Свържи се с нас

Култура

Хуморът като храна и състезание

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата

Националната среща – наддумване, която ще се проведе тази година на 21 май за седемнадесети път, си има своя история и предистория.

Преди 40 години, на 28 май 1977, в Дома се събират „представители на живия народен хумор” или „остродумци”, както съобщават тогава медиите. Те са от Трънско, Видинско, Родопите и Ямбол. Събитието е заснето от Българската национална телевизия.

През 1982 г. отново се събират и мерят сили разказвачи от Габровски, Смолянски, Велико-Търновски, Пернишки, Софийски окръг, а водещи са писателката Катя Воденичарова от редакция „Хумор, сатира и забава” на Българското национално радио и журналистката Румяна Цинцарска. Срещи на разказвачи на хумор се провеждат и в габровските села Гостилица, Лесичарка, Костенковци.

През 1983 – в севлиевското село Кръвеник, през 1984 срещата под мотото „От дума на дума – към закачка и глума” е в Дома. В края на годината самите музейни работници си правят свое наддумване – защото в Дома работят невероятни разказвачи не само на вицове, на 1 април 1985 отново в Дома е организиран вицмаратон с габровско участие и с участието на Клубовете на хумориста от страната.
Първата Национална среща-наддумване „Благолаж” е на 20 май 1985.

снимка: Дом на хумора и сатирата

За която и проява от споменатите да става дума, все ще кажем, че е плод на интереса към габровския хумор и провокация за неговото издирване, събиране и проучване.

Ако върнем лентата в края на миналия век, трябва да си припомним кметския „Благолаж”. Тогава срещата премина под мотото „Да изпратим ХХ век с усмивка! Да посрещнем новото хилядолетие с усмивка!”

Първата от новото хилядолетие среща, която бе с младежка насоченост (2001), призоваваше „Да посрещнем новото хилядолетие с усмивка!”.

Мотото „Хуморът гради приятелства, а не граници!” събра участници от арменския етнос (2003).
След това наддумването бе посветено на ловците и риболовците (2005).

През 2007 погледнахме към дома и рода: темата бе „Дом-семейство-род-Родина”. Както всяко наддумване, и това бе отворено за участници – наши сънародници, живеещи в чужбина. Тогава се запознахме с Клуба на българските жени и българските семейства в Хамбург, Германия, и неуморната му председателка и вдъхновителка д-р Емилия Иванова-Юкер.

През 2009 се надсмивахме над пороците. През 2011 възкликнахме „Смехът е здраве!”.
Петнадесетата национална среща (2013) зададе две теми за разказваческата надпревара: „За късмета – хумористично!” и „За цигарите и алкохола – сатирично!”. И този път партньор на изявата бе Министерството на здравеопазването.

И Шестнадесетата (2015) постави на наддумвачите две теми: „Трудът е песен!” и „Здравето е най-голямото богатство!” Партньор бе ЕМО „Етър”, който се включи със специална награда за семейно участие.

Тази година темата е само една: „Апетитът идва с яденето”. Може да разглеждаме апетита и в преносен смисъл, стига да намерим верния тон. В избора си не сме се подвели по всевъзможните конкурси и шоупрограми, в които неистово се готви (и здраво се хапва и пийва!), не копираме маниерите на многото „Мастър-шеф”, ръководили сме се единствено от чувството за хумор на габровеца, дето умее от нищо да приготви нещо, брои зърната на ориза, не слага цяло яйце в супата дори на празник и т.н. Какви габровци ще сме, ако не следваме (и доизобретяваме, доусъвършенстваме, превръщаме в план за действие!) наученото за габровската сметка!

Очакваме да чуем 31 деца и учащи от София, Севлиево и Габрово, като всеки трети участва с някого от семейството си.

Ще дойдат и врели и кипели в разказваческото изкуство участници от Враца, Попово, Омуртаг, с. Мрамор, с. Дамяново, с. Драшкова поляна, Априлци, Смолян, Русе, Габрово.

Без тоги (защото не са съдии)! ще бъде журито на наддумването, с председател доц.д-р Веселка Тончева от ИЕФЕМ – БАН (Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН), гл.ас. Татяна Цанкова, етнолог и Виолета Янева от ЕМО „Етър”, който е партньор на наддумването.

„Та – заповядайте на 21 май от 9 часа на 17-та Национална среща-наддумване „Благолаж”! Ще бъде предложена най-здравословната храна, която разсмива, удължава живота и ни прави по-близки и човечни.“

Автор: Венета Георгиева-Козарева, Дом на хумора и сатирата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица