Свържи се с нас

Новини

28 деца от уязвими групи са готови за училище

Published

on

снимка: Община Габрово

Приключи първата сесия от лятното училище в Комплекса за социално-здравни услуги за деца и семейства на ул. „Ивайло“ № 13. Общо 28 деца от уязвими групи – семейства с ниски доходи, деца с увреждания и други, бяха подготвени за училище, информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово.

снимка: Община Габрово

Малчуганите участваха в спортни състезания, образователни и творчески дейности, стимулиращи тяхната мисъл и въображение. Играейки, те свикнаха да броят и пишат, да свързват цифрите, научиха повече за обкръжаващия ги свят.

снимка: Община Габрово

Услугата „Допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на готовността за равен старт в училище“ беше предоставяна в продължение на два месеца. През юни 16 бъдещи първокласници от Габрово и с. Яворец подобриха знанията си за училище. В групата за юли се включиха още 12 деца от Габрово.

снимка: Община Габрово

Целта бе да се доразвият и съхранят придобитите в предучилищното образование когнитивни и социални умения, както и да се увеличи мотивацията за постъпване в първи клас.
За положените през ваканцията усилия децата получиха грамоти, ученически материали и пособия, необходими за всеки първолак.

Издръжката на услугата бе осигурена от бюджета на проект „Комплекс за социално-здравни услуги за деца и семейства“. Община Габрово ще организира лятно училище за първокласници и през 2018 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Кола блъсна жена на тротоар в Габрово

Published

on

44-годишна жена пострада, след като беше пометена от кола в Габрово. Инцидентът е станал вчера сутринта около 08.15 часа, на ул. „Йосиф Соколски“.

На място е установено, че 33-годишен мъж, управлявайки „Ситроен Ксара Пикасо“, изгубил контрол над автомобила и блъснал движещата се по тротоара 44-годишна жена.

Пострадалата била откарана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с фрактура на опашна кост, без опасност за живота. Пробата за алкохол на водача е отрицателна.

По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Крими

Криминалисти от Габрово хванаха над 6 кила марихуана (снимки)

Published

on

Криминалисти от Габрово иззеха над 6 килограма марихуана, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Полицейската операция за противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, е била проведена на 4 октомври.

В село Здравковец за полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Дайхацу“, управляван от 53-годишен габровец.

По надлежния ред било установено, че водачът шофирал след употребата на метамфетамин.

Последвали процесуално-следствени действия в имот в селото, ползван от габровеца, където били установени 20 растения от рода на конопа, някои от които достигащи височина над 3 метра. Отделената от листна маса – над 6 кг, реагирала на марихуана след направения полеви наркотест.

Допълнително криминалистите открили в жилището на мъжа в Габрово суха зелена листна маса с тегло 0.267 кг, реагирала отново на марихуана. Габровецът бил задържан по реда на Закона за МВР, като срещу него е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица