Свържи се с нас

Новини

Дари метър плат за шарен детски свят!

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Обществената фондация в Габрово е мястото, където всяка добра инициатива може да намери подкрепата за своята реализация. От създаването си през 2002 г. досега Обществен дарителски фонд – Габрово работи в полза на общността и реализирането на добри дела, за подобряване на условията в сферата на здравеопазването, образованието, културно-историческото наследство, екология и опазване на околната среда, младежки инициативи и др.

Една от каузите, за които Обществен дарителски фонд – Габрово работи от самото си създаване е превръщането на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в съвременен център на здравеопазването в региона с добри условия за лечение на пациентите.

„Стартирахме с цялостен основен ремонт на Отделения „Реанимация“ и „Хемодиализа“. А в последните 10 години приоритетно се насочихме към подобряване на условията в Родилно отделение и отделение Неонатология. Бяха реализирани различни инициативи с подкрепата на Обществения фонд – обособена бе стая за изписване на бебетата, осъществен бе ремонт на интензивния сектор в Неонатология и частичен ремонт на стаите в Родилно отделение. Осъвременени бяха предродилната и родилната зала.“

По инициатива на Обществения дарителски фонд в момента се преоборудват приемният кабинет и манипулационната в Родилно отделение. Това са първите кабинети, в които влиза всяка родилка, а я посрещат акушеро-гинекологични столове на повече от 40 години.

„Затова решихме, че първите впечатления трябва да създават чувство на доверие, спокойствие и стабилност. За целта Обществен дарителски фонд организира дарителска кампания и вече са закупени два нови съвременни АГ стола – за приемен кабинет и манипулационната в Родилно отделение. Мебели „Виденов“ също ни подкрепиха и подменихме старите бюра и столове. Вместо старите мебели, пребоядисвани десетки пъти в бяло, сега там посрещат нови цветове – жълто-зелени бюра, зелени АГ столове и ведра атмосфера.

От този месец продължаваме с нова инициатива – „Дари метър плат за шарен детски свят“ с подкрепата на местните медии и сп. „Моето бебе и аз“. Събираме дарения (детски памучни платове или средства за закупуване на такива), за да подменим постелъчното бельо за бебетата (чаршафчета, пликове за завивки, пелени) и чаршафите в стаите на родилките. Ще се постараем да не бъде бяло всичко, а да е цветно и красиво.“

Работещите в двете отделения активно се включват в инициативите за обновяване и промяна на нагласата за визията на болничните отделения. Акушерка от Отделение Неонатология прие предизвикателството и е готова да ушие от дарените платове чаршафи, пликове за завивки и пелени.

„Обмисляме също млади художници да направят цветен акцент на стената във всяка стая, след като болницата успее да организира цялостен ремонт в стаите на родилките.“

Търсят се възможности за осигуряване на ново работно облекло – подходящо за отделенията, в които бебетата за първи път се срещат с живота – с цветни акценти за по-ведра атмосфера.

Всеки, който желае да е част от тази промяна е добре дошъл – изберете сами дали да дарите плат по Ваш избор или да дарите средства за закупуване на детски платове.

Станете част от общите усилия да разчупим традиционното и да създадем заедно по-уютна и цветна обстановка за новородените бебета и техните майки!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица