Свържи се с нас

Култура

Празници в Музейния детски център на ЕМО „Етър“

Дъжд ли? Няма проблем, в Музеен детски център на ЕМО „Етър” е сухо, топло и уютно!

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

Синоптичната прогноза няма особено влияние върху децата. Информацията за жълти кодове, валежи или гръмотевични бури не може да ги спре да се забавляват. На 3 юни през Музейния детски център преминаха отново много деца със своите родители.

снимка: ЕМО „Етър“

Анастасия идва от Букурещ, столицата на Румъния. Момиченцето е седнало до майка си и се забавлява в Музейния детски център на ЕМО „Етър“. Заедно с тях е и приятелката на Анастасия. Двете деца създават герои за куклен театър. Първо ги очертават върху бял лист, след това ги оцветяват (Анастасия е отличен художник).

Майката разказва, че вече са посетили Боженци, а преди време семейството е било на Банско. „ЕМО „Етър” е прекрасно място”, впечатлена е майката на Анастасия, която споделя, че в Румъния, около Сибиу, също има музей от такъв тип.

снимка: ЕМО „Етър“

Гого е на четири години, на въпроса: „Колко пъти си идвал в ЕМО „Етър”?, отговаря „100 пъти”. Не е склонен да дава интервюта, но не от притеснение. Просто му е много по-забавно да играе с везната в Музеен детски център, където дори не се налага някой да му обяснява какво е това. Гого нарежда теглилките и знае, че везната трябва да се уравновеси.

снимка: ЕМО „Етър“

Преди да дойдат в Музейния детски център много от децата и родителите са видели как се плете с царевична шума. Седнала на чардака, Вера Цанева се опитва да запази традицията.

снимка: ЕМО „Етър“

Убедена е, че каквото предадем на децата и младежите от занаятите и традиционните домашните занятия, това ще бъде запазено за бъдещите поколения.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица