Свържи се с нас

Любопитно

Публичен урок по метода Декроли в НМО – Габрово

Published

on

снимка: НМО – Габрово

Публичен урок, по метода на белгийския психолог и педагог д-р Декроли, изнесоха в Националния музей на образованието – Габрово педагозите от детска градина „Младост” Татяна Илиева и Стоянка Бонева.

Темата на занятието, което се проведе на 19 май с децата от подготвителна група „Дъга”, е „Шивашка работилница”.

снимка: НМО – Габрово

Изборът е свързан с възпитателните цели, формулирани от Декроли през 20-те години на миналия век – „Училище за живота чрез живота” и най-вече чрез природата и социалните дейности.

Д-р Овид Декроли твърди, че детето по природа се интересува от ръчния труд и материалния свят.
„90 процента от хората, обяснява той, се отдават на физически труд. Така дават възможност на останалите 10 процента да се посветят на умствен. Трябва да кажем това на детето, да го научим да уважава физическия труд. И трябва училището да разбере, че това е негова задача.”

снимка: НМО – Габрово

Педагозите от ДГ „Младост” подготвят урока в продължение на повече от месец – правят наблюдения в реална среда (музеи, шивашка фирма); подготвят нагледни материали – платове, копчета, шивашки метри, умалени макети на шевни машини, ютии, различни табла за практическо въвеждане на децата в темата.

Събират природни материали, необходими за математическите задачи – преди записването с цифри в тетрадка Декроли въвежда онагледяването им с предмети (кестени, желъди, бобчета се използват за означаване на стотици, десетици, единици).

снимка: НМО – Габрово

Националният музей на образованието подготвя тематични витрини с нагледни пособия и игри по метода на Декроли, материали за същността на реформаторската педагогика на белгийския лекар, фазите в процеса на обучение, основните цели, ролята и участието на родителите.

„Обучението по метода Декроли не може да бъде импровизирано, нито пък може да бъде водено с помощта на някое практическо ръководство. То налага да се посещават фабрики и музеи, да се ровят библиотеки… да се работи така, както при научните издирвания”, коментира Елизабет Югнен, която през 1928 година заедно с учители от френски училища посещава класните стаи на Декроли и излиза с възторжена публикация в медиите.

д-р Овид Декроли (1871-1932)

Урокът по Декроли не е само в музея, но и с музея. В продължение на 10 години Националният музей на образованието и детска градина „Младост” градят един устойчив модел на сътрудничество, който ги провокира и мотивира да търсят нови възможности за приобщаване на децата към културата, историята и националните традиции.

В началото на ноември миналата година музеят и детската градина проведоха публичен урок по метода на италианския педагог д-р Мария Монтесори. В него участваха децата от подготвителната група „Звезди“ с учителки Ставрина Григорова и Лидия Стефанова.

Уроците се наблюдават от родители, учители, експерти по предучилищно възпитание, представители на Министерството на образованието. Към урока по метода на Декроли в края на миналата седмица интерес прояви и заместнк-областният управител на Габрово Мария Пенева.

Мая Карагьозова, директор на НМО, и Любка Тинчева, ръководител на проекта, връчват на децата удостоверения, че са преминали успешно „Годишното изпитание” в музея.

„Публичните уроци по методите на най-видните представители в теорията и практиката на предучилищното възпитание като Фрьобел, Монтесори, Декроли са част от проекта на Националния музей на образованието „Детинска мъдрост – музейно училище” – съобщи директорът на музея Мая Карагьозова. – Работим по специална програма, предназначена за деца на възраст между 5 и 7 години. Тя се осъществява в рамките на месеците декември – май. Вниманието на децата е ангажирано в съвместни прояви, насочени към различни аспекти на понятията „музей“, „културна ценност“, „образование“, които провокират интереса на най-малките към музеите и формират уменията им да общуват със съхранените в тях ценности от миналото. Ръководител на музейния проект е Любка Тинчева. На последния урок г-жа Илиева сподели един интересен пример от съвместната ни работа – група „Дъга” направила излет сред природата, учителката им показала шикалки и децата веднага реагирали: „От които се прави мастило!”. Средновековната рецепта за мастило от варени шикалки децата научиха при нас в музея.”

снимка: НМО – Габрово

Мая Карагьозова връчи на децата удостоверения, че са преминали успешно „Годишното изпитание” в музея, а осем от тях – Амелия, Асен, Анжела, Виктор, Ралина, Никол, Петьо и Стилян, отнесоха вкъщи специално изработено свидетелство „Готови за първи клас“.

Директорът на ДГ „Младост” Павлина Минковска получи най-високото отличие на Националния музей на образованието „Почетен знак” за дългогодишно партньорство и успешно реализираните съвместни проекти.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Какво работно облекло да изберем?

Published

on

Работното облекло ще допринесе за по-голямата производителност и удоволствие от работата. Какви са особеностите при избора и на какво основно трябва да обърнете внимание? Какви видове се предлагат?

Какви видове работни облекла има

Видовете могат да са два: обичайни и предпазни. Първите са за удобство по време на работа. Това са памучните гащеризони, престилките, якетата, шапките и т.н. Подобни работни облекла предимно са използвани от готвачи, охранители, медицински персонал. Те още трябва да са леки и устойчиви на замърсявания.

Основното предназначение на предпазното работно облекло е да защитава хората от опасностите в работна среда – удари, пожари, химикали, електричество и т.н. От такава екипировка се нуждаят пожарникари, електротехници, заварчици и други. Изискванията са високи, защото служебните дрехи трябва да са удобни и същевременно достатъчно надеждни.

От каква материя да са изработени

Работното облекло може да бъде разделено на зимно и лятно, на дамско и мъжко. В зависимост от сезона използваната материя трябва да е плътна и дебела при студеното време, особено при работа на открито. При дамската и мъжката екипировка разликата основно се крие в дизайна.

При качествените защитни дрехи, материята е устойчива на химикали, температури, механично триене и т.н. При пожарникарите работното облекло е направено от огнеупорна тъкан и е антистатична. Ето още няколко изисквания към използваната материя:

  • да създава възможност за естествено проветрение – така се избягва задържането на влага и пот, подобрявайки комфорта;
  • да се пере лесно – при общите професии замърсяването е по-често и понякога се изисква ежедневно изпиране на екипировката;
  • не бива да предизвиква кожни алергии – за предпочитане е използването на материи от естествена тъкан, но често се прилагат и синтетични аналози, както и смесени решения, даващи добри резултати, с рядко дразнене и сърбежи.

Основни изисквания, на които непременно да обърнете внимание

Без значение дали мъжки, или дамски, зимни или летни, дрехите трябва да са качествени и дълготрайни, да предпазват човешкия живот и здраве. По никакъв начин да не пречат на извършваните дейности и да отговарят на различните сертификати за безопасност.

За покупката на надеждни панталони, якета, гащеризони и друго е препоръчително изборът да се направи от специализиран онлайн магазин. На подобен сайт разнообразието е огромно, а качеството – максимално, тъй като всички стоки са маркови и сертифицирани.

Зареди още

Любопитно

Велопътека от Трявна до Божковската поляна

Published

on

Община Трявна ще предостави още една възможност за развитие на туризма в региона, като предвижда да изгради велопътека в бъдеще. Живописният маршрут ще започва от Трявна и ще води до Божковска поляна в кв. “Божковци”, минаващ през кв. “Тепавици”. За да се стигне до реализиране на идеята, обаче, предстои тепърва проектиране на велопътеката, а преди това ще бъде закупен част от частен имот по предвиденото трасе.

От местното ръководство вече са провели разговори със собственика на имота и са започнали процедура по закупуване на тази част от парцела, който е в урбанизирана територия. Предложението за възмездно придобиване на част от имота бе прието единодушно на последното редовно заседание на Общински съвет – Трявна в края на месец декември миналата година.

“Знаете, че към момента се изгражда “Божковска поляна”, която за радост става един много добър кът за отдих и почивка и всички ние имахме идеята да направим велопътека от Трявна до Божковска поляна. Водихме доста дълги разговори със собственика, но към днешна дата имаме неговото съгласие, с което предлагаме да закупим част от имота, за да преминем към следващия етап, а именно проектиране на велопътеката”, коментира кметът Силвия Кръстева пред общинските съветници на последното провело се заседание на ОбС-Трявна.

Идеята за осъществяването на подобна велопътека в региона е обсъждана и на предходни заседания на местния парламент, като един от имотите по трасето вече е придобит по възмезден път от общината с тяхно решение. Цената, определена за участъка, който предстои да бъде закупен, от частния имот е 30 лв./кв.м. за общо 214 кв.м. площ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

135 години от създаването на Габровската метеорологична станция

Published

on

През януари се навършват 135 години от създаването на метеорологична станция в двора на Държавната мъжка реална гимназия в Габрово (днес Национална Априловска гимназия).

Тя е една от първите в страната и е изградена след издаденото от Министерството на народното просвещение (МНП) на 24 декември 1886 г. окръжно № 6324, с което се възлага на директорите към поверените им гимназии да открият станции за метеорологични наблюдения.


Аврам Досев, преподавател по физика и математика в Априловската гимназия

Директорът на гимназията тогава Манол Белчев и учителят по физика Христофор Ангелов с ентусиазъм приемат поставената задача и успешно изграждат метеорологична станция. За целта те използват доставените от чужбина през 1881 г. и подарени на гимназията от Министъра на народното просвещение проф. Константин Иречек метереологични уреди. Оборудването на станцията се допълва с уреди от кабинета по физика, който е първият в страната – уреден в гимназията през 1872 г. от учителя по математика и физика Иван Гюзелев.

Станцията е построена в югозападната част на двора на училището. Размерите и конструкцията ѝ са съобразени с най-съвременните за времето изисквания. Тя разполага с над 16 уреда: термометър, барометър, анемометър (уред за определяне скоростта и посоката на вятъра) и др.

На метеорологичната площадка, 1919 г.

До станцията върху дървен стълб, висок 8 метра, е поставен ветромер на Билд. До стълба се намира цинков дъждомер и разграфена дървена линия за измерване дебелината на снежната покривка.

Вътре в гимназията, в малко помещение под стълбите на дясното крило, ,,в едно кюше”, по думите на Аврам Досев, са поставени 4 различни барометъра (живачни, анероид и бароскоп), таблици за редуциране височината на живачните барометри, атлас за определяне вида на облаците.

Ученици от Априловска гимназия пред станцията, 1959 г.

Под ръководството на първия завеждащ метереологичната станция – преподавателя по физика Христофор Ангелов, редовните наблюдения започват от 1 януари 1887 г. С помощта на събраните измервателни уреди се извършват 8 типа наблюдения и замервания: на атмосферното налягане; температурата на въздуха; минималната и максималната температура; относителната влажност; посоката и силата на вятъра; вида и количеството облачност; количеството на валежите от дъжд и сняг; отбелязва се времето и продължителността на атмосферните явления: гръмотевици, светкавици, бури, метеори.

Наблюденията се извършват три пъти дневно (в 7.00, в 14.00 и 21.00 ч .), а резултатите се вписват в специални дневници. Всяка сутрин в 7.20 ч. данните се изпращат с шифрована телеграма по морзов апарат до централната метеорологична станция в София.

Петко Чубриков, старши метеорологичен наблюдател, 50-те години  на XX в.

За работата в станцията през годините отговарят учителите-физици Христофор Ангелов, Никола Дуков и Аврам Досев, П. Харлаков – писар и Алекси Стойков – математик. В измерванията често се включват и ученици от гимназията.

Първи годишен отчет на Държавна мъжка Априловска гимназия, 1897 г.

Работата на станцията е преустановена през 1998 г. след 111-годишна дейност. Тогава започва строителството на ново крило на Априловската гимназия. Голяма част от уредите, използвани в метеорологичната станция, днес са част от богатата колекция ,,Училищни уреди и апарати” на Националния музей на образованието.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица