Свържи се с нас

Култура

Знакови учители направиха дарения на НМО – Габрово

Published

on

снимка: НМО – Габрово

Поредните дарения за тази година постъпиха в Националния музей на образованието. Семейството на учителя по немски език Петко Чубриков и емблематичните за развитието на габровския спорт Симона и Благой Вангелови подариха ценни учебници, книги, снимки, удостоверения, свидетелства и други лични и училищни документи от миналия век, които ще обогатят музейния фонд, съобщи директорът на НМО – Габрово Мая Карагьозова.

Чубриков пред метеорологична станция в двора на Априловска гимназия

Чубриков е единственият в Габровска област действащ учител по български език и литература и немски език с половинвековен стаж – от 1967 година досега, без прекъсване. Той е от първите учители в страната приложили разширеното изучаване на немски език. Инициатор на ваканционна програма за овладяване на чужд език в реална среда – всяка пролет в продължение на двадесет години Чубриков организира посещения на ученици в Германия.

Особено ценни са дарените от него снимки на випуск 1961 на Средно смесено училище ”Васил Априлов” – Габрово; на една от първите метеорологични училищни станции в България; ученически книжки от 1933/34 г. и 1936/37 г. с печати на Народна прогимназия „Метьо Хр. Чехларъ” в Хаджицонев мост и на Държавно допълнително земеделско училище в Габрово. Повечето документи са наследени и запазени от съпругата му Илка Чубрикова.

Петко Чубриков е дългогодишен приятел на музея, един от първите педагози, изнесли урочна дейност извън класната стая в края на миналия век с открит урок по старобългарска литература в Националния музей на образованието.

Снимка от дарението на Вангелови. Пред Априловската гимназия. 1938 година, 8 Б клас на гимназията

Благой Вангелов, 21 години инспектор по физическо възпитание, и съпругата му Симона Вангелова – директор на Ученическа спортна школа в Габрово, дариха личната си библиотека, събирана близо четири десетилетия и свързана с учебно-тренировъчния процес по различни видове спорт. Тя включва 80 издания – ръководства, помагала, теоретични и практически разработки по физическа култура, сборници с педагогически опит за различни степени на обучение, книги и учебници от ВИФ ( НСА), указания, схеми с игри и физически упражнения, служебни бюлетини, богат снимков материал за учители по физическо възпитание от четирите общини на бившия Габровски окръг и други. Има и специализирана литература на руски език.

Борис Вангелов с учители по физическо възпитани като шнспектор в Окръжен народен съвет – Габрво. На снимката Вангелов е най-вляво

Като инспектор Благой Вангелов за пръв път въвежда часове по физическо възпитание в началната степен, водени от учители специалисти, както и задължително обучение по плуване.

снимка: НМО – Габрово

Даренията ще бъдат обработени от Комисията по идентификация и ще бъдат включени в музейния фонд според нормативните изискания, поясни г-жа Карагьозова.

Свидетелство на Христина Радкова за завършване на прогимназиален курс на Народна смесена прогимназия „Метьо Хр. Чехларъ” в квартал Недевци, Габрово

Снимка от дарението на Вангелови. Ученици празнуват абитуриентски бал с ученически униформи. 1938 година. На снимката е майката на Симона Вангелова – Анастасия Ст. Гунчева, от известната габровска фамилия ГунчевиСнимка от дарението на Вангелови. Пред Априловската гимназия. 1938 година, 8 Б клас на гимназията

Петко Николов Чубриков, старши метеорологичен наблюдател в метеорологична станция № 883 при АГ – Габрово за времето от 1 октомври 1957 година до 30 април 1961г.

Част от дарената лична библиотека на сем. Вангелови

Борис Вангелов

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Промениха правилника за проекти по Програма Култура

Published

on

Общинският съвет на Габрово прие правилник за съфинансиране на проекти по Програма Култура от бюджета на Общината. Такъв документ, освен че трябва да обслужва интереса на местната общност, има за цел да даде възможност на местните културни оператори да се колаборират с такива, регистрирани на територията на Република България.

Решението бе взето по време на последното редовно заседание на местния парламент.

С приемането на Правилника се очаква увеличаване на конкуренцията между творческите общности при кандидатстване за финансови средства от Община Габрово, максимално разширяване на възможностите пред творците да представят своите проекти, увеличаване на броя на кандидатстващите организации, многообразието и високото качество на културните събития, представяни пред публика.

Община Габрово ще възложи и изработването на Електронна система на Програма Култура като чрез нея ще се подават проектните предложения за кандидатстване, съобразно разпоредбите на настоящия правилник.

Стремежът на Община Габрово е да удовлетвори в максимална степен нуждите на културните оператори и артистите на свободна практика, свързани с възможностите за представянето и реализирането на качествен културен продукт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица