Свържи се с нас

Икономика

Формулата на успеха е: „Действай локално, но мисли глобално!“

Published

on

„Действай локално, но мисли глобално.“ Това е формулата на успеха в сегашните икономически реалности, според доктора по икономика Евгений Кънев, който беше в Габрово в края на миналата седмица за среща с представители на местния бизнес, по време на която той информира за основните постулати на новия инвестиционен план за Европа – Плана Юнкер.

Планът Юнкер стартира още през 2015 г. и неговата основна цел е подпомагане на растежа, увеличаване на работните места и съживяване стратегическите инвестиции в ключови сектори в Европа.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Стремежът е чрез реализирането на този План да бъдат „отключени“ обществени и частни инициативи до 2018 г. за минимум 315 милиарда евро, което би станало възможно чрез улеснен достъп до рисково финансиране на различни по големина компании, от малките до големите фирми и предприятия.

„Планът Юнкер е колективно и координирано усилие на европейско ниво за насърчаване на инвестиции в реалната икономика. Целта е да бъде ускорено създаването на работни места и икономически растеж, удовлетворяване дългосрочните потребности на икономиката и увеличаване конкурентоспособността, както и укрепване производствения капацитет и инфраструктурата на ЕС, и подобряване на инвестиционната среда“, заяви Евгений Кънев.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Той поясни, че Планът за инвестиции има три основни стълба. Първият е свързан с мобилизиране на средства за инвестиции, вторият е насочен към подкрепа за инвестициите в реалната икономика, а третият – създаване на благоприятна за инвестициите среда.

Евгений Кънев съобщи още, че до май 2017 г. одобрените за България средства за финансиране в рамките на Плана Юнкер са 206, 9 милиона евро, а очакванията са тези средства да мобилизират около 1 124 милиарда евро за инвестиции.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Докторът по икономика аргументира необходимостта за успешното реализиране на Плана Юнкер с множеството факти, оказващи влияние върху търговската и икономическата среда. Те са свързани с увеличаване броя на хората на възраст над 65 години, които продължават да работят, като посочи за пример САЩ, където в последните няколко години те са се удвоили.

До 2030 г. енергийните нужди и потребности ще се увеличат с до 50%, а очакванията са до 2050 г. населението на земята да прескочи 9 милиарда. Предвижданията са населението на Азия да се увеличи с 50 на сто, това на Америка – с 20%, а на Европа да намалее, което се дължи преди всичко на еволюцията на индустриалните модели.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Тоест, динамиката на промените в глобален мащаб е толкова голяма, че човек не може да я осмисли. Именно поради това е необходимо да се обърне сериозно внимание на еволюцията на индустриалните модели и да се търсят нови формули на работа. Дори, ако се наложи, да се премине към съзнателно рушене на „старите“ похвати, към освобождаване от тях, за да се върви с ускорени темпове напред“, поясни Евгений Кънев.

Според него сме длъжни да се съобразяваме с глобалните тенденции, най-вече в енергетиката, което означава нарастване използването на „зелена“ вместо конвенционална енергия, регулаторна стабилност и предсказуемост, както и създаване на енергиен съюз. Като по този начин чрез него да се осигуряват инвестиции за интегриране на регионалните мрежи и пазари.

Успешното икономическо развитие е грижа за изграждане на стабилна инфраструктура – твърда (пътища) и мека (институции и регулаторна рамка), финансова и енергийна, посочи още Кънев.

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица