Свържи се с нас

Новини

От днес до 15 юни ще се проведе акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

С цел  превенция и  ограничаване  на причините и условията за ПТП с малолетни и непълнолетни през лятната ваканция, за времето от 1 до 15 юни  на територията на цялата страна  ще се проведе традиционната акция на полицията: “ВАКАНЦИЯ! ДА ПАЗИМ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НА ПЪТЯ!”. По време на същата и през цялата лятна ваканция, служителите от ОДМВР – Габрово ще извършват засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност от ПТП с подрастващи; на спазването на скоростните режими и предимството от страна на водачите; управлението на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на предпазни каски и обезопасителни системи за превозване на деца в автомобилите.

Статистическите данни за настъпилите на територията на област Габрово тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши през последните години сочат следното:
– през 2008 година са регистрирани 13  тежки ПТП с участие на подрастващи, съответно 4 пешеходци, 4 велосипедисти и 5 пътници в МПС, от които 1 загинал пътник – момиче на 14 години.
– през 2009 година – тежките ПТП с деца и юноши са 10, ранени съответно 5 пешеходци, 2 велосипедисти, 2 пътници в МПС и  2 пострадали с мотопед. /общо 11 ранени/.
– през 2010 година  са  настъпили 5 тежки ПТП, ранени са 5 деца.
– през 2011 година :
От 01 януари до 30 май са регистрирани две пътно-транспортно произшествия с малолетни и непълнолетни, както следва:
На 04 април, около 13.00 часа на главен път І – 4, на територията на община Севлиево, на прав участък от пътя в посока град София,  лек автомобил предприема изпреварване на колона от автомобили и се сблъсква челно с насрещно движещ се товарен автомобил – загива водачът на лекия автомобил и двама пътници. Други двама пътници са ранени, единият е непълнолетен.
На 01 май , около 18.00 часа, в град Габрово, при управление на нерегистриран мотоциклет, момче на 14 години губи контрол и пада  извън пътното платно. Настанено е в МБАЛ – Габрово, без опасност за живота.

Статистическите данни за ПТП по място на настъпване показват, че места с повишена аварийност и опасност от ПТП са кръстовищата в населените места, където от началото на годината са настъпили 68 произшествия или 23% от общия брой ПТП. Основните причини за ПТП с подрастващи са следните: Недостатъчното внимание и предпазливост от страна на водачите на МПС към най – уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства; несъобразената скорост и неправилните изпреварвания, при които загиват или получават травми непълнолетни лица, пътници в превозни средства; управлението на мотоциклети и мотопеди от неправоспособни юноши;  занижен родителски контрол в това отношение.

Все пак, данните от последните години показват трайна тенденция към   намаляване на произшествията с деца и юноши в Габровска област.

Новини

Над 20 часа продължава снеговалежът над Габрово

Published

on

Близо 20 часа продължава снеговалежът на територията на Габрово. Снежната покривка в града е 15-17 см. по високите части на общината минава 30 см.

На Шипка вали слаб сняг, температурата на върха е – 10 градуса, настилката се обработва периодично, проходимо е при зимни условия.

Главните пътища от Републиканската пътна мрежа също се почистват и обработват, включително и към курортен комплекс Узана. Температурата в града е минус 6 градуса, приоритетно се почистват маршрутите на обществения транспорт, подходи към лечебни заведения, училища, детски градини и ясли.

Пътищата към населените места в общината също се почистват и обработват. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт се изпълняват, част от тях с известно закъснение. Няма населени места с нарушено електроподаване.

На дежурните телефони на Община Габрово няма получени тревожни сигнали. Въпреки че за област Габрово няма обявено предупреждение от НИМХ, температурите до утре сутрин ще бъдат около минус 8-10 градуса, на места и по-ниски.

Община Габрово призовава гражданите да бъдат изключително внимателни при придвижването си, както пеша, така и с автомобил.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Какво трябва да знаем, ако детето ни е под карантина?

На вниманието на родителите, чиито деца са под карантина.

Published

on

Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване.

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти 1 000 заразени с КОВИД – 19 през миналата седмица, 22 са починалите

Published

on

Двадесет и двама души са загубили битката за живота си, а деветстотин шестдесет и четири са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 през миналата седмица на територията на област Габрово.

Данните, обхващащи периода от 17 до 23 януари, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През миналата седмица общо 129 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 835 провеждат домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 964 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са положителните проби в Габрово, общо 667.

Сто деветдесет и четири са тези в Севлиево, петдесет и две в Трявна, и петдесет и една в Дряново, са отчетените резултати през миналата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица