Свържи се с нас

Новини

Лена Георгиева и Таня Христова посрещнаха победителите от Сингапур

Победителите от математическото състезание в Сингапур се срещнаха с кмета на Габрово и председателя на Общинския съвет

Published

on

снимка: Община Габрово

Младите математически таланти Рая Шикова и Ясен Пенчев се срещнаха с кмета на община Габрово Таня Христова и председателя на Общински съвет Лена Георгиева. Поводът за срещата беше достойното представяне на децата в Международното математическо състезание в Сингапур през юли т. г. (Singapore International Math Olympiad Challenge (SIMOC) 2017). Рая спечели златен медал във възрастовата група за 4 клас, а Ясен отвоюва сребърен медал сред петокласниците.

Децата споделиха впечатленията си от състезанието и престоя в Сингапур. Според тях задачите са били по-трудни, сравнено с примерния тест, който е бил публикуван на сайта на състезанието, и със задачите от предварителния кръг. Във възрастовата група на Ясен задачите са били изцяло на английски език, което допълнително забавя не-англоговорящите участници, а при Рая те са били преведени на български език. В рамките на час и половина е трябвало да се справят с 25 задачи.

Препятствие в подготовката им се оказва разликата между учебните програми – българската и азиатската. Това, което те са имали като задачи, при нас се учи близо 2-3 години по-късно от възрастта на децата в момента. Така например, по азиатската програма дроби се учат във втори клас, а по нашата – в пети и шести клас. Докато са в 4-5 клас учениците по азиатската програма учат степенуване и коренуване, а по българската образователна програма това е предвидено за 7-8 клас.

Друго затрудняващо обстоятелство е, че няма школи и преподаватели, които да се занимават организирано с деца, изявени и напреднали с учебния материал по математика, и да ги подготвят за международни състезания. Това се оказва често срещан проблем за даровити млади математици от страната, които участват в международни форуми.

От преживяното в Сингапур децата разказаха за посещението си в „Кидзания“ – детски атракцион, организиран под формата на град-държава, и музей на илюзията, в който посетителите си правят снимки с 3D ефект – музея „Трик ай“, посещение на виенско колело и различни туристически забележителности. В „Кидзания“ децата се учат как функционира реалния обществен живот, защото в голямо затворено помещение има направени макети на банки, университет, радио, места за забавления, възможност „да работиш“ в някое от представените учреждения, да се учиш как се управлява самолет и много други.

На въпрос от кмета Таня Христова как искат да се реализират в живота, Рая сподели, че мечтае да стане архитект, а Ясен ще продължи да се занимава с математика и информатика. Ако станат кметове на Габрово, те ще построят подобни места за детски забавления като „Кидзания“ и музея „Трик ай“.

В края на срещата кметът на Габрово им пожела да осъществят мечтите си по начина, по който те искат и да обиколят света, а председателят на Общинския съвет Лена Георгиева им пожела много по-големи успехи от досегашните и да не забравят своите преподаватели по математика.

На 27 юли двамата млади математици ще се състезават в Международно австралийско математическо състезание, което се провежда дистанционно всяка година по едно и също време в целия свят.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Поздравление от Силвия Кръстева за Деня на доброволеца

Published

on

Уважаеми доброволци,

Приемете моите най-сърдечни и искрени пожелания по случай 5 декември – Международен ден на доброволеца! Всички Вие, които доброволно подавате ръка в труден момент от живота, сте хора с големи сърца и хора за пример. Пожелавам Ви да бъдете най-вече здрави и добротата, която носите в себе си никога да не Ви напуска. Всички ние вярваме в доброволчеството и неговата хуманна кауза, затова то винаги просъществува.

Тук е мястото да изкажа своите най-искрени благодарности на доброволците от Доброволното формирование – Трявна, които неведнъж са доказали, че могат да работят рамо до рамо и активно да участват в преодоляването на предизвикателствата, свързани с бедствия и аварии и кризисни ситуации на територията на Община Трявна. Помощта Ви е безценна и Ви уверявам, че трудът Ви наистина допринася за подобряване капацитета на защита на местното население.

На този ден Ви желая, на всички Вас, да не спирате да заразявате хората с дейността си, превърнала се във Ваше призвание. Да давате по-голяма гласност на доброволчеството, за да увлича със себе си нова и свежа подкрепа. Защото така доброто ще продължава да се случва.

Благодаря Ви и знам, че най-голямата награда за Вас винаги ще остане щастието в очите на хората, което е достатъчно да стопли сърцето на всеки доброволец. Честит празник!

С уважение,
Силвия Кръстева Кмет на Община Трявна

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица