Свържи се с нас

Новини

„Доза истина“ с ученици от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“

Published

on

В Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици – 26 юни, ученици от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово мериха знания в куиз състезание под надслов „Доза истина“, свързано с проблемите на зависимостите и рисковото поведение сред подрастващите.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Учениците бяха разделени на шест отбора и преминаха през три кръга, за да определят най-добрите във викторината. Всеки кръг се състоеше от 6 въпроса на различна тематика, на които трябваше да бъде отговорено в рамките на 6 минути, а за всеки верен отговор отборите получаваха точки.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Участниците в интелектуалната игра демонстрираха добри познания и висока обща култура, като с лекота се справиха със спуснатите им задачи.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В края на състезанието според постигнатите резултати бяха връчени и отборните награди, като поощрително отличие получи тимът, класирал се трети, а ваучери за книжарница бяха връчени на първия и втория отбор в крайното класиране.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Викторината „Доза истина“ е част от реализацията на превантивна програма „Орбита“, разработена по проект „ОРБИТА – Образование за Развитие – за Бъдеще, Израстване, Толерантност и Активност“, за който Община Габрово получи финансиране от Европейската комисия по мини грантова схема на проект LADDER, изпълняван от Национално сдружение на общините в Република България.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Целта му ще бъде постигната чрез информиране и придобиване на знания, развиване на личностни и социални умения, формиране на позитивни нагласи за здравословен начин на живот и предоставяне на възможности за активно участие на младите хора в живота на местната общност.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Програмата за профилактика на рисковото поведение при юношите и употребата на наркотици, през която обучение вече преминаха 18 ученици и 23 учители, се въвежда за първи път в България в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и активно ще се реализира през новата учебна година.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

За разработването й се ползва моделът на Полското дружество за противодействие срещу наркоманиите, основаващ се на принципите на „позитивната профилактика“.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Чрез превантивната програма ще се открива и подпомага потенциалът на учениците и ще се работи за изграждане на позитивни житейски умения в тях. Младите хора ще се ангажират в конструктивни и атрактивни дейности, даващи им възможност за взимане на самостоятелни решения и лична изява.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Реших да бъда доброволец в Програмата в нашето училище, тъй като искам да подобря културата си относно видовете наркотици, техните действия и противодействия, и да бъда полезна на хората, влияещи се от тях. Преминатото обучение беше също и за насилието в училище. Според мен съществува връзка между насилието и наркотиците. Считам, че наученото ще ми бъде полезно, като вече съм започнала да го прилагам в моя клас.“, сподели Петя Димитрова, ученичка в 9 клас на ПМГ.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Дейностите по проекта, свързани с наркотичните вещества и насилието в училище, са много полезни, защото това се случва постоянно около нас и в училище. Най-вече тормозът на ученици, които например не могат да се защитават сами. Тези обучения и интерактивни занимания ни карат да се замислим и да научим нови неща.“, заяви Маргарита Радева, ученичка в 9 клас на ПМГ.
„Реших да се включа в Програмата, тъй като смятам, че наркотиците са изключително опасни. За съжаление те са често разпространени сред подрастващите. Много хора страдат от тях. За мен е важно да бъда информирана относно заплахите, тъй като знам, че те са големи. Не бих посегнала към наркотици, но искам да знам как бих разубедила някой, решил да се въвлече.“, коментира Ина Богданова, участник във викторината „Доза истина“ от 9 клас.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Наркотиците са нещо много неприятно, опасно и заблуждаващо младите хора, което ги кара да се чувстват „готини“, без дори да знаят в какво се въвличат.“, убеден е Петко Петков, който по покана на Общинския съвет по наркотични вещества към Община Габрово проведе куиз състезанието в ПМГ.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Анкетно проучване от 2015 г. сред родители на ученици от 7 и 11 клас в Габрово показва, че проблемът с употребата на наркотици е най-сериозен, следват насилието, пасивното поведение и отпадането от учебната система. Над 70% от анкетираните заявяват нуждата от допълнителна информация по въпроса и засилена превенция сред учениците.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Проект „ОРБИТА“ има за цел да повиши обществената осведоменост по проблемите на превенцията, лечението и рехабилитацията на зависимости, да активизира гражданската позиция на целевите групи и в резултат – да промени нагласите на обществото по този глобален и все по-нарастващ проблем.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дейностите се изпълняват от Общински съвет по наркотични вещества, Превантивно-информационен център по зависимости и Младежки съвет по наркотични вещества към Община Габрово в партньорство с Фондация „Стефан Батори“, Полша, Фондация „Общност Ново начало“ и Сдружение „Майки срещу дрогата.

Публикацията е създадена в рамките на проект „ОРБИТА – Образование за Развитие – за Бъдеще, Израстване, Толерантност и Активност“, който се осъществява от Община Габрово с финансовата подкрепа на Европейския съюз по мини грантова схема на проект LADDER /„Local Associations as Drivers for Development and Education Raising“ – „Местните власти като двигатели на развитието и повишаване на познанието“/, изпълняван от Национално сдружение на общините в Република България. Мненията, изразени в тази публикация, са на авторите и не отразяват непременно гледните точки на Европейската комисия.

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Новини

Кандидатът Михаил Митов обсъди със спортните клубове идеи за развитието на спорта

Published

on

Кандидатът за народен представител от гражданската квота на ГЕРБ Михаил Митов, който е изпълнителен директор на футболен клуб „Янтра” Габрово, представи идеите си за развитието на спорта по време на срещи с представителите на спортните клубове в габровска област.

„За нуждите на масовия спорт и спорта за високи постижения е важно е да бъде намалена административната тежест при кандидатстване за финансиране от Министерството на младежа и спорта, да се изгражда нова спортна инфраструктура, да се реконструира старата и да се реализират програми за повишаване квалификацията на треньорите”, подчерта Михаил Митов.

Участниците в срещите подкрепиха идеята да се разработи национална стратегия за младежта и спорта, която следващото Народно събрание на приеме и реализира, така че тежестта да не пада върху общините, а държавата да гарантира устойчивост на развитието на спорта във всички региони.

По време на разговорите бяха обсъдени и идеи за данъчни облекчения за фирмите, които спонсорират спорта, както и въвеждането на разширена отговорност на пускащите на пазара продукти със завишено съдържание на захар като възможност да се финансира масовия спорт, каквато практика съществува в други европейски държави.

Сред основните идеи на Михаил Митов в училищния спорт са въвеждане на допълнителни часове по Физическо възпитание и спорт, които в началната степен също да се водят от професионалисти в сферата, а не от началните учители, както и сформиране на спортни паралелки и то в предпочитани училища с добро образование.

“Една бъдеща стратегия за спорта в училище ще предвижда и стимулиране на партньорства със спортни клубове, което цели да повиши спортната активност и да подобри качеството на спорта в училищата”, коментира още Михаил Митов.

Включване на профилиран спорт като задължителна извънкласна дейност след учебните занимания, воден от треньор – представител на спортен клуб, също е сред обсъдените идеи.

*Избори 2024 г. Купуването и продаване на гласове е престъпление.

Зареди още

Новини

ПП „ИТН“ ще проведе срещи в Габрово и Севлиево

Published

on

Скъпи съграждани,

На 24.05.2024 г ПП „Има такъв народ“ ще проведе среща със своите симпатизанти и с жителите на Севлиево и Габрово. На срещите ще присъстват кандидатите за народни представители за 7 МИР – Габрово, водачът на листата г-н Димитър Гърдев (международен секретар на ПП „ИТН“, уважаван и опитен дипломат и анализатор) и други членове на нашата партия.

Графикът в двата града е както следва:

Севлиево: – Поднасяне на венци в Севлиево и срещи със симпатизанти – 10 ч.;
– Дебат относно проблемите на града в конферентната зала на хотел Плаза – 11 ч.;

Габрово: – От 12.30 ч на Ваше разположение за въпроси и реални решения на ул. „Генерал Радецки“ ще Ви очакваме в нашия павилион, където след мероприятието в Севлиево ще се присъединят и другите кандидати включително и нашият водач.

Очакваме Ви и нека върнем здравия разум!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Има такъв народ“, във връзка с изборите за 50 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Има такъв народ“ е под номер 1 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица