Свържи се с нас

Култура

Рекордна посещаемост в НМО – Габрово през месеца на словото

Рекордна посещаемост в Националния музей на образованието през Месеца на словото и знанието

Published

on

снимка: НМО – Габрово

Рекордна посещаемост в седмицата след 24 май отчита Националният музей на образованието – Габрово. От 26 май до 1 юни включително, обичайните за този период музейни стандарти се завишиха с 35 процента в сравнение с миналата година. Освен уникалния брой посетители – 3 487, НМО отчита и значително удължаване престоя на посетителя в музея.

Най-голям дял има традиционната аудитория – учениците от първи до четвърти клас, и учителите. Според музейната статистика тази година се наблюдава увеличаване дела на възрастните – най-вече родители, придружаващи групите. По-малък е процентът на ученици от основната степен.

снимка: НМО – Габрово

Най-много организирани посещения в цитирания период има от София, Варна, Плевен, Стара Загора, Добрич, Ямбол, Разград, Шумен, Казанлък, Бургас, Габрово.

Удължаването на престоя на посетителя е свързано с предварителна организация и предлагане на специални събития от страна на Националния музей на образованието.

снимка: НМО – Габрово

137 класа избраха НМО – Габрово за тържествено завършване на учебната година с ритуал по връчване на свидетелствата в автентичната среда на музейните възстановки.

157 преминаващи в по-горен клас ученици получиха Атестат от НМО. Музейното свидетелство е фотокопие на оригиналния Атестат, който Главното мъжко училище в Габрово връчва на първия випуск през 1875 г. Преди Априлското въстание Атестат са получили само 5 седмокласника, по-късно оставили имената си в историята – Васил Дюстабанов, Никола Рязков, Димитър Добрев, Тодор Постомпиров и Жельо Маринов – първите четирима от Габрово.

снимка: НМО – Габрово

Най-голям интерес тази година предизвика предлаганото от НМО „Годишно изпитание” във Възстановката на взаимното училище, анимирано от музейни специалисти по Рибния буквар на Петър Берон. Изпитанието се провежда в рамките на един учебен час и през него преминаха 47 класа от Габрово, Ямбол, Стара Загора, София, Разград, Русе, Раднево.

Всички 3487 посетители са обслужени с екскурзоводна беседа. 40 процента от тях са гледали и филми в музейната кинозала, посветени на новобългарското образование, проследяващи просветните ни традиции и свързаните с тях просветни дейци.

снимка: НМО – Габрово

Филмите са методически помагала, изработени от Националния музей на образованието в помощ на учебния процес и се приемат с изключителен интерес от учителската колегия.

снимка: НМО – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Промениха правилника за проекти по Програма Култура

Published

on

Общинският съвет на Габрово прие правилник за съфинансиране на проекти по Програма Култура от бюджета на Общината. Такъв документ, освен че трябва да обслужва интереса на местната общност, има за цел да даде възможност на местните културни оператори да се колаборират с такива, регистрирани на територията на Република България.

Решението бе взето по време на последното редовно заседание на местния парламент.

С приемането на Правилника се очаква увеличаване на конкуренцията между творческите общности при кандидатстване за финансови средства от Община Габрово, максимално разширяване на възможностите пред творците да представят своите проекти, увеличаване на броя на кандидатстващите организации, многообразието и високото качество на културните събития, представяни пред публика.

Община Габрово ще възложи и изработването на Електронна система на Програма Култура като чрез нея ще се подават проектните предложения за кандидатстване, съобразно разпоредбите на настоящия правилник.

Стремежът на Община Габрово е да удовлетвори в максимална степен нуждите на културните оператори и артистите на свободна практика, свързани с възможностите за представянето и реализирането на качествен културен продукт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица