Свържи се с нас

Новини

Бъдещето на Европа обедини премиери, политици и общественици

Станишев: България трябва да се бори да бъде в ядрото на ЕС, а не в периферията

Published

on

Дискусията „Европа отново на път“ обедини днес трима премиери, политици от всички парламентарно представени партии, общественици и анализатори.

„Убеден съм, че ЕС ще оцелее“, категоричен бе президентът на ПЕС Сергей Станишев, който е инициатор на събитието. „Но Европа трябва да се промени. Въпросът е дали България ще участва активно в тази промяна, или ще гледаме от периферията. Затова благодаря на премиера Борисов, както и на премиера Сакскобургготски, на вицепрезидента Илияна Йотова и лидера на БСП Корнелия Нинова за участието им в днешната дискусия. С нея започваме този важен обществен разговор у дома.“, продължи Станишев.

„През декември ще стартира същинският диалог по предложената от Жан-Клод Юнкер Бяла книга. Предлагам ви днешната ни среща да даде старт на инициатива, която да оформи позицията на страната ни през октомври-ноември тази година. В нея трябва да залегнат няколко принципа: България да участва пълноценно в интеграционното ядро на ЕС. Като пример посочвам Шенген – там продължава да се прилага двоен стандарт спрямо нас. Вторият пример е Еврозоната – нека имаме ясен хоризонт кога и как се присъединяваме към нея, но предложението ми е да отстояваме ясни, а не плаващи критерии за членство. Иначе ще се поставим в ситуацията с приемането ни в Шенгенското пространство.“, заяви лидерът на европейската левица.

„Членството ни в Еврозоната трябва да бъде предхождано от ясна стратегия за икономическа конвергенция, последователна и ясна политика за нарастването на доходите, жизнения стандарт и перспективата пред българските граждани.“, коментира Станишев.

„Третата важна тема на бъдещето на ЕС е солидарността. Едно от най-важните й проявления е кохезионната политика. Сега има реална опасност, ако не се включим активно в диалога, тя да се промени така, че да увеличи, вместо да намали различията.“, предупреди президентът на ПЕС.

В центъра на нашите приоритети по време на председателството, той постави Западните Балкани и Черноморския регион. „Едва ли е реалистично да мислим, че в Черномореския регион сега можем да постигнем съгласие по теми като сигурността. Но защо България да не върне отново Черно море в европейския дневен ред с теми като околна среда? Австрия ще заложи на Дунавската стратегия, а след нея Румъния е готова да продължи темата.“, посочи Сергей Станишев.

Предложението му бе категорично подкрепено от премиера Борисов, както и от лидера на опозицията Корнелия Нинова.

„Подкрепям идеята на лидера на ПЕС за Черно море. За нас и за ЕС то е икономика, туризъм, околна среда, инфраструктурни проекти. България може да е лидер в региона.“, заяви министър-председателят.

„Тревожен съм от това, което се случва в ЕС. Какво е Европа днес? Всяка сутрин се събуждаме с новината за поредните атентати, пишем поредните съболезнователни адреси. От нас зависи за запазим ЕС цялостен и силен.“, продължи Борисов.

„България може да постави в европейския дневен ред ключови въпроси, които да отстоим като високоотговорна нация. За нас е добре, че лидерът на втората по големина партия в ЕС е българин, който днес събва всички нас на едно място.“

Борисов коментира и общата европейска отбрана, членството на страната ни в Шенген и еврозоната, както и предложените сценарии в Бялага книга, предполагащи „различни скорости“ и повече или по-малко Европа.

„Г-н Борисов, днес сме тук на дискусия, инициирана от Сергей Станишев. Това е знак към нас и аз имам следните предложения: да напровим оценка на членството на България в ЕС – 10 години по-късно Такава оценка ясно ще очертае ползите от членството и ще ни въоръжи с аргументи срещу евроскептиците. Нека направим такъв анализ и на плюсовете и минусите на 5-те сценария, за да изберем най-подходящия за страната ни. И тогава да стартираме национална дискусия, като министърът по председателството внесе в НС предложения, по които да постигнем консенсус.“, предложи конструктивно лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Радвам се, че днешната дискусия успя да събере тук убедени европейци.“, започна изказването си вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя предупреди за редица рискове по отношение на забавянето на новата многогодишна финансова рамка, промяната в кохезионната политика и в Дъблинския регламент.

„Роден съм преди 80 години. По-възрастен съм от Европейската общност с едно пълнолетие. Затова принадлежа към поколение, за което Европейският съюз не е даденост, нещо наготово, подписи на лидери върху дълги документи. Моето поколение живя разделено в Европа. Разделено от войни, от политика, от Желязната завеса. Появата на този Съюз направи Европа общност от хора, с общи съдби и еднакви мечти. Имал съм нерадостната съдба да живея от двете страни на Завесата. Физически – от едната, сърцето ми – от другата. И затова почувствах думите на председателя на Европейския съвет Доналд Туск като свои: „Ето защо днес имам правото високо да повторя тази проста истина: нищо в нашия живот не е даденост завинаги – да се построи свободен свят изисква време, огромно усилие и жертви. Затова е постигнато на толкова малко места на Земята. Но ние успяхме. Да се унищожи този свят е лесно. Нужен е кратък период от време.“

Така бившият премиер Симеон Сакскобургготски даде старт на дискусията „Европа отново на път“.


„За пръв път след Втората световна война съществува реален риск поколението на днешните млади хора да се озове в по-лошо положение от това на техните родители. Европа не може да си позволи да изгуби най-образованата възрастова група, която някога е имала, и да позволи неравенството, популизмът и недоверието да предопределят нейното бъдеще.

На второ място, мигрантската криза – отново най-голямата след Втората световна война. И не на последно място, отново за пръв път след Войната, единството на Европа е поставено на карта.“, очерта предизвикателствата пред Европа бившият премиер Сакскобургготски.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” през декември

Published

on

Д-р Мария Георгиева – специалист-хематолог, ще консултира на 3 декември 2022 г.
Час за консултация с д-р Георгиева могат да си запишат всички пациенти, които са: с нисък или висок хемоглобин, ниски или високи левкоцити, ниски или високи тромбоцити, които опипват необясними формации по тялото си или имат известна кръвна болест и се нуждаят от проследяване и активно наблюдение, или са насочени за консултация от личния лекар.

На 11 декември са консултациите с д-р Илия Фидошев – специалист в областта на общата и онкологична хирургия. Д-р Фидошев извършва профилактика за: рак на гърдата, рак на горен и долен гастроинтестинален тракт, хемороидална болест, проктология /фисури и фистули/; както и лечение на трудно зарастващи рани. Работи конвенционални и мини инвазивни /безкръвни/ хирургични операции при: жлъчно-чернодробни болести, слабинни хернии, пъпни хернии, апендицит и дебелочревни тумори.

Д-р Диляна Атанасова – акушер-гинеколог, ще консултира пациенти на 17 декември 2022 г. Д- р Атанасова, д.м., е специалист с дългогодишна професионална практика в СБАЛАГ Майчин дом“ и в “МАРКОВС”, София. Учредител и член на Българската Асоциация по Ултразвук в Акушерството и Гинекологията, член е и на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Автор на над 70 научни труда в български и чуждестранни научни издания, с участие в повече от 80 конгреса, конференции, симпозиуми, семинари.

Д-р Владимир Лазаров – специалист УНГ болести, ще преглежда пациенти на 21 декември 2022 г. Д-р Лазаров извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на заболявания в ушите, носа и гърлото при деца и възрастни: затруднено носно дишане, синузит, гласови разстройства, хъркане, възпаления на външното и средното ухо, фарингит, аденоидни вегетации при малки деца. Извършва слухопротезиране с дигитални слухови апарати, както и изследвания като аудиометрия и тимпанометрия.

Консултациите с външни специалисти са срещу заплащане и се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90. Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово”, може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица