Свържи се с нас

Икономика

„Идеал Стандарт – Видима“ АД стана на 25 години

За 25 години „Идеал Стандарт – Видима“ АД се превърна в най-големия работодател за Централна Северна България и стратегическа организация на Идеал Стандарт Интернешънъл *Платена публикация*

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На 4 юли се проведе пресконференция по повод 25 години от създаването на първото смесено дружество в България между „Видима“ АД и „Американ Стандарт“. На събитието официални гости бяха Ивайло Иванов, заместник – министър на труда и социалната политика; Невена Петкова, Областен управител на Габрово; Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Главна инспекция по труда; Димитър Бранков, зам.председател на Българска стопанска камара; Добри Митрев, заместник – главен секретар на БСК и Пепа Сомлева, секретар Стопанска камара – Габрово.

снимка: „Идеал Стандарт – Видима“ АД

Компанията получи поздравителен адрес от Томислав Дончев, заместник министър-председател на Република България, в което се казва: „Позволете ми да използвам повода и да поздравя Вас и всички служители на „Идеал Стандарт – Видима“ АД. Успешните заводи и структури на дружеството за годините в България са натрупали значителен опит, изградили са добра технологична база и разполагат с квалифицирани кадри. Вярвам, че дружеството ще продължи и занапред активно да се развива и да разгръща производствения си и творчески потенциал.“

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Пресконференцията бе открита от Ярослав Дончев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Идеал Стандарт – Видима“ АД, с думите: „Тази година се навършват 25 години от създаването на първото смесено дружество в България между „Видима“ АД и „Американ Стандарт“. Амбицията тогава и на двете компании е да създадат успешна компания. Днес, след 25 години с гордост отбелязваме, че е постигнато много повече от първоначалните очаквания, заложени като условия в споразумението.“ В рамките на изложението си той цитира някои от условията:

Ярослав Дончев с Ритона – подарък от Област Габрово

1. „Осигуряване на заетост на работната ръка, допълнително материално стимулиране и социални придобивки за колектива“. През 1992 година в компанията са работили 900 човека, днес в „Идеал Стандарт – Видима“ АД работещите са близо 3200 души в различни структури – завод за санитарна керамика, две производствени площадки на завода за санитарна арматура, дистрибуционен център, търговска организация „Клъстър България“. С годините се създават и нови професии в Центъра за информационни технологии и център за финансово обслужване. Относно допълнително материално стимулиране и социални придобивки за колектива можем да се похвалим с богата и разнообразна социална програма за работниците и служителите, някои от по-големите са: парични подаръци за Коледа и Великден, ваучери за храна, подпомагане на млади семейства при сключване на брак, майчинство и раждане на дете, собствени зъболекарски кабинети, медицинска служба, профилактична програма, застраховка, допълнително пенсионно осигуряване, почивно дело и други.
2.„Социален ангажимент към Общината и гражданите на Севлиево“. Устойчивото развитие на компанията през годините прави възможен сериозния социален ангажимент към обществото, в което живеем и работим. За нас е гордост, че допринасяме за развитието на обществения живот в гр. Севлиево – създадохме галерия, детска арт школа, езиков център и вокална група, които се превръщат в оазиси на културата, изкуството и образованието. Това не е всичко – компанията всяка година прави дарения за здраевопазването, образованието, културата, спорта. Някои от по-значимите дарения, направени от „Идеал Стандарт – Видима” АД през годините са за МБАЛ „Д-р Стойчо Христов”, гр. Севлиево, МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, гр. Габрово; община Севлиево, читалища, детски ясли и градини и много други.
3. „Достъп до световни пазари“. Днес компанията „Идеал Стандарт – Видима“ АД произвежда изделия, които отговарят на световните изисквания за качество, дизайн и функционалност и присъстват в над 60 държави. С гордост можем да кажем, че Търговската организация, базирана в Севлиево, управлява продажбите в 16 държави от Източна Европа.”

В заключение Ярослав Дончев подчерта, че „за тези 25 години „Идеал Стандарт – Видима“ АД се превърна в най-големия работодател за Централна Северна България, емблематична за България компания и стратегическа организация на Идеал Стандарт Интернешънъл.“

Ивайло Иванов, заместник – министър на труда и социалната политика, в изказването си по време на пресконференцията заяви: „Изключително съм щастлив да бъда на това тържество на фирма, която може да наречем флагман на икономиката, социално отговорна, грижи се за своите служители и налага своите марки на световния пазар. Впечатлен съм от създадените за работниците условия на работа, за да се постигат резултати. А и заплатите за служителите в Севлиево са над средните в България. Желая на всички най-добро и успехи на фирмата.“

Невена Петкова, областен управител на Област Габрово, благодари за поканата и подчерта: „За всички нас е чест да работите в област Габрово и да сте фактор, който влияе върху икономическото и социалното й развитие. Малко са българските компании, които могат да се похвалят, че продуктите им присъстват в почти всеки български дом… Добрите ви взаимоотношения с бизнес-партньори превърнаха Севлиево в притегателен център за чуждестранни инвестиции. Доставчици на компанията прехвърлиха бизнеса си или част от него в България и откриха нови работни места, а развитието и постиженията на „Идеал стандарт – Видима” допринасят както за благополучието на хората в региона, така и за неговото икономическо развитие.“

Тя добави още: „Изключително ме впечатли вашето ново лого – два вплетени пръстена, представляващи свързаността ви с клиентите, служителите, партньорите, които вие наричате свързана интелигентност. Пожелавам ви интелигентно развитие, да продължавате да сте лидери и да давате пример за това как се постигат цели, за да бъдат удовлетворени и щастливи вашите клиенти.“

Невена Петкова връчва Ритон на Ярослав Дончев

С пожеланието за успешно бъдещо развитие Невена Петкова връчи на Ярослав Дончев реплика на Ритон от Панагюрското златно съкровище – символ на царската власт и могъществото на династията.

„Успехите на предприятието са впечатляващи. Ако имахме повече такива, за 25 години щяхме да имаме друг стандарт и развита икономика. Желая успехи на ръководството, работниците и синдикалните организации. Винаги може да разчитате на Българска стопанска камара“, заяви Димитър Бранков, заместник – председател на БСК.

Ярослав Дончев получава юбилейния знак и почетна грамота от Димитър Бранков

По повод годишнината на компанията Димитър Бранков връчи на Ярослав Дончев почетна грамота и юбилеен знак на Българска стопанска камара.

Ивайло Иванов и Емил Гатев

Преди пресконференцията официалните гости имаха среща със Съвета на директорите на „Идеал Стандарт – Видима“ АД в състав: Ярослав Дончев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Идеал Стандарт – Видима“ АД; Валентин Ганев, директор на завода за производство на санитарна керамика; Емил Гатев, директор на завода за производство на санитарна арматура; Милена Богданова, директор Човешки ресурси Източна Европа; Лазар Лазаров, директор бизнес направление фитинги, DIY и клиентски брандове; Вера Йовева, директор Съплай чейн Източна Европа.

Емил Гатев, Ивайло Иванов и Димитър Бранков

Ръководството постави на дневен ред предизвикателствата пред компанията и подчерта необходимостта от тясно сътрудничество с държавната администрация и бизнес асоциациите за преодоляването им. След срещата официалните гости направиха обиколка на заводите и се запознаха отблизо с производствените процеси.

Валентин Ганев и Ивайло Иванов

Кампанията за годишнината от създаването на смесеното дружество ще премине под надслов „25 години Идеал Стандарт в България“. Предстоят събития за гражданите в Севлиево, Габрово и Велико Търново на 12, 14 и 16 юли.

Ярослав Дончев, Димитър Бранков и Пепа Сомлева

Компанията подготвя филм за развитието на компанията през тези 25 години, който ще бъде разпространен по собствените комуникационни канали. Ще бъде издадена книга – „Гордостта на Севлиево“, в която ще бъдат представени постиженията на децата в града, подкрепяни от компанията.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

През ноември предстои да бъдат представени две големи инвестиции, част от инвестиционната програма на Идеал Стандарт в България.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Габрово е първенец по разкрити престъпления и след София по средногодишен доход и култура

Published

on

Област Габрово се нарежда след столицата по средногодишен доход и културен живот, първенец е по дял разкрити престъпления.

Средногодишният доход на лице от домакинството в Габрово е вторият най-висок след този в столицата. Брутната годишна работна заплата достига 13,9 хил. лв. Това сочат данните на изследването „Регионални профили: показатели за развитие”, изготвено от Института за пазарна икономика.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 68 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Икономическата активност в област Габрово е по-висока от средната с коефициент от 72,5% (при 72,0% в страната). Преките чуждестранни инвестиции продължават да нарастват и достигат 3,3 хил. евро на човек, което отрежда на областта четвъртото място по този показател (след столицата, София област и Бургас). Габрово е втората област по усвояване на европейски средства (след столицата). Към 30 юни 2022 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми достига 3,8 хил. лв. на човек.

По отношение на инфраструктурното развитие Габрово е областта с най-гъста пътна мрежа в страната, но делът на автомагистралите и първокласните пътища е по-нисък от средния (16,6% при 18,5% в страната).

Въпреки че Габрово е сред сравнително силно развитите икономически области, нивото на местните данъци е ниско и през 2021 г. Прозрачността на органите на местното самоуправление в област Габрово намалява през 2022 г., но остава сравнително висока – 72,9% (при 70,2% в страната).

Представянето на област Габрово по показателите, оценяващи околната среда, е много добро, отреждайки на областта второто място в страната.

Предизвикателство пред пазара на труда остава застаряването на населението. През 2021 г. коефициентът на демографско заместване като съотношение на населението на възраст 15–19 години към това на възраст 60–64 години е 56,1% (при 69,4% в страната). През 2021 г. Габрово изпреварва област Видин и става областта с най-високо съотношение на населението на над 65 години към това на 0–14 години – 249,6% (при 149,3% в страната). Коефициентът на възрастова зависимост на населението на над 65 години към това на 15–64 години пък е 49,2% (при 34,0% в страната). Коефициентът на естествен прираст достига нови рекорди от –22,1‰ (при –13,2‰ в страната) и е третият най-нисък в страната (след този в областите Видин и Монтана).

Показателите, оценяващи здравеопазването в областта, поставят Габрово на челните места в страната (след областите Плевен и Кюстендил). Броят на общопрактикуващите лекари спрямо населението е значително по-висок от средния за страната, но специалистите са по-малко. Броят на леглата в местните многопрофилни болници нараства, но все още не достига средните стойности.

През 2021 г. броят на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността нараства и изпреварва средния – 10,4 на хиляда души в областта при 9,8 на хиляда души в страната. Същевременно обаче Габрово продължава да е първенец по дял на разкритите престъпления – 74,9% (при 51,7% в страната.

Въпреки ограниченията, свързани с пандемията през 2020 и 2021 г. в цялата страната, културният живот в област Габрово остава сред най-интензивните в страната (само след този в столицата). Основна причина за това е изключително високият брой на посещенията на музеите, въпреки че и той, подобно на този в страната, се свива с над 50% през 2020 година. Повишаването му до 2357 на хиляда души през 2021 г. все още не може да компенсира това свиване, въпреки че остава далеч над средните нива в страната (426 на хиляда души). Посещенията на театрите също се повишават през 2021 г. и достигат 160 на хиляда души (при 129 на хиляда души в страната).

Пълният доклад за област Габрово може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица