Свържи се с нас

Новини

Положиха основен камък на архитектурния парк „Камъкът – вечен“

Родният град на майстор Колю Фичето – Дряново, стана за втори път организатор на среща на професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия

Published

on

снимка: Община Дряново

За втора година Община Дряново, под патронажа на Камарата на строителите в България и в партньорство с Исторически музей, организира среща на Професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия. В срещата взеха участие абитуриентите на гимназиите от Габрово, Шумен, Велико Търново, Бургас и Плевен.

Събитието цели завършващите да бъдат посветени в традицията, да пазят и популяризират професията строител, която съчетава престиж, гордост и талант. Да имат самочувствие и увереност, че са избрали образование, което ги прави значими и нужни на обществото.

Родният град на великия български майстор избра за надслов на срещата мотото – „Достойни наследници на майстор Колю Фичето“.

Отлично организираната програма започна с презентация в Ритуална зала на Общината, на тема „Нов шанс за старите строителни материали камък, дърво, кирпич“. Една ретроспекция на строителните техники, прилагани от старите български майстори, урок за разпознаване на епохите в строителството на база материали и демонстрация на големите български постижения.

Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово отправи предизвикателство към младите хора, като обяви конкурс „Архитектурата на Възраждането – представи, идеи и мечти“, който ще им даде възможност за професионална изява.

С цел подкрепа на идеите им и по-успешна реализация Областен информационен център –Габрово им представи настоящите възможности за европейско финансиране и подкрепа.

снимка: Община Дряново

Непосредствено до архитектурния паметник – Мостът на Колю Фичето в Дряново, гостите на срещата, кметът на града и регионалният председател на камарата на строителите в България положиха основен камък за изграждането на архитектурен парк „Камъкът – вечен“.

Учениците поставиха в земята послание за поколенията и си обещаха, че ще се връщат тук през годините.

Най-впечатляваща за тях ще остане церемонията за посвещаване в майсторство. На нея те първо научиха как това се е случвало някога и как самият майстор Колю Фичето заслужава признанието за майстор-строител.

Лично кметът на Дряново инж.Мирослав Семов връчи на всеки завършващ майсторка престилка и дървено куфарче с инструменти, изографисано с лика на майстора-строител. Нямаше как гостите да не да не усетят атмосферата. Пред тях се издигаше паметникът на Колю Фичето, държащ в ръцете си, сътворената от него църква, а на площада очароваше с неповторимия си стил друга негова архитектурна творба – Лафчиевата къща, построена само от дърво, без нито един пирон.

Така Дряново прегърна мечтите на един випуск на строителните гимназии, даде им криле и вяра. България има нужда от техните ръце, умове и сърца. За да пребъде делото на големия майстор, който ни поръча: „Може да сте господари на всичко или роби на всички – от вас зависи. Ама по между си не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове, да ви събират.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица