специфика на региона, всеки носещ своята красота и емоции. Водачи ще бъдат както местни колоездачи, така и всички поканени гости.

Всеки желаещ може да се включи безплатно за един велопоход в рамките на деня, като за това е необходимо да се запознае с условията за участие и да се регистрира предварително.

Подробности за всеки маршрут и как да се включите, можете да намерите в дискусията на фейсбук събитието.

ПРОГРАМА

15 октомври (събота)
Ден 1 / Форум
16:00 – 20:00 – Отворена среща дискусия на тема: „Габрово като байк дестинация. Добри практики в развитието на планинското колоездене в България“.
Място: Зала „Възраждане“

Главни действащи лица – едни от най-дейните в България планински колоездачи и веловодачи.

16 октомври (неделя)
Ден 2 / Велопоходи

Споделени велопреходи по 5 различни маршрути. Водачи ще бъдат както местни колоездачи, така и всички поканени гости. Подробности за всеки маршрут и условията за участие, можете да намерите в дискусията на фейсбук събитието.
08:00 – Събиране на площад „Възраждане“. Проверка на екипировка, застраховки, декларации и разпределение по групи.
08:30 – Старт на прехода.
17:00 – Закриване на събитието.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази събота и неделя е дрон състезанието край Габрово

Published

on

Тази събота и неделя, 8 и 9 октомври, край Габрово ще се проведе последното на открито за летния сезон състезание с дронове.

Домакин на събитието е летището в село Драгановци. Към момента над 20 състезатели са потвърдили своето участие, а спектакълът и майсторските умения, които притежават и ще демонстрират, обещават гарантирано зрелище.

Трасето вече е подготвено и очаква всички участници в надпреварата, както и зрителите на състезанието, които имат възможността напълно безплатно да се насладят на двата дни.

Стартът ще бъде даден в събота, 8 октомври, в 09.00 часа. Може да проследите състезанието както на живо, така и онлайн, което ще се предава livestream на живо.

За записвания: https://www.multigp.com/races/view/?race=24291

Състезанието се проведа с подкрепата и съдействието на DHL, MSBuild, РИЦ Габрово, Alpin, RSeat, AltairFPV Team, Project Service и медийното партньорство на Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Официално: Област Габрово падна под 100 000 души!

Published

on

*Използваното фоново изображение е на Тодор Тодоров,
фотограф, Фото „Спринт“.

Населението в област Габрово официално падна под 100 000 души. Това става ясно от окончателни данни от 18-то преброяването, което се проведе от 7 септември до 10 октомври 2021 г., резултатите от които обявиха днес, 7 октомври, от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Преброяванията се провеждат на всеки десет години, за да се представи детайлна картина на населението и условията, при които то живее и показват промените през десетилетията между преброяванията.

Населението на област Габрово към 7 септември 2021 г. е 98 387 души и представлява 1.5% от населението на България, което е 6 519 789 души. Жените са 51 747, а мъжете – 46640 или 47.4% от населението на областта, като на 1000 жени се падат 901 мъже.

По отношение разпределението на населението по възрастови групи от данните става ясно, че 11 519 или 11.7% са лицата от 0 до 14 г, 57 155 – 58.1% са тези от 15 до 64 г. и 29 713 – 30.2% на възраст над 65 години. Намаление на населението се наблюдава при последните преброявания, като най-голямо е то при преброяването през 2021 г. – с 24315 души, или с 19.8% спрямо 2011 година.

Факторите, които определят основните тенденции в развитие на населението за областта са естественото му движение (раждания и умирания) и вътрешната и външна миграция.

Териториалното разпределение на населението се определя както от неговото естествено движение (раждания и умирания) и външната миграция, така и от вътрешната миграция и промените в административно-териториалното устройство на страната.

Към 7 септември 2021 г. в област Габрово населените места са 349, от които 5 градове. В градовете живеят 78 279 души или 79.6%, а в селата 20 108 души или 20.4% от населението на областта.

В периода между двете преброявания от 2011 и 2021 г. населението в градовете е намаляло с 21 946 души или с 21.9% Населените места без население в областта са 69 от които най- много са в община Трявна – 41. По този показател област Габрово е на първо място в страната следвана от областите Велико Търново – 64 и Кюстендил – 11.

Областният град Габрово е със 45 940 жители към 7 септември 2021 г., в който живее 46.7% от населението на областта.

Остават значителни различията в броя на населението по общини, като за всички се запазва тенденцията за намаляване броя на населението при всяко следващо преброяване.

Гъстотата на населението по общини варира от 30.8 души на кв. км. за общини Дряново и Севлиево до 93.4 души за община Габрово. Продължават да се задълбочават негативните тенденции в изменението на възрастовата структура на населението. Налице е продължаващ процес на демографско остаряване, който се изразява в увеличаване на абсолютния брой и относителния дял на населението на възраст 65 и повече навършени години.

Към 7 септември 2021 г. в област Габрово 97634 лица или 98.8% от населението са с българско гражданство. Гражданите на Европейския съюз, които пребивават постоянно в областта са 140, на страни извън ЕС – 514 лица, държави в Азия – 47 лица, държави в Африка – 2 лица, в Северна Америка – 7 лица, Карибски басейн, Южна или Централна Америка – 4, Океания – 6 лица, без гражданство са 14 лица и за 19 гражданството не е посочено.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица