Свържи се с нас

Новини

БСП-Габрово участва в честванията на първата социалистическа сбирка в България

Published

on

снимка: БСП – Габрово

126 години от първата социалистическа сбирка в България честваха в парка „Габровски” във Велико Търново, където преди повече от век се поставя началото на организираното ляво движение у нас.

Цветя пред паметника на Димитър Благоев и Никола Габровски поднесоха: народният представител Весела Лечева, председателят на Областния съвет на БСП- Габрово Николай Григоров, общинският председател на левицата в съседната област Кристина Сидорова, заместник-председателите на БСП в старата столица Христо Бижев и Димитър Чолаков, кметът на Павликени инж. Емануил Манолов и неговата заместничка инж. Анастасия Вачева, и председателите на левицата в Горна Оряховица и Лясковец- Огнян Стоянов и Емилия Жилиева. Пред делото на първите социалисти у нас се поклониха също граждани и симпатизанти на БСП.

За силата и жилавостта на социалистическите идеи говори областният председател на БСП в Габрово Николай Григоров. Той оприличи създателите на социалистическото движение като „благородни рицари”, които са защитавали свободата и равенството.

снимка: БСП – Габрово

„В една изключително тежка политическа обстановка тогава, думите днес ще бледнеят пред делата и семената, които те посяха. Ние също сме задължени да сеем семената на социалистическата идея, защото трябва да си зададем въпроса дали това, срещу което те се бориха, не се връща с пълна сила- експлоатацията, разделението и омразата”, сподели Григоров.

Обръщението на Весела Лечева започна с поздравителен адрес от председателя на партията Корнелия Нинова. В него лидерът на социалистите подчертава, че денят е паметен, защото всички отдават дължимото към създателите на социалистическото движение в България. Нинова посочва още, че лявата идея е жива повече от век и прави всички социалисти единни във вярата си за изграждането на по-справедлив свят. С нейните думи се съгласи и Весела Лечева, която сподели, че днес всички си задават въпроса дали са актуални идеите и принципите на първоучителите и лявата идея.

„Днес ние си казваме, че техните принципи са по-актуални от всякога. Днес ние сме задължени, защото ни подкрепиха 1 милион избиратели и те очакват от нас да защитим правата на работещите и бедните, да дадем подкрепа на младите хора, на техните семейства и да осигурим по-достоен живот на възрастните хора. Днес трябва да застанем остро срещу огромната социална несправедливост, която доведе 35% от българите да живеят в нищета. Ние трябва да променим това, защото за България днес се говори, че съществува съвременното робство”, сподели Весела Лечева.

Историческата привилегия на великотърновските социалисти беше изтъкната от заместник-председателят на левицата в старата столица Христо Бижев. Той подчерта, че за всички е отговорност да пазят светините на зараждащия се социализъм.

„Историята поставя на висок пиедестал способните, почтените и успешните. Помни и тачи техните имена, издига им високи паметници като този зад нас. Същата тази история тежко наказва провалените, покрива ги с презрение и заличава имената им. Това трябва да е наш ориентир, защото пътят ни не е по измамните магистрали на Борисов, а по хълмовете на времето”, каза в словото си Христо Бижев.

снимка: БСП – Габрово

По време на честването се проведе и кампанията на младите социалисти – „Остани”. Тя има за цел да намали зейналата пропаст между младото и възрастното поколение в България, както и да призове младежите да останат в Родината. Този път няколко поколения се прегърнаха пред паметника на Никола Габровски и Димитър Благоев, показвайки, че са осъзнали най-важното от социалистическите идеи.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Илко Илиев представя новата си книга „Шантави истории“

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ организира среща – разговор с Илко Илиев. Известният габровски джаз – музикант, композитор, аранжор и публицист ще представи новата си книга „Шантави истории или Разкази за момчето, което не спираше да се учудва“ на 15 декември от 17:45 ч в Читалня „Д-р Петър Цончев“.

Илко Илиев е роден на 21.07.1945 г. в гр. Горна Оряховица. Завършва Естраден отдел на БДК – София (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“) със специалност саксофон и кларинет.

Започва професионалната си музикална кариера в Габрово в състава на Духовия оркестър към читалище „Априлов-Палаузов“ през 1967 г. От януари 1968 г. постъпва в състава на Естрадния оркестър към Окръжния съвет за изкуство и култура. Част е от състава и проявите на Естраден оркестър към Общински съвет за култура – Габрово, „Биг бенд Габрово“, „Оркестър Габрово“, „Диксиленд Габрово“ и „Суинг дикси бенд Габрово“. През 1968 г. участва в съпътстващата музикална програма на ІX-ия Световен младежки фестивал в София. Като изпълнител и аранжор участва в Прегледите на джазовите оркестри в България (1977-1984 г.) и в джаз-фестивалите в Дрезден (ГДР) през 1981 и 1984 г., Прага (Чехословакия) през 1985 г. и Париж (Франция) през 1986 г. Вписан е в европейското родословно дърво на джаза („The European JAZZ Community“), отпечатано от немското издателство „Peter von Bartkowski Edition“ (1999 г.), заедно с имената на още няколко габровски музиканти – Манол Цоков, Илия Раев, Николай Антонов и Петко Приводанов. След 1990 г. е създател на няколко нещатни джазови оркестри в Габрово – „Биг смайлс бенд“, „Б 15+“, „Джаз класик бенд“. През 80-те години записва свои песни и аранжименти в БНР и „Балкантон“. Автор на музика за куклените театри във Варна и Габрово (1987-1990 г.), както и на два аудио компактдиска с авторски композиции и аранжименти – „Очакване” (2002) и „By Ilko“ (2004). Автор е на книгите: „Справочник на английската терминология в популярната, танцова и джазова музика” (1996) и „Тъга по слънчева вода” (2005 г., публицистика), „Габрово. Джаз и още нещо“ (2021).

През 1998 г. Илко Илиев написва „Българска сюита за струнен оркестър и кларинет”, Премиерата на „Фантазия за пиано и струнни инструменти” през 2011 г. е част от тържествения концерт по повод 150-годишнината от основаването на габровската библиотека „Априлов – Палаузов”.

През май 2014 г. Илко Илиев получава Почетния знак на Община Габрово за активна и разностранна творческа дейност в областта на музиката и за принос в утвърждаване авторитета на габровската музикална култура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представи новия си роман „Въглени“

Published

on

В музей „Старото школо“ в Трявна бе представен най-новият роман на Веселина Кожухарова „Въглени“, посветен на китния ни възрожденски град. Културното събитие е част от тазгодишната Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и се осъществи със съдействието, както на местната власт, така и на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна и Читалище „Иван Вазов“ – с. Първомайци.

Представянето на книгата събра близки и познати на авторката, както и почитатели на словото, които изпълниха залата на музея. Сред официалните гости бе зам.-кметът на Трявна Марин Маринов, общински съветници, директорът и екипът на СМРЗИ-Трявна, просветни деятели и др.

Всички те бяха поздравени с музикалните изпълнения на децата от класа по народно пеене и инструменти към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна с ръководител Николина Кирилова.

Книгата „Въглени“ бе представена пред аудиторията с рецензия на Иван Антонов – член на Съюза на българските писатели у нас и председател на Сдружение „Сцена на духовността“-гр. Плевен, която бе изчетена от Стефан Митев. А защо последния ѝ роман е свързан с Трявна, Веселина Кожухарова посочи художествения занаят казаслък и неговото практикуване почти само в тревненско.

За написването на книгата, писателката искрено благодари на журналистката Галина Иванова и приноса й с информация от публицистичните й материали в нейния авторски блог „Тревненски БУдил“. Срещата-разговор премина с изчитане на откъси от книгата „Въглени“, както и от другите две авторски такива – „Погледни през рамо“ и „Между звездите и зората“ на Веселина Кожухарова.

Авторката бе поздравена от зам.-кмета, както и от директора на СМРЗИ-Трявна с красиви букети и пожелания за още много нови вдъхновящи книги.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица.

Практикува като учител по музика и ръководи детски вокални състави с участия и отличия в национални конкурси. Пише стихове и проза. До момента е издала „Жених за царкинята“; „Погледни през рамо“; „Между звездите и зората“ и „Въглени“. Най-новият й роман се очаква да излезе от печат през пролетта на 2023 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

ПГТ – Габрово включва ученици със СОП в проектите мобилност

Published

on

Професионалната гимназия по туризъм в Габрово включва ученици със специални образователни потребности в проектите мобилност.

За първи път в дългогодишната си работа по проекти Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово включи в групите за мобилност двама ученици със специфични образователни потребности (СОП).

Представяме ви мнението на госпожа Даниела Ненчева, ръководител на ЦНСТДМУ – Център за настаняване на деца и младежи с увреждания, в Габрово за участието на Николай Звездов, настанен в социалното заведение. През пролетта на 2022 г, от 20 април до 6 май, непълнолетният Николай Звездов участва в Програма Еразъм+, по проект мобилност, с цел ученическа производствена практика.

Проектът бе осъществен от ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово. Младежът е настанен в ЦНСТДМУ „Хризантема“, тъй като е сирак и се нуждае от постоянни грижи. За Николай това бе първо излизане за период от 16 дни извън ЦНСТ и без придружител от центъра.

След завръщането си от Германия, Лайпциг, той сподели впечатления. Щастлив е от дадената му възможност да контактува с връстници и да се чувства част от групата. Гордее се с това, че се е справил с поставените му задачи по време на практиката. Смята, че в бъдеще може да се реализира , като използва придобитите умения. Създал е приятелства и се е научил да спазва норми и правила, които са валидни за цялата група.

Позитивните емоции и наученото по време на участието си в програмата са незабравим спомен за него. Много би искал и в бъдеще да се включва в дейности с връстниците си, да изгражда приятелства и да се чувства част от неформална група. За мен като настойник на Николай и ръководител на ЦНСТДМУ включването на деца и младежи с увреждания в проекти, съвместно със своите връстници от общността, е най-добрият начин за интеграция и социализация на тези деца и младежи.

В същото време това дава възможност на обществото да забележи децата със специфични потребности, да ги приобщи и да ги приеме такива, каквито са.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица