Свържи се с нас

Новини

Положиха основен камък на архитектурния парк „Камъкът – вечен“

Родният град на майстор Колю Фичето – Дряново, стана за втори път организатор на среща на професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия

Published

on

снимка: Община Дряново

За втора година Община Дряново, под патронажа на Камарата на строителите в България и в партньорство с Исторически музей, организира среща на Професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия. В срещата взеха участие абитуриентите на гимназиите от Габрово, Шумен, Велико Търново, Бургас и Плевен.

Събитието цели завършващите да бъдат посветени в традицията, да пазят и популяризират професията строител, която съчетава престиж, гордост и талант. Да имат самочувствие и увереност, че са избрали образование, което ги прави значими и нужни на обществото.

Родният град на великия български майстор избра за надслов на срещата мотото – „Достойни наследници на майстор Колю Фичето“.

Отлично организираната програма започна с презентация в Ритуална зала на Общината, на тема „Нов шанс за старите строителни материали камък, дърво, кирпич“. Една ретроспекция на строителните техники, прилагани от старите български майстори, урок за разпознаване на епохите в строителството на база материали и демонстрация на големите български постижения.

Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово отправи предизвикателство към младите хора, като обяви конкурс „Архитектурата на Възраждането – представи, идеи и мечти“, който ще им даде възможност за професионална изява.

С цел подкрепа на идеите им и по-успешна реализация Областен информационен център –Габрово им представи настоящите възможности за европейско финансиране и подкрепа.

снимка: Община Дряново

Непосредствено до архитектурния паметник – Мостът на Колю Фичето в Дряново, гостите на срещата, кметът на града и регионалният председател на камарата на строителите в България положиха основен камък за изграждането на архитектурен парк „Камъкът – вечен“.

Учениците поставиха в земята послание за поколенията и си обещаха, че ще се връщат тук през годините.

Най-впечатляваща за тях ще остане церемонията за посвещаване в майсторство. На нея те първо научиха как това се е случвало някога и как самият майстор Колю Фичето заслужава признанието за майстор-строител.

Лично кметът на Дряново инж.Мирослав Семов връчи на всеки завършващ майсторка престилка и дървено куфарче с инструменти, изографисано с лика на майстора-строител. Нямаше как гостите да не да не усетят атмосферата. Пред тях се издигаше паметникът на Колю Фичето, държащ в ръцете си, сътворената от него църква, а на площада очароваше с неповторимия си стил друга негова архитектурна творба – Лафчиевата къща, построена само от дърво, без нито един пирон.

Така Дряново прегърна мечтите на един випуск на строителните гимназии, даде им криле и вяра. България има нужда от техните ръце, умове и сърца. За да пребъде делото на големия майстор, който ни поръча: „Може да сте господари на всичко или роби на всички – от вас зависи. Ама по между си не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове, да ви събират.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Новини

17 май е Денят на Габрово

Published

on

Годината 1860-та е знакова за развитието на Габрово. Тогава официалните власти решават габровският район да се отдели от Търново и да бъде признат за град.

Писмено свидетелство за този акт е приписката на йеромонах Неофит Георгиев Соколски, оставена в църковно-учителен сборник от съкратени жития на светци, разположени по дните на годината „Пролог за месеците юни, юли и август 1764 г.“.

Тя гласи:

„1860, майа 4, нашето село Габрово ся провозгласи град от тяхно превозходителство Търновский и Рухчушкий пашли.“ Ценното издание, което пази паметта за акта на провъзгласяването на Габрово за град, се съхранява от Архиерейското наместничество в храм „Успение на Пресвета Богородица“.

По повод отбелязването на Деня на Габрово за 164 път, културните институти в града ще отворят врати за всички желаещи, а денят ще бъде неучебен за учениците. Всички зони за платено паркиране ще бъдат безплатни, за да се осигури максимално удобство за гражданите и гостите на града.

Как ще бъде отбелязан Празникът на Габрово можете да научите оттук.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица