Свържи се с нас

Култура

Проведе се първото обществено обсъждане за хотела към музей Етър

Проведе се първото обществено обсъждане към предстоящия архитектурен конкурс „Хотел към музей Етър“

Published

on

снимка: Urbanistas

В четвъртък, 6 юли, в сградата на Община Габрово се проведе първото от двете планирани обществени обсъждания по националния архитектурен конкурс Хотел към музей Етър. Участие в събитието взеха кметът на Габрово Таня Христова, директорът на ЕМО “Етър” доц. д-р Светла Димитрова, организаторите от Urbanistas, представители на общинската администрация, регионалната колегия на Камара на архитектите, потенциални участници в конкурса, културни и туристически оператори. Целта на обсъждането беше публично обсъждане на работната концепция на заданието.

Директорът на ЕМО Етър Светла Димитрова очерта мотивите зад организирането на конкурс – националната значимост на етнографския музей Етър, необходимостта от модернизиране на хотела, разширяване на административната функция и други.

снимка: Urbanistas

Подкрепата на Община Габрово беше потвърдена от кмета, която подчерта че обновяването на хотела е част от намеренията за по-широка инвестиционна програма за обновяване на зоната на етнографския комплекс. Организаторите на конкурса Urbanistas представиха първоначално заложените цели и задачи на конкурса, както и предстоящите проучвания.

От АЛОС – център за неформално образование и култура, изтъкнаха значението на политиката на хотела към организатори на културни събития и отстъпките за групи, както и потенциала на зимния конферентен и бизнес туризъм.

Арх. Мария Хлебарова, председател на КАБ-Габрово и автор на заданието за инвестиционен проект за хотела, обърна внимание върху авторския архитектурен проект за хотела и разположението му в охранителна зона на ЕМО Етър.

снимка: Urbanistas

Обсъдени бяха още предвидените изисквания в част интериор и енергийна ефективност, функционалната програма на заданието, критериите за оценка на проектите и формирането на бюджета на инвестиционния проект.

Основната цел на конкурса е експертен, прозрачен и мотивиран избор на идеен архитектурен проект за преустройство на хотел “Странноприемница”, част от най-посещавания групов туристически обект в България.

Следващото обсъждане по конкурса ще се проведе на 20 юли, четвъртък, от 18:00 в Зала 230 на Архитектурния факултет на УАСГ, бул. Христо Смирненски 1, София.

Анкета по конкурса е достъпна на страницата му във фейсбук и на директен линк тук. Анкетата ще може да бъде попълвана и на място по време на предстоящото обсъждане. Обобщените резултати ще бъдат споделени публично при обявяването на конкурса.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Пет млади пианистки от МК „Весела“ ще свирят във Виена

Published

on

„Виена ни очаква” – под това мото премина концертът на децата от Музикален клуб „Весела” преди отпътуването за австрийската столица на лауреатите Невин Халил – 1 клас, Лорен Николова – 4 клас, Ай Хасегава – 8 клас, Полина Флориду – 9 клас и Адриана Кънева-10 клас. Те ще се представят „на живо” със своите музикални програми във финалите на Международния конкурс „Виенска класика”.

Възпитаничките на клавирния педагог Весела Пенева са сред отличените 65 деца, спечелили необходимия брой точки и получили покани за участие в заключителния тур във Виена, който предстои.

„Това е уникално постижение за нашия клуб“, сподели музикалният педагог Весела Пенева и продължи – „То ни прави безкрайно щастливи от постигнатия невероятен успех, а именно да бъдем забелязани и отличени измежду над 200 деца от 50 държави! Каква огромна чест е това за едни деца, които не се занимават с музика професионално, а свирят на пиано, просто защото им харесва! Във всяка възрастова група са поканени само по 10 участници. И моите момичета са между тях! това е изключително висока оценка, дадена ни от международното жури!“

„Скъпи Неви, Лори, Ай, Поли и Ади – в музикалната столица Виена, вие ще се докоснете до европейската музикална история, ще имате незабравими срещи с изкуството, ще свирите в хубави зали и ще се запознаете с деца-музиканти от различни националности! Вашата най-голяма победа е, че сте участници в една музикална олимпиада, която ще бъде прекрасен спомен за цял живот ! Олимпийския принцип гласи „Най-важно е участието..”, а аз бих добавила – и трудът, който влагаме! Вече съм напълно убедена, че всяко усилие рано или късно се възнаграждава ! Пожелавам ви да свирите с любов, мисъл и вдъхновение! Гордея се с вас, обичам ви и ви вярвам!“, добави още Весела Пенева.

Зареди още

Култура

В очакване на третата фестивална събота на Международния куклен фестивал

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ продължава на 20 юли, събота, от 17.00 часа на площад „Възраждане“. За габровци и гости на града организаторите от Фондация „ОТ БГ“ са поканили Театър „Арт Ленд“, София и Държавен куклен театър Бургас.

„Гон, малката лисица“ е една трогателна приказка, която носи послание за лицето на невидимото добро. Представена е чрез интересна културна ценност на Япония, а именно – уличен театър „камишибай” или „театър в картини”, особено популярен през 30-те години на 20 век.

Актьорите, разказвачи на истории, обикалят с колело, на което има малка сценична кутия с поставена история в картини. Спектакълът представя интересна форма за общуване със съвременната публика.

Постановката и сценографията на „Гон, малката лисица“ са на Мария Банова. Ролите изпълнява Юлия Коларова. Постановката е на Театър „Арт Ленд“, София. Творческата работилничка, която започва в 17.50 часа, този път е за майсторене на изделия от хартия.

В 18.30 часа гостите от Бургас ще представят на публиката „Две пръчки и три съчки“. Не си мислете, че баба Хели е вехтошарка! В своята количка с три колелета тя събира какво ли не и го преобразява в герои, приказки и вълшебства, за да задоволи безкрайните прищевки на своята внучка Лили.

Крои, кове, лепи, сглобява, измисля и твори по пет приказки на ден без почивен ден. Тя е истински феномен! Авторът на текста на „Две пръчки и три съчки“ е Христина Василева. Нейни са и сценографията, и постановката. Музиката е на „Puppetspirit“ – Белгия. В ролята на баба Хели влиза актрисата Румяна Кралева.

Зареди още

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица