Свържи се с нас

Култура

НМО – Габрово показва 6 мобилни изложби в цялата страна

Националният музей на образованието показва
шест мобилни изложби в цялата страна

Published

on

Свидетелство на Славка Симеонова. Дружествено девическо професионално училище „х. Радка П. Семова“ Габрово

С четири различни по тематика мобилни изложби, Националният музей на образованието – Габрово показва богатството на своите фондове в историческите музеи на Кнежа и Радомир, в Балабановата къща – Пловдив и в Педагогическия факултет на Великотърновския университет. Предстоят гостувания на още две изложби – във Враца и Велики Преслав.

„Освен да обогатяваме колекциите и фондовете нашата музейна стратегия изисква чрез съвременна визуална автентичност да ги представяме и популяризираме извън залите на Националния музей на образованието“, коментира директорът на НМО Мая Карагьозова.  „Силният интерес към мобилните ни изложби в цялата страна е още едно доказателство за това. Чрез тях съхранената памет за българското образование присъства и оживява в нова среда, пред нова публика и създава нови културни пространства.“

Мобилната изложба в Педагогическия факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” е под наслов „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си”. Тя показва историята на българското възрожденско училище от просветното дело до светското образование; появата на първите класни училища и гимназии; училищната уредба и организация; дейността и ролята на училищните настоятелства; първите учителски събори.

Първи учителски събор в Пловдид. 1870 г. Той създава общи училищни наредби и еднакво учебно съдържание за училищните планове в региона

Представени са оригинални издания на граматики и буквари, взаимоучителни таблици, съгласителни писма на учители, кореспонденция между училищни настоятелства, отчети за успеха и поведението на учениците. Различни документи за волни помощи и разписки за дарени суми проследяват материалното изграждане на възрожденското училище.

Мобилната изложба „И ний сме дали нещо на светът…”в Балабановата къща – Пловдив

В Балабановата къща в Пловдив гостува изложбата „И ний сме дали нещо на светът…”, която показва значимостта и европейското измерение на делото на Светите братя Кирил и Методий и многостранния израз на почитта и преклонението към тях – в житийната и учебна литература, в иконографията, живописта и скулптурата, филателията, в училищните символи и празници, в паметниците.

Инклинатор – 1981 г. Използва се като уред за измерване на магнитното отклонение. ЕСПУ „Димитър Благоев“ – Пловдив.

„Учениците имат должност” е третата мобилна изложба на Националния музей на образованието, която се приема с интерес в Историческия музей в Радомир. Тя е исторически преглед на училищната дисциплина като елемент от цялостното развитие на образователната система от Възраждането до наши дни. Показани са първите правилници за училищния ред и училищното законодателство, годишни отчети, униформени облекла, награди и наказания, ученически книжки и бележници, годишни свидетелства и други.

Ученическа униформа в Априловска гимназия. 1937 г.

Тази година се навършват 180 години от създаването на първия правилник за поведението на учениците в училище и извън него на Неофит Рилски /15 февруари 1837 г./. Показана е ролята на учителските събори през 70-те години на XIX век като израз на желанието за общо ръководство на учебното дело и необходимост от единно действащ национален организъм. След Освобождението правата и задълженията на учениците се регламентират с първите закони за народното просвещение.

Откриване на мобилната изложба „Училищни уреди и апарати”

Изложбата „Училищни уреди и апарати” показва част от богатата – над 300 експоната, колекция на НМО, която веднага след Каварна гостува в Историческия музей на град Кнежа. В нея са включени 68 уреди и апарати, табла със снимки от учебни кабинети по физика и химия от 70-те години на XIX до средата на XX век.

Мобилната изложба „Ученически уреди и пособия” на НМО в Исторически музей – Кнежа

След Освобождението за нуждите на новооткритите класни стаи, средните общообразователни и специални училища се внасят много училищни уреди и пособия от европейските страни. От 1884 година снабдяването става организирано чрез Министерството на просвещението, което поддържа контакти с водещи европейски производители. Някои уреди се изработват и в България. Ценната колекция от ученически уреди и апарати предизвиква траен интерес у посетителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Промениха правилника за проекти по Програма Култура

Published

on

Общинският съвет на Габрово прие правилник за съфинансиране на проекти по Програма Култура от бюджета на Общината. Такъв документ, освен че трябва да обслужва интереса на местната общност, има за цел да даде възможност на местните културни оператори да се колаборират с такива, регистрирани на територията на Република България.

Решението бе взето по време на последното редовно заседание на местния парламент.

С приемането на Правилника се очаква увеличаване на конкуренцията между творческите общности при кандидатстване за финансови средства от Община Габрово, максимално разширяване на възможностите пред творците да представят своите проекти, увеличаване на броя на кандидатстващите организации, многообразието и високото качество на културните събития, представяни пред публика.

Община Габрово ще възложи и изработването на Електронна система на Програма Култура като чрез нея ще се подават проектните предложения за кандидатстване, съобразно разпоредбите на настоящия правилник.

Стремежът на Община Габрово е да удовлетвори в максимална степен нуждите на културните оператори и артистите на свободна практика, свързани с възможностите за представянето и реализирането на качествен културен продукт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица