Свържи се с нас

Новини

Сензационно! 21 крадени милиона се въртят около Троян, май…

Published

on

снимка: Troyanpress.com

Обирджията на века Петко Митевски от Троян бе осъден на 15 години затвор, както и да върне откраднатите от Алфабанк България пари в размер на 21,5 млн. лева.

Въпросът „Къде са парите?” бе задаван многократно по време на процеса, но така и не получи отговор.

„Никой друг не е имал възможност да борави с ключа“ (освен главния касиер на банката Петко Митевски) – обясни по време на пледоарите адвокатът на банката Ина Лулчева, пред Софийски градски съд.

Какво се е случило с тези пари? Никой не знае, а подсъдимият мълчи! Прокуратурата в обвинителната пледоария твърди, че Митевски е използвал парите за лични нужди.

Известно е, че Петко Митевски е от град Троян и е работил като Главен касиер в Алфабанк България, а това е от най-обсъжданите случаи през последните 7 години, познат на всички.

Какво обаче не знаем?

Петко Митевски има сестра, която се казва Теменужка Бояджиева и е съпруга на скандално известния бизнесмен от Троян Борис Бояджиев, свързван с името на Иван Костов и кръговете около него. Именно Бояджиев се е възползвал от всички видове приватизационни сделки, като на безценица придобива множество имоти през годините на прехода.

Сред най-сладките придобивки на Бояджиев безспорно е троянското предприятие „Балканска звезда”, което е произвеждало електродвигатели.

На 14.11.2003 г. Общинския съвет – Троян гласува да бъде продадено тогавашното общинско предприятия „Балканска звезда“ – ЕООД (обн. ДВ. Бр. 90/10.10.2003 г. Публичен регистър, Партида „А” Приватизация на дружество с общинско участие в капитала, Публично Досие № А004) за цената от 190 800 лева, цената на един апартамент в Троян.

За купувач е обявен „Индустриален център Искър” – АД като скрит собственик на това дружество е Борис Бояджиев. Към настоящия момент управител на центъра е сестрата на Борис Бояджиев (г-жа Карамболова по мъж видно от Търговския регистър), която на свой ред е назначила Бояджиев за управител на „Балканска звезда”.

Какво общо имат „Ел­­пром Харманли” – АД и „Балканска звезда” – ЕООД?!

Синът на Бояджиев, Тодор Бояджиев, е управител на „Елпром Харманли” АД, като дружеството е придобито по време на масовата приватизация, както и други активи по същия особен начин.

Борис Бояджиев се свързва с лица близки до Иван Костов, а това, разбира се, обяснява всичко, както в годините на прехода, така и сега.

В периода от 2003 до 2010 година в „Балканска звезда“ – ЕООД, не се случва нищо съществено, това е съдбата и на „Елпром Харманли” АД.

През 2011 година инж. Теодор Енев започва работа в „Балканска звезда” ЕООД, тъй като „ЕЛМА” АД вече е на крачка от несъстоятелността, която през 2012 г. вече е факт. Дъщерното на „ЕЛМА” АД дружество „Елматех” АД е във финансов колапс, както и всички други предприятия на Баневи.

През 2011 г. „Балканска звезда” ЕООД прави опит да стартира производство на мотори, като благодарение на инж. Теодор Енев и екипа му от над 30 души, които отиват с него в цеха находящ се на ул. Васил Левски, все пак се стартира сглобяване на ел. мотори. Това скоро приключва, когато през 2016 г. инж. Енев се връща обратно в някогашната „Елма” АД/н/., което всъщност е правоприемника и на „Елпром Троян” ЕООД.

Самият инж. Теодор Енев коментира, че за тези 5 години „Балканска Звезда”-ЕООД използва вакума на пазара и започва да произвежда електромотори разработени от него в Елпром и Елма. Иначе казано това е било нещо като монтажен цех, видно от снимката в примитивни условия напомнящи гаражна търговия, без експертиза и история.

Възходът на „Балканска звезда” и „Елпром Харманли” започва през есента на 2011 година като Борис Бояджиев започва да налива огромни средства в закупуването на машини и техника за предприятието.От къде са тези средства? Каква е ролята на Теменужка Бояджиева сестрата на Петко Митевски? Предстои да разберем…

А между другото може би истината излезе наяве още преди две седмици. На 15 юни сайтът ТроянПрес публикува информация за протеста пред Съдебната палата, провел се ден по-рано. Той бе организиран от така наречените „борци за съдебна реформа“.

От ляво надясно: Мъжът с очилата е Тодор Бояджиев, до него баща му Борис Бояджиев и техният адвокат Радан Кънев

От информационната агенция качиха снимка от митинга, на която ясно се вижда, че Борис Бояджиев заедно с неговия син Тодор Бояджиев и техният адвокат Радан Кънев рамо до рамо скандират за свалянето на главния прокурор Сотир Цацаров.

„Истинският реформатор Борис Бояджиев показа, че е такъв и подкрепя видно новоизлюпените соросоидски партии в България. Остана да разберем дали „Балканска звезда“ в лицето на Борис Бояджиев финансират протестърите, които искат падането на Главния прокурор и свалянето на правителството“, пише ТроянПрес. От там задават и въпроса дали собственикът на „Балканска звезда“ не е финансирал протеста пред Съдебната палата.

Дали пък милионите, откраднати от Митевски не се въртят някъде из Троян? Би било интересно Икономическа полиция, а защо не и прокуратурата, да огледат по-задълбочено бизнесделата в китния балкански град.

Разследване на в.Труд, публикувано в TroyanPress.com.

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” през декември

Published

on

Д-р Мария Георгиева – специалист-хематолог, ще консултира на 3 декември 2022 г.
Час за консултация с д-р Георгиева могат да си запишат всички пациенти, които са: с нисък или висок хемоглобин, ниски или високи левкоцити, ниски или високи тромбоцити, които опипват необясними формации по тялото си или имат известна кръвна болест и се нуждаят от проследяване и активно наблюдение, или са насочени за консултация от личния лекар.

На 11 декември са консултациите с д-р Илия Фидошев – специалист в областта на общата и онкологична хирургия. Д-р Фидошев извършва профилактика за: рак на гърдата, рак на горен и долен гастроинтестинален тракт, хемороидална болест, проктология /фисури и фистули/; както и лечение на трудно зарастващи рани. Работи конвенционални и мини инвазивни /безкръвни/ хирургични операции при: жлъчно-чернодробни болести, слабинни хернии, пъпни хернии, апендицит и дебелочревни тумори.

Д-р Диляна Атанасова – акушер-гинеколог, ще консултира пациенти на 17 декември 2022 г. Д- р Атанасова, д.м., е специалист с дългогодишна професионална практика в СБАЛАГ Майчин дом“ и в “МАРКОВС”, София. Учредител и член на Българската Асоциация по Ултразвук в Акушерството и Гинекологията, член е и на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Автор на над 70 научни труда в български и чуждестранни научни издания, с участие в повече от 80 конгреса, конференции, симпозиуми, семинари.

Д-р Владимир Лазаров – специалист УНГ болести, ще преглежда пациенти на 21 декември 2022 г. Д-р Лазаров извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на заболявания в ушите, носа и гърлото при деца и възрастни: затруднено носно дишане, синузит, гласови разстройства, хъркане, възпаления на външното и средното ухо, фарингит, аденоидни вегетации при малки деца. Извършва слухопротезиране с дигитални слухови апарати, както и изследвания като аудиометрия и тимпанометрия.

Консултациите с външни специалисти са срещу заплащане и се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90. Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово”, може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица