Свържи се с нас

Култура

„Съкровище на словото“ гостува в НМО – Габрово

Published

on

снимка: НМО – Габрово

Археологическият музей „Велики Преслав“ гостува в Националния музей на образованието – Габрово с материали и постерна изложба „Съкровище на словото“, посветена на 1150 години от Великоморавската мисия на Св. Св. Кирил и Методий.

снимка: НМО – Габрово

Подготвена от Института за литература при БАН, уникалната експозиция за пръв път е показана в Европейския парламент в Брюксел, след което продължава пътуването си в България и Европа.

снимка: НМО – Габрово

Постерите проследяват хронологически писмените практики в балканските земи от Античността към Средновековието; латинските и житийни извори за Константин-Кирил Философ и Методий; появата на най-старата славянска азбука – Глаголицата; Моравската мисия на двамата братя; първите преводи на Евангелието, Апостола и Псалтира за мисията; учениците на Светите братя в България; използваната за пръв път в българските земи азбука – Кирилицата; автентичната книжовна традиция на средновековната ни държава при княз Борис I, цар Симеон, Иван Александър, Асен и Петър; съдбата на средновековните български писмени паметници – глаголически и кирилски.

Показани са най-значимите старобългарски ръкописи на глаголица – Асеманиево, Зографско, Мариинско евангелие.

Присъстват образци от писмото, украсата и оформлението на най-важните кодекси от ХII–XIII век – Добромирово евангелие, Битолски триод, Болонски псалтир.

снимка: НМО – Габрово

Включени са образци от книжнината през ХIV век – Лондонско евангелие, Манасиева хроника, Томичов псалтир.

Специално място е отделено на Климент Охридски – най-забележителната личност в духовния и културен живот на Източна Европа през Средновековието; на Наум Преславски-Охридски – един от най-близките ученици на Кирил и Методий; на Константин Преславски и Йоан Екзарх, които идват в България след първите Кирило-Методиеви ученици – Климент, Наум и Ангеларий.

снимка: НМО – Габрово

Представено е творчеството на патриарх Евтимий и дейността на Търновската книжовна школа.
Археологическият музей „Велики Преслав” показва ценни експонати – Надпис на Тудора, открит близо до Кръглата църква във Велики Преслав; пособия на преславски книжовници от IX-X век (закопчалки за книги и мастилници от бронз, писала от желязо), бронзови нагръдни и процесийни кръстове на духовници от столицата Преслав.

снимка: НМО – Габрово

В продължение на месец – до 23 юни, в изложбената зала на Националния музей на образованието посетителите могат да се запознаят с развитието на българската култура през Средните векове, най-вече с писменото наследство, неговата интересна историческа съдба и значението му за цялата славянска писменост.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Промениха правилника за проекти по Програма Култура

Published

on

Общинският съвет на Габрово прие правилник за съфинансиране на проекти по Програма Култура от бюджета на Общината. Такъв документ, освен че трябва да обслужва интереса на местната общност, има за цел да даде възможност на местните културни оператори да се колаборират с такива, регистрирани на територията на Република България.

Решението бе взето по време на последното редовно заседание на местния парламент.

С приемането на Правилника се очаква увеличаване на конкуренцията между творческите общности при кандидатстване за финансови средства от Община Габрово, максимално разширяване на възможностите пред творците да представят своите проекти, увеличаване на броя на кандидатстващите организации, многообразието и високото качество на културните събития, представяни пред публика.

Община Габрово ще възложи и изработването на Електронна система на Програма Култура като чрез нея ще се подават проектните предложения за кандидатстване, съобразно разпоредбите на настоящия правилник.

Стремежът на Община Габрово е да удовлетвори в максимална степен нуждите на културните оператори и артистите на свободна практика, свързани с възможностите за представянето и реализирането на качествен културен продукт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица