Свържи се с нас

Новини

До края на лятото езерцето в Маркотея ще изглежда различно, обеща кметът

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В момента тече обществената поръчка за изграждане на фонтанна система. Ако поръчката бъде успешна, в рамките до 2 месеца, езерото в парк Маркотея ще изглежда съвсем различно от сегашния му вид. Това стана ясно от думите на кмета на Габрово Таня Христова, която заедно с нейните заместници Климент Кунев и Николай Меразчиев проведоха брифинг за журналисти.

„В момента тече обществена поръчка за изграждане на фонтанна система. Надявам се, че тя ще бъде успешна, защото знаете, че една обществена поръчка може да бъде обжалвана. Ако бъде успешна, в рамките максимум до 2 месеца, езерото ще бъде съвсем различно – с ефекти през деня и светлинни ефекти през тъмната част на денонощието. Ще видите, че паркът ще се превърне в едно наистина приятно място, което ще бъде предпочитано за отдих“, заяви Таня Христова.

Кметът информира, че езерцето не е било до голяма степен предмет на интервенциите, в рамките на строителния договор с фирмата – изпълнител.

„Виждайки неговото състояние още от миналата година, ние правим анализи и технически консултации по какъв начин това, което се вижда по отношение на растителност, може да бъде премахнато. Поради което края на м.г. и вече като част от Бюджет 2017 виждате, че има заложена система, свързана с изграждане на фонтан и съпътстващи мероприятия, които ще облагородят това пространство и ще го направят подходящо за парковата среда“, коментира Христова.

Тя не отрече факта, че повече от година ситуацията в зоната на езерото не е благоприятна и не е приятна гледка за нито един от посетителите на парка. В момента заедно с ВиК – Габрово са отстранени проблеми, имащи отношение към прилива на вода в езерцето. Работи се с ОП „Благоустрояване“.

Думите на кмета Христова бяха допълнени от заместника й арх. Меразчиев, който заяви, че езерцето в Маркотея е естествен водоем, а не изкуствен аквариум. „Ако някои хора действително са си представяли, че това ще е изключително затворен съд, кристален, поне аз никога не съм си го представял такъв. В годините напред неговата естествена среда няма да бъде препятствие“, добави той.

Зам. кметът Меразчиев информира, че още на следващия ден след публикацията на „Габрово Нюз“ за езерцето то е било почистено.

От казаното пък от Климент Кунев стана известно, че е бил обсъждан дори и вариант за изтребление на животинките, превърнали водоема в свой дом, чрез употребата на химикал, но в крайна сметка не се е стигнало дотам.

Пред журналистите кметът Таня Христова припомни хронологично перипетиите, съпътстващи строителството в парк „Маркотея“, като подчерта, че Община Габрово категорично не е избрала за изпълнител изпълнителя на този обект, който изпълнител градоначалникът определи като избор на контролните и съдебни органи.

„Тоест изпълнителят на парк „Маркотея“ е в резултат на дългите съдебни процедури, продължили близо 2 години, от което Община Габрово беше направлявана, за да избере този изпълнител. Припомням – това е фирмата „Сънником“ ЕООД“, поясни Христова.

Тя заяви още, че паркът Маркотея е единственият проект, с европейско финансиране, който е бил поставен под риск, поради изключително лош изпълнител, с изключително лоша организация на строително – ремонтните работи.

Таня Христова е била устойчиво убеждавана от нейния екип да прекрати договора с изпълнителя на обекта, но е отказала да го направи. „Казах, че подобно нещо няма да си позволя, с всички рискове, които очевидно съм поела като негативи. За съжаление наистина приключихме този обект, с ясното съзнание, че сме направили изключително много компромиси в качеството на обекта.“

В заключение кметът на Габрово спомена пред медиите, че обмисля възможността Общината да заведе съдебен иск срещу изпълнителя на обекта, в случай че не бъдат отстранени констатираните дефекти в парка, тъй като проектът има устойчивост от 5 години, в които „Съником“ са отговорни.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово осъмна със снежна покривка

Published

on

Габрово осъмна с тънка снежна покривка в последния вторник на месец ноември. Днес, 29 ноември, снегът натрупа до около 6-7 см в центъра на областния град, а по високите места на общината достигна 10-12 см.

Денят започна с температури около нулата. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава. Шест са машините, ангажирани с почистването на старопланинския проход.

Пътищата в региона са мокри, на места заснежени. Екипи на ОП „Благоустрояване“ разчистват тротоарите и приоритетно автобусните спирки от градския транспорт.

Продължава да вали слаб сняг в района на Габрово. Според прогнозата за времето снеговалежът ще продължи през целия ден и цялата нощ, но температурата ще остане над нула градуса.

Няма данни за бедстващи хора или райони без електрозахранване в областния град. 17 населени места в община Габрово са с нарушено електроподаване поради авария, екипи работят по отстраняване на проблема. Без ток са селата в км. Кметовци, както и в посока Царева ливада. 

Потребители на фейсбук, алармираха, че тази сутрин автобус от обществения транспорт рано тази сутрин се завъртял заради непочистено пътно платно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна Силвия Кръстева прие ирландския посланик

Published

on

Кметът на община Трявна проведе официална среща с посланика на Република Ирландия в България Нейно Превъзходителство Мартина Фийни в края на изминалата седмица. Силвия Кръстева приветства гостите с „Добре дошли в китна Трявна!“, тъй като това е първото посещение във възрожденския ни град от страна на ирландското посолство.

Н. Пр. Мартина Фийни благодари на кмета на Трявна за осветяването на символа на Трявна – Часовниковата кула в зелен цвят по повод Деня на Св. Патрик и подчерта, че Трявна е един от първите градове, включили се в глобалната инициатива на Ирландия Global Greening.

„Радвам се, че може да Ви приветстваме в нашия прекрасен град Трявна и искам да Ви уверя, че сте винаги добре дошли тук! Надявам се успешното сътрудничество между нас да продължи и занапред и да останете наистина с едни добри впечатления от визитата си в нашия край!“ сподели кметът Силвия Кръстева и запозна посланика на Ирландия с живота в Трявна и малките населени места.

„Интересното при нас е, че сме малка община с близо 10 000 жители, която обаче обхваща общо 106 населени места. Разбира се, предизвикателство пред нас е поддържането на всички тях с капацитета от човешки ресурс, с който разполагаме, но правим всичко възможно да развиваме Трявна и региона. Разчитаме основно на туризма с богатото ни културно-историческо наследство, красивата ни и чиста природа, свежия въздух и не на последно място разчитаме на частните фирми и предприятия, които осигуряват прехраната на значителна част от местното население“, подчерта още г-жа Кръстева.

По време на срещата бяха обсъдени още начините за задържане на младите хора в малките населени места, както и работещите практики, прилагани във времето от двете страни.

Градоначалникът на Трявна сподели интересни факти, свързани с музейните обекти в града, както и легендата за построяването на емблематичната Часовникова кула. А на въпрос кои са най-големите предизвикателства, които стоят пред първата жена кмет на Трявна, Кръстева сподели: „Преминахме през не едно и две изпитания, откакто аз и моят екип встъпихме в длъжност през 2019 година. Сблъскахме се с пожари, наводнения, невиждана досега в съвременната ни история пандемия, една нестабилна политическа ситуация в България и за всички нас бе трудно, но аз се радвам, че преминаваме през всичко това и благодаря на хората, които са зад мен. Общината спечели не малко проекти, върху които продължава да работи, в момента, подготвяме коледно-новогодишните ни събития и наистина се стремим да развиваме Трявна и региона в една по-добра посока“.

В знак на уважение Силвия Кръстева подари на Н. Пр. Мартина Фийни красива пейзажна картина на възрожденска Трявна, с пожелание за здраве и много успехи. Посланикът на Ирландия в България искрено благодари и върна жеста като също уважи кмета с подготвен подарък.

Краят на официалната визита завърши с разходка из старинна Трявна като двете страни изразиха готовността си да продължат добрите контакти и занапред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица