Свържи се с нас

Култура

Алтернативни форми на изкуство II – Комичната страна на нещата

Published

on

снимка: Община Габрово

Свеж хумор, качествена музика и пълноценен релакс върху прясно окосена трева, ще предложи в разгара на лятото второто издание на фестивала „Алтернативни форми на изкуство“, информираха от Община Габрово.

За тези, които бяха част от прощъпулника миналата година, е излишно да се прави реклама, а тези, които чуват за него едва сега, задължително трябва да впишат в графика си – 4 и 5 август, в Габрово, на поляната до читалището в квартал Русевци.

Събитието е алтернатива на традиционните в страната фестивали, а мястото, типично по габровски, е избрано като алтернативна градска среда, която предлага бягство от асфалтовия център и бетонираните квартали, без да е необходимо дълго, сложно и скъпо извънградско пътуване.

Музикантите, които ще огласят поляната, а и целия квартал, изпълняват фолклор със съвременно звучене, своеобразен микс от етно-джаз, при който фолклорът и свободните импровизации се преливат в необичайна симбиоза, в която мелодии, носители на историческа и национална традиция, придобиват характер, присъщ на новото време.

Второто издание ще предложи още: Stand-up comedy, Beatbox, а поляната ще бъде преобразена от арт инсталация „Балкана ми е до колене“ – горско-морска фото точка, изработена от сборна формация художници.

Начало 19.30 часа, а входът е свободен!

А ето и участниците:

4 август

Acoustic Corporation – стилът им е смесица от acoustic funk, swing, reggae и balkan ethno music

Miroslav Simeonoff „за Връзката“ – тежка категория смях! – Stand Up comedy

Pe4enkata Beatbox – световен шампион по бийтбокс

ETNOTIX – най-младата етно, поп и рок група в България. Ново явление за българската музикална култура, пресъздадена от талантливи и млади музиканти, с изключителна визия. Групата се състои от квартет гъдулки, вокал, перкусии и соло китара и предлага музикална програма от популярни хитови пиеси от световната класическа и поп музика. Съвременният етно саунд и популярни тракове от филми и спектакли звучат по оригинален и атрактивен начин.

5 август

Stand up Comedy – (очаквайте неочакваното!)

Balkan kHans – етно-фолк супергрупа, създадена от виртуозния ромски цигулар Венци Такев, гайдаря Кольо Иванов, мултиинструменталиста Николай Иванов и бийтбокс шампиона Skiller. Български, цигански и балкански фолклорни ритми са преплетени с влияния от Изтока, джаза и електронни бийтове, а цялата тази лудост е допълнена с дълбоката туба на Митко Узунов, взета от репетициите на „Рейн Голд“ на Вагнер в Националната опера.

Skiller – бийтбокс шампион

Тъпани и гайди – Хорхе, Бъни, Росен, Тодор и Григор. Хорхе свири на диджериду, а Бъни на кахон. Неразделна част са от Оратница и са сладкия кошмар на всеки озвучител с нетрадиционните инструменти, които са избрали. Резултатът обаче е прекалено завладяващ и истински, влиза директно във вените на слушателя и няма пускане… Росен, Тодор и Григор са гайдари. Те допълват числото от известния български проект „101 каба гайди”.

Фестивал „Алтернативни форми на изкуство“ II e проект на НЧ „Христо Смирненски – 1949“, финансиран по програма Култура на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица