Свържи се с нас

Култура

Ако ги няма пчелите, изчезва целият познат свят

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

На празника Св. Харалампий през 2015 година започна националната кампания „На пчелите с любов”, която си постави за цел една важна задача: да подпомогне за справянето с проблема с високата смъртност при пчелите.

Пчеларите са наясно със синдрома на „празния кошер“, но широката публика – не. Това стана ясно от думите на Петя Чалъкова, която представи кампанията в Център Българка на Етнографски музей на открито „Етър”.

снимка: ЕМО „Етър“

„Има много хора, които въобще не бяха чули за проблема, че популациите в България намаляват и то драстично. Беше се стигнало до 56% смъртност при пчелите, изчислена през 2011 и 2012 година.

Пчеларите са информирали различни институции, но на практика без резултат. Чрез кампанията стигнахме до разговори на ниво Министерство, имаше разговори и в Европейската комисия. Там се взеха решения за забрана на дадени пестициди.”

Проблемът със смъртността при медоносните пчели засяга целия свят, не само България. Чалъкова припомня, че този проблем е регистриран за първи път в САЩ преди около 18 години. Под шапката „синдром на празния кошер” се поставят различни причини, довели до смъртност. Трябва да се знае, че за всяка страна те са различни.

снимка: ЕМО „Етър“

„Докато не се определи какви са, няма как да се вземат адекватни мерки. В САЩ е установено, че става въпрос за експлоатация, намаляване на имунната система на организма и като последствие зарази, с които пчелите не могат да се справят”, каза Петя Чалъкова.

По думите й, благодарение на глобализацията и търговията със стоки процесите не могат да се развиват само на една територия, а става пренос по целия свят.

В Европа, специално в Италия, една от причините за намаляване на пчелните семейства са ГМО-културите. Когато имаме такива култури и насаждане на много декари с една и съща култура, това на практика за тях е една голяма пустиня, защото няма с какво ад се хранят.

Ако пчелите изчезнат, се променя познатия ни свят. Преди да се породи екосистемата, която познаваме сега – с малки насекоми, цветчета и дървета, животните са били много по-големи, пренасяли са много по-големи семена на много по-големи разстояния.

Има растителни организми, които имат нужда от опрашители. Насекомите, които са опрашителите са много, но медоносната пчела е най-големия. Работата, която тя върши никои друго насекомо не може да свърши.

Петя Чалъкова се позова на изследване, което показва, че за България има две-три основни причини за смъртността на пчелите. Нерегламентираните пръскания са една от тях. Проблемът не е толкова в употребата на токсични пестициди, а в злоупотребата с тях. Ако се пръска по-голямо количество, измират много организми. Честа практика е да не се спазват часовете на пръскане. Понякога и самата Община не уведомява по правилния начин.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Проф. Димитрова участва в избора на президент на АЕОМ

Published

on

Директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова взе участие в заседанието за избор на президент на Асоциацията на европейските музеи на открито (АЕОМ). Кандидатурата на Хилде Шоелфс за втори мандат начело на организацията получи единодушна подкрепа. Гласуването бе част от 30 конференция на АЕОМ, реализирана в шведската столица Стокхолм от 27 септември до 1 октомври.

„Занаятите и устойчивото развитие на музеите на открито“ бе презентацията, представена пред участниците в конференцията от Тихомир Църов – вторият представител на „ Етър“ по време на форума.

Това издание на конференцията се проведе основно на територията на най-стария музей на открито „Скансен“ и в него се включиха 160 специалисти от 40 организации. Преобладаващото присъствие бе на музеи на открито от Германия, Норвегия, Дания, Чехия, Румъния, Обединеното кралство и др., но се включиха и представители на САЩ и Япония.

По време на официалната гала вечер участниците в конференцията бяха приветствани от висши представители на местната власт в Стокхолм, между които Сесилия Бринк – президент на Градския съвет. Те получиха възможността да се запознаят как функционират политическата и административна власти на шведската столица и бяха допуснати в залата за гласуване на парламента на шведската столица.

Един от важните дискутирани проблеми бе намирането на пътища за устойчиво развитие на музеите. Споделеният опит бе оценен от българските участници като ползотворен, независимо от естествените различия, които съществуват между отделните музеи на открито.

Президентът на АЕОМ Хилде Шоелфс поздрави РЕМО „Етър“ за голямото международно признание – получаването на наградата „Жива“ в началото на 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица