Свържи се с нас

Култура

ЕМО „Етър“ гостува на Крайдунавските празници на културата

Изложбата „Традиционни празници в „Етър”-а“ е включена в програмата на Крайдунавските празници на културата – Никопол 2017

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

Изложбата „Традиционни празници в „Етър”-а“ на Етнографски музей на открито – Габрово е включена в програмата на Крайдунавските празници на културата – Никопол – 2017. Откриването ще се състои днес (10 май), а експозицията от 24 табла със снимки и текст може да бъде видяна до 16 юни.

Живата експозиция на ЕМО „Етър” и уюта на възрожденските къщи, дава възможност посетителите да се запознаят с основното съдържание на празниците от народния календар. На тях се възстановяват елементи от традиционната обредност, които наред с познавателната си стойност, запазват своя развлекателен характер.

Те привличат множество чужди и български туристи и провокират интереса им към българското културно-историческо наследство.

В изложбата „Традиционни празници в „Етъра”-а” се проследяват основните моменти от празниците в музея през годините.

Някои от тях са предназначени за детска аудитория и се реализират с детско участие.

На 1 март – изработването на мартеници от вълнена прежда, боядисана с естествени багрила.

На Лазаровден – пролетните момински песни и игри.

На Благовещение – гоненето на злото и прескачане на огньовете.

Летният обичай за дъжд „Пеперуда“, заклаждането на седянката и др.

Музейните празници се изграждат като спектакли, с участието на групи за изворен фолклор, изявени инструменталисти и певци, фолклорни ансамбли.

снимка: ЕМО „Етър“

Един от най-хубавите пролетни празници, който съвпада със събуждането на природата е Гергьовден, 6-ти май. От този ден започва новата скотовъдна година, клането на агнетата и доенето на млякото. С празника са свързани множество обичаи и вярвания, целящи да подсигурят здравето на хората и плодородието по ниви и градини.

Друг празник, който събира много гости в музея е Еньовден. Той е посветен на билките и тяхната лечебна сила, на слънцето, което от този ден се завърта „на зима“, на животворната сила на водата. Посетителите минават през еньовски венец за здраве и научават много за лечебните и магически практи на българите.

Петровден е единственият ден в годината, когато се приготвя от прясно сирене и бяло брашно обредната храна „Бял мъж“. Тогава започва жътвата и целта на обреда е по магически път да подсигури чисто жито и бели хлябовете на хората.

През месец септември се провежда Международния панаир на традиционните занаяти, който събира майстори от всички райони на страната и от чужбина. В дните на Панаира се провеждат и състезания между майстори на различни занаяти. В програмата участват изявени фолклорни състави от цялата страна. Правят се възстановки на традиционни трудови дейности – пушене на сливи, плетене на кошове и кошници, варене на маджун от сини сливи, боядисване с растителни бои и др.

По Коледа в музея идват коледари, които благославят и пожелават здраве и берекет, а в къщите се слага обредна трапеза. Част от коледната и новогодишна обредност са сурвакниците от дряново дърво, изработени от децата, за да радват посетителите в новогодишната нощ.

Автори на изложбата: Иванка Лилова, Илия Вълев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Култура

Четири нови издания на НЦ „Музейно училище“ излязоха от печат

Published

on

Излязоха от печат четири нови издания на Национален център „Музейно училище”. Те са част от дейностите на Национален музей на образованието, заложени в проект по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” 2023/2024 г. (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200- годишнината от появата на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и 235-годишнината от рождението на Васил Априлов – благодетел на първото новобългарско светско училище – Габровското.

Музейните тетрадки „Старото школо разказва“ (трето допълнено издание) и „Рибното букварче стана ми другарче” са за ученици от III – VII клас. Те съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици. Могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес и от учениците за самоподготовка и надграждане на знанията извън училищната среда.

Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище” – nmo-shkolo.com Илюстрованите музейни брошури „Неофит Рилски” и „Васил Априлов” са предназначени за ученици от всички степени на училищното образование.

С тазгодишните, изданията на Национален център „Музейно училище” са вече петнадесет на брой. Освен на ученици, които участват в уроци по национални програми на МОН, при възможност те ще бъдат предоставени и на българските училища в чужбина. Целта е да се стимулира интереса на учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

НЦ „Музейно училище” е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и за шеста поредна година подпомага диалога Музей – Училище за по- ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Зареди още

Култура

Десети национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“ в Кметовци

Published

on

На 20 юли, в габровско село Кметовци ще се проведе десетият Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“.

Съборът ще започне в 10.30 часа с тържествено откриване, последвано от представяне на фолклорни групи от цялата страна, което ще продължи до 18.00 часа.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат гайдарят Стефан Янев, който ще зарадва публиката с изпълненията си от 19.00 часа, и популярната фолклорна изпълнителка Пепи Христозова, чийто концерт ще започне в 20.30 часа.

Вечерта ще завърши с огнено шоу в 22.00 часа, което обещава да бъде вълнуващ завършек на празничния ден.

Събитието е организирано от НЧ „Зора-1929“ с. Харачери, ТК „Боженци“, НЧ „Нов живот-1906“ и Кметско наместничество с. Кметовци.

Всички любители на българския фолклор са поканени да се присъединят към празника и да се насладят на автентичната музика и танци. Заповядайте да изживеете магията на българския фолклор в Кметовци!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица