Свържи се с нас

Култура

НМО-Габрово отново приема българи от Молдова, Румъния и Украйна

Published

on

Група преподаватели, учители, студенти и ученици, организирани от Общността „Братство на българите в Румъния”. В средата – ст. преподавател Свилен Колев, ТУ-Габрово, Департамент за езиково и специализирано обучение

Педагогически кадри, студенти и ученици от Молдова, Румъния и Украйна отново посещават Националния музей на образованието през летните месеци. Работата с организирани групи наши сънародници зад граница с цел популяризиране на културните ценности, свързани с образователното дело в България, е традиционна за музея дейност повече от 25 години.

Гостите са курсисти в квалификационни курсове и педагогически езикови практики, които се провеждат в Техническия университет – Габрово.

Първата група, организирана от Обществената асоциация на учителите по български език и литература в Република Молдова, посети музея на 20 юли. На 1 август гостуваха учители, студенти и ученици от Общността „Братство на българите в Румъния”.

През втората половина на месеца се очакват около 50 курсисти от Одеския областен институт за квалификация на учители в Украйна.

Според договора между НМО – Габрово и Департамента за езиково и специализирано обучение към ТУ – Габрово 120 сънародници ще се запознаят с културно-историческото наследство и историята на просветното дело в България.

„Това е една високоотговорна работа“ – споделя Свилен Колев, старши преподавател в катедра „Чужди езици”. – Всяка група гостува по две седмици, в които се изучават българска история, краезнание, етнология, граматика… Всички курсисти са подготвени хора, с разностранни интереси, владеят чужди езици. Аз и моите колеги – старши преподавател Надежда Славова и главен асистент д-р Мирослав Пантев, сме работили с трима професори, с университетски преподаватели. Водачът на втората група от банатски българи е изключително ерудиран 75-годишен познавач на българската литература. Преди посещението в музея, говорихме много за глаголицата и кирилицата, а после в експозиционните зали на НМО се запознахме с писмените традиции по българските земи. Това е прекрасна програма, защото тези хора тръгват, водени от привлекателната възможност за една екскурзия, но на втория, третия ден всичко се променя и преобръща – съхранената историческа памет става реалност за тях.”

Курсовете са регламентирани от държавата. Има постановление на МС от 1993 г. за осъществяване на образователна дейност на чуждестранни граждани и лица без гражданство, които са от българска народност и пребивават на територията на друга държава.

Според новия Правилник за устройството и дейността на НМО музеят подпомага българската общност в чужбина за съхраняване и популяризиране на националните ценности и просветните традиции.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица