Свържи се с нас

Новини

От днес до 15 юни ще се проведе акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

С цел  превенция и  ограничаване  на причините и условията за ПТП с малолетни и непълнолетни през лятната ваканция, за времето от 1 до 15 юни  на територията на цялата страна  ще се проведе традиционната акция на полицията: “ВАКАНЦИЯ! ДА ПАЗИМ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НА ПЪТЯ!”. По време на същата и през цялата лятна ваканция, служителите от ОДМВР – Габрово ще извършват засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност от ПТП с подрастващи; на спазването на скоростните режими и предимството от страна на водачите; управлението на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на предпазни каски и обезопасителни системи за превозване на деца в автомобилите.

Статистическите данни за настъпилите на територията на област Габрово тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши през последните години сочат следното:
– през 2008 година са регистрирани 13  тежки ПТП с участие на подрастващи, съответно 4 пешеходци, 4 велосипедисти и 5 пътници в МПС, от които 1 загинал пътник – момиче на 14 години.
– през 2009 година – тежките ПТП с деца и юноши са 10, ранени съответно 5 пешеходци, 2 велосипедисти, 2 пътници в МПС и  2 пострадали с мотопед. /общо 11 ранени/.
– през 2010 година  са  настъпили 5 тежки ПТП, ранени са 5 деца.
– през 2011 година :
От 01 януари до 30 май са регистрирани две пътно-транспортно произшествия с малолетни и непълнолетни, както следва:
На 04 април, около 13.00 часа на главен път І – 4, на територията на община Севлиево, на прав участък от пътя в посока град София,  лек автомобил предприема изпреварване на колона от автомобили и се сблъсква челно с насрещно движещ се товарен автомобил – загива водачът на лекия автомобил и двама пътници. Други двама пътници са ранени, единият е непълнолетен.
На 01 май , около 18.00 часа, в град Габрово, при управление на нерегистриран мотоциклет, момче на 14 години губи контрол и пада  извън пътното платно. Настанено е в МБАЛ – Габрово, без опасност за живота.

Статистическите данни за ПТП по място на настъпване показват, че места с повишена аварийност и опасност от ПТП са кръстовищата в населените места, където от началото на годината са настъпили 68 произшествия или 23% от общия брой ПТП. Основните причини за ПТП с подрастващи са следните: Недостатъчното внимание и предпазливост от страна на водачите на МПС към най – уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства; несъобразената скорост и неправилните изпреварвания, при които загиват или получават травми непълнолетни лица, пътници в превозни средства; управлението на мотоциклети и мотопеди от неправоспособни юноши;  занижен родителски контрол в това отношение.

Все пак, данните от последните години показват трайна тенденция към   намаляване на произшествията с деца и юноши в Габровска област.

Новини

„Титан гард“ е новият шампион на Габрово!

Published

on

Отборът на „Титан гард“ триумфира в 29-то издание на традиционния турнир по минифутбол.

В оспорван финален двубой, игран пред повече от 1 000 зрители в зала „Орловец“, селекцията на Бисер Тотев се наложи с 3:2 над състава на „Братекс“ и за четвърти път вдигна Купата на Община Габрово.

В битката за третото място на турнира шампионът от последното издание на надпреварата „ММ-74“ (Севлиево) се наложи над „Боби Фишер“ с 2:1.

Кметът Таня Христова и зам.-кметовете Невена Минева и Николай Меразчиев изгледаха финалния двубой сред пълните трибуни на зала „Орловец“.

Тримата връчиха и наградите на турнира, заедно с председателя на Областния съвет на БФС Георги Трендафилов и директора на „Общински спортни имоти“ Росица Бакърджиева.

Подробната статия за развоя на финалната среща, както и кои състезатели грабнаха индивидуалните награди от турнира, можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ стана част от световната молиноложка общност

Published

on

„Толкова се радвам да съобщя, че възобновихме пътуванията си по линия на ТИМС тази есен, с нашите две междинни обиколки на България“ – с това емоционално изречение започва излязлата наскоро статия в списание „Международна молинология“ (International Molinology), посветена на обиколката на представители на тази световна организация в нашата страна. ТИМС е Международно общество, където членуват лица и организации, които имат интерес към съоръжения, задвижвани с вода и вятър. От ТИМС откриха колко богата е България на действащи или не – но съхранени под някаква форма, воденици, мелници, точила, тепавици и други от този род. Музей „Етър“ се оказа истински център на опазвани и много добре представени пред публиката такива съоръжения и получи огромно признание в това отношение от членовете на организацията, които го посетиха. От 2016 година главният уредник Росица Бинева е индивидуален член на ТИМС, а от есента на 2022 самият музей стана част от тази световна общност.

През 2022 година две групи с представители на ТИМС – 32 души от Гърция, Естония, Англия, Нидерландия, Белгия, Швейцария, Швеция, Дания, Германия, Франция, САЩ, водени от Росица Бинева, обиколиха по различно време България, документираха запазени съоръжения и се запознаха с техните специфики. По това време се зароди и идеята музей „Етър“ да се присъедини към организацията не само чрез уредника си.

„Толкова се радвам да съобщя, че възобновихме пътуванията си тази есен, с две междинни обиколки на България. Въпреки продължаващата пандемия и проблемите в Европа успяхме да приемем в групите всички желаещи да се присъединят и не мога да благодаря достатъчно на Росица Бинева, Митко Балабанов и екипа на музей „Етър“ за тяхната организация, администриране и успешно провеждане на двете събития.

Това издание на International Molinology съдържа пълен доклад за първата от двете български обиколки, като сме включили толкова снимки, колкото е възможно, а също и две скици от Йохан Де Пунт. Както и опознаване на завладяващи мелници (някои все още се използват от местните селяни), а където и да бяхме, прекрасното българско гостоприемство имаше върху нас буквално лечебен ефект, благодарение и на представената ни традиционна култура. Незабравимо!“, пише в писмото си до членовете на ТИМС настоящият президент Вилем ван Берген, цитиран в списанието.

Автор на статията в International Molinology е Греъм Хакни, който подробно описва положителните впечатления на групата от обиколката в България и не пропуска да акцентира върху уникалния не само за нашата страна музей „Етър“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица