Култура, Новини|18.05.2017 15:23

Светла Димитрова: „Ангажирайки се с един музей, ставаш част от историята”

снимка: ЕМО „Етър“

Поздрав на доц. д-р Светла Димитрова към представителите на институциите, взели участие в отбелязването на Международния ден на музеите в ЕМО „Етър”:

„Скъпи колеги,
Искам специално да благодаря на представителите на всички институции, които работят в областта на културата на територията на Габрово, че заедно празнуваме през този ден. Това вече е традиция и се надявам да я продължим в бъдеще.
Без вас – колегите от Регионален исторически музей, от Държавен архив, от ХГ „Христо Цокев”, от музей „Дом на хумора и сатирата”, от Регионална библиотека „Априлов-Палаузов, от Дома на културата „Емануил Манолов, празникът нямаше да е същия.

снимка: ЕМО „Етър“

Когато постъпих на работа в музея в Стара Загора ме посрещна една енциклопедична личност – Петър Коев. Аз идвах от университета, но нито знаех какво е инвентарна книга, нито как се прави изложба. Научих всичко от него, но той винаги ми е казвал, че най-щастлив е този човек, който съчетава хобито с професията си. Той беше такъв.

Скъпи колеги, надявам се всички ние да сме такива. Защото работата ни е много благодатна. Среща ни с много хора Прави ни отворени към нещата в живота и ни се отблагодарява по интересен начин. Ангажирайки се с един музей, библиотека или галерия, ти ставаш част от историята. Това са публичните институции, които пишат своите истории и ги съхраняват.

Хубав празник на всички!”

Доц. д-р Светла Димитрова поздрави музейната и културна общност при откриването на изложбата „Да спечелиш с майсторлък”, която представя традицията на Майсторските надпревари в „Етър”-а.
Преди това гостите присъстваха на представянето на сборника с научни доклади от IV конференция „Еротичното в историята”, където главни действащи лица бяха главен асистент Татяна Цанкова и доц. д-р Ангел Гоев.

Представена бе и изложбата „Мечта, вградена в камък и дърво” в къщата, където е кабинета на създателя на ЕМО „Етър” Лазар Донков”. Там, освен познатите табла със снимки и надписи, може да бъде видян и голям макет на воденицата-долапкиня, изработен от Велизар Даракчиев през 1987 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар