Свържи се с нас

Култура

Трети „Национален фолклорен събор „Родолюбие“

„Музикална компания Родолюбие – Габрово“ и кметство Калофер
организират
Трети „Национален фолклорен събор „РОДОЛЮБИЕ“

Published

on

снимка: Музикална компания Родолюбие, Архив

„Музикална компания Родолюбие – Габрово“ и кметство Калофер организират Трети „Национален фолклорен събор „Родолюбие“. Националният събор на майсторите на народни музикални инструменти „Родолюбие“ е събитие по идея на журналиста и народен музикант Николай Христов – Габровеца.

От „Събор на майсторите на народни музикални инструменти“, събитието прерасна в „Национален фолклорен събор Родолюбие“, като един от основните акценти си остава традиционната национална среща на майсторите на народни музикални инструменти.

„Каним всички желаещи от страната – изпълнители, ценители, любители на Българската народна музика и фолклор, майстори на народни инструменти, производители на народни носии, занаятчии и всички, които носят в душите и сърцата си неувяхващите Български традиции, обичаи, ценности.

Нека бъдат част от това уникално събитие – Трети „Национален фолклорен събор Родолюбие“, който ще се проведе от 1-ви до 4-ти юни в град Калофер. Нека припомним, че през 2015-та година съборът се проведе в ЕМО „Етър“ край Габрово, миналата година домакин бе възрожденска Трявна, а през 2017-та година ще ни приеме друг знаков, чист и много Български град като Калофер.“

Съборът се провежда всяка година на различни знакови – исторически места в страната. Целта е да да се покаже цветът на Българския фолклор пред по-голяма и различна публика. Съборът е част от традиционните чествания, посветени на гениалния български поет и революционер Христо Ботев.

На 1-ви юни от 10 ч. – Денят на детето, започват най-малките и талантливи българчета. Официалното откриване е от 19.30ч. на площада в град Калофер с военен ритуал, тържествена заря проверка и спектакъла „Възрожденски разказа“ на ансамбъл „Чинари“.

През 4-те дни на събора жителите и гостите на Калофер ще се насладят на много музика, танци, Нестинарски игри. Ще видят и чуят изпълненията на самодейни и професионални групи, ансамбли, танцови формации и народни оркестри. Ще се докоснат до изкуството на всички уникални майстори на народни музикални инструменти от цялата страна – събрани на едно място, производители на народни носии и занаятчии.

Това е добра възможност за всеки да види, пробва, сравни и да си избере подходящ народен инструмент, носия и много други уникални творения на Българските майстори занаятчии.
„Национален фолклорен събор Родолюбие“ има конкурсен характер и точно това амбицира участниците /майстори на народни инструменти, производители на народни носии, певци и инструменталисти, групи за изворен фолклор и много други…/ да представят най-доброто на което са способни.

По предварително зададен критерий ще бъдат оценявани и наградени най-добрите музикални инструменти и народни носии на „Национален фолклорен събор Родолюбие“ 2017-та година.

Най-добрите от Отличените инструменти и носии от журито, ще бъдат изкупени от организаторите и ще станат част от колекция „Родолюбие“ – уникални творения на българските занаяти.

„Любовта ни към всичко българско и родно, почитта ни към българските традиции, ценности и фолклор е нещото, което ни вдъхновява и кара да се посветим на тази идея, идеята за организиране и провеждане на традиционен „Национален фолклорен събор „Родолюбие““, споделя Николай Христов – Габровеца.

„Очакваме Ви на един събор на Българщината, в един град с Български дух и традиции!“
„Музикална Компания Родолюбие-Габрово“
За контакти: тел. 088 894 6962, 087 733 4390;
Имейл адрес: rodoljubie@abv.bg
Официален сайт: www.rodoljubie.com

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица