Свържи се с нас

Новини

„Доза истина“ с ученици от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“

Published

on

В Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици – 26 юни, ученици от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово мериха знания в куиз състезание под надслов „Доза истина“, свързано с проблемите на зависимостите и рисковото поведение сред подрастващите.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Учениците бяха разделени на шест отбора и преминаха през три кръга, за да определят най-добрите във викторината. Всеки кръг се състоеше от 6 въпроса на различна тематика, на които трябваше да бъде отговорено в рамките на 6 минути, а за всеки верен отговор отборите получаваха точки.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Участниците в интелектуалната игра демонстрираха добри познания и висока обща култура, като с лекота се справиха със спуснатите им задачи.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В края на състезанието според постигнатите резултати бяха връчени и отборните награди, като поощрително отличие получи тимът, класирал се трети, а ваучери за книжарница бяха връчени на първия и втория отбор в крайното класиране.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Викторината „Доза истина“ е част от реализацията на превантивна програма „Орбита“, разработена по проект „ОРБИТА – Образование за Развитие – за Бъдеще, Израстване, Толерантност и Активност“, за който Община Габрово получи финансиране от Европейската комисия по мини грантова схема на проект LADDER, изпълняван от Национално сдружение на общините в Република България.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Целта му ще бъде постигната чрез информиране и придобиване на знания, развиване на личностни и социални умения, формиране на позитивни нагласи за здравословен начин на живот и предоставяне на възможности за активно участие на младите хора в живота на местната общност.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Програмата за профилактика на рисковото поведение при юношите и употребата на наркотици, през която обучение вече преминаха 18 ученици и 23 учители, се въвежда за първи път в България в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и активно ще се реализира през новата учебна година.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

За разработването й се ползва моделът на Полското дружество за противодействие срещу наркоманиите, основаващ се на принципите на „позитивната профилактика“.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Чрез превантивната програма ще се открива и подпомага потенциалът на учениците и ще се работи за изграждане на позитивни житейски умения в тях. Младите хора ще се ангажират в конструктивни и атрактивни дейности, даващи им възможност за взимане на самостоятелни решения и лична изява.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Реших да бъда доброволец в Програмата в нашето училище, тъй като искам да подобря културата си относно видовете наркотици, техните действия и противодействия, и да бъда полезна на хората, влияещи се от тях. Преминатото обучение беше също и за насилието в училище. Според мен съществува връзка между насилието и наркотиците. Считам, че наученото ще ми бъде полезно, като вече съм започнала да го прилагам в моя клас.“, сподели Петя Димитрова, ученичка в 9 клас на ПМГ.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Дейностите по проекта, свързани с наркотичните вещества и насилието в училище, са много полезни, защото това се случва постоянно около нас и в училище. Най-вече тормозът на ученици, които например не могат да се защитават сами. Тези обучения и интерактивни занимания ни карат да се замислим и да научим нови неща.“, заяви Маргарита Радева, ученичка в 9 клас на ПМГ.
„Реших да се включа в Програмата, тъй като смятам, че наркотиците са изключително опасни. За съжаление те са често разпространени сред подрастващите. Много хора страдат от тях. За мен е важно да бъда информирана относно заплахите, тъй като знам, че те са големи. Не бих посегнала към наркотици, но искам да знам как бих разубедила някой, решил да се въвлече.“, коментира Ина Богданова, участник във викторината „Доза истина“ от 9 клас.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Наркотиците са нещо много неприятно, опасно и заблуждаващо младите хора, което ги кара да се чувстват „готини“, без дори да знаят в какво се въвличат.“, убеден е Петко Петков, който по покана на Общинския съвет по наркотични вещества към Община Габрово проведе куиз състезанието в ПМГ.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Анкетно проучване от 2015 г. сред родители на ученици от 7 и 11 клас в Габрово показва, че проблемът с употребата на наркотици е най-сериозен, следват насилието, пасивното поведение и отпадането от учебната система. Над 70% от анкетираните заявяват нуждата от допълнителна информация по въпроса и засилена превенция сред учениците.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Проект „ОРБИТА“ има за цел да повиши обществената осведоменост по проблемите на превенцията, лечението и рехабилитацията на зависимости, да активизира гражданската позиция на целевите групи и в резултат – да промени нагласите на обществото по този глобален и все по-нарастващ проблем.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дейностите се изпълняват от Общински съвет по наркотични вещества, Превантивно-информационен център по зависимости и Младежки съвет по наркотични вещества към Община Габрово в партньорство с Фондация „Стефан Батори“, Полша, Фондация „Общност Ново начало“ и Сдружение „Майки срещу дрогата.

Публикацията е създадена в рамките на проект „ОРБИТА – Образование за Развитие – за Бъдеще, Израстване, Толерантност и Активност“, който се осъществява от Община Габрово с финансовата подкрепа на Европейския съюз по мини грантова схема на проект LADDER /„Local Associations as Drivers for Development and Education Raising“ – „Местните власти като двигатели на развитието и повишаване на познанието“/, изпълняван от Национално сдружение на общините в Република България. Мненията, изразени в тази публикация, са на авторите и не отразяват непременно гледните точки на Европейската комисия.

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово осъмна със снежна покривка

Published

on

Габрово осъмна с тънка снежна покривка в последния вторник на месец ноември. Днес, 29 ноември, снегът натрупа до около 6-7 см в центъра на областния град, а по високите места на общината достигна 10-12 см.

Денят започна с температури около нулата. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава. Шест са машините, ангажирани с почистването на старопланинския проход.

Пътищата в региона са мокри, на места заснежени. Екипи на ОП „Благоустрояване“ разчистват тротоарите и приоритетно автобусните спирки от градския транспорт.

Продължава да вали слаб сняг в района на Габрово. Според прогнозата за времето снеговалежът ще продължи през целия ден и цялата нощ, но температурата ще остане над нула градуса.

Няма данни за бедстващи хора или райони без електрозахранване в областния град. 17 населени места в община Габрово са с нарушено електроподаване поради авария, екипи работят по отстраняване на проблема. Без ток са селата в км. Кметовци, както и в посока Царева ливада. 

Потребители на фейсбук, алармираха, че тази сутрин автобус от обществения транспорт рано тази сутрин се завъртял заради непочистено пътно платно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна Силвия Кръстева прие ирландския посланик

Published

on

Кметът на община Трявна проведе официална среща с посланика на Република Ирландия в България Нейно Превъзходителство Мартина Фийни в края на изминалата седмица. Силвия Кръстева приветства гостите с „Добре дошли в китна Трявна!“, тъй като това е първото посещение във възрожденския ни град от страна на ирландското посолство.

Н. Пр. Мартина Фийни благодари на кмета на Трявна за осветяването на символа на Трявна – Часовниковата кула в зелен цвят по повод Деня на Св. Патрик и подчерта, че Трявна е един от първите градове, включили се в глобалната инициатива на Ирландия Global Greening.

„Радвам се, че може да Ви приветстваме в нашия прекрасен град Трявна и искам да Ви уверя, че сте винаги добре дошли тук! Надявам се успешното сътрудничество между нас да продължи и занапред и да останете наистина с едни добри впечатления от визитата си в нашия край!“ сподели кметът Силвия Кръстева и запозна посланика на Ирландия с живота в Трявна и малките населени места.

„Интересното при нас е, че сме малка община с близо 10 000 жители, която обаче обхваща общо 106 населени места. Разбира се, предизвикателство пред нас е поддържането на всички тях с капацитета от човешки ресурс, с който разполагаме, но правим всичко възможно да развиваме Трявна и региона. Разчитаме основно на туризма с богатото ни културно-историческо наследство, красивата ни и чиста природа, свежия въздух и не на последно място разчитаме на частните фирми и предприятия, които осигуряват прехраната на значителна част от местното население“, подчерта още г-жа Кръстева.

По време на срещата бяха обсъдени още начините за задържане на младите хора в малките населени места, както и работещите практики, прилагани във времето от двете страни.

Градоначалникът на Трявна сподели интересни факти, свързани с музейните обекти в града, както и легендата за построяването на емблематичната Часовникова кула. А на въпрос кои са най-големите предизвикателства, които стоят пред първата жена кмет на Трявна, Кръстева сподели: „Преминахме през не едно и две изпитания, откакто аз и моят екип встъпихме в длъжност през 2019 година. Сблъскахме се с пожари, наводнения, невиждана досега в съвременната ни история пандемия, една нестабилна политическа ситуация в България и за всички нас бе трудно, но аз се радвам, че преминаваме през всичко това и благодаря на хората, които са зад мен. Общината спечели не малко проекти, върху които продължава да работи, в момента, подготвяме коледно-новогодишните ни събития и наистина се стремим да развиваме Трявна и региона в една по-добра посока“.

В знак на уважение Силвия Кръстева подари на Н. Пр. Мартина Фийни красива пейзажна картина на възрожденска Трявна, с пожелание за здраве и много успехи. Посланикът на Ирландия в България искрено благодари и върна жеста като също уважи кмета с подготвен подарък.

Краят на официалната визита завърши с разходка из старинна Трявна като двете страни изразиха готовността си да продължат добрите контакти и занапред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица