Свържи се с нас

Новини

Разменяме биоотпадъци за компост

Published

on

снимка: Община Габрово

В рамките на кампанията за пролетното почистване и въпреки зимните условия ще си припомним приказката „Сливи за смет“. Община Габрово дава възможност на габровци да разменят биоотпадъци за компост. Инициативата ще се проведе днес, 21 април, от 11.00 часа в централната пешеходна зона на ул. „Радецка“.

Всеки, който донесе поне 1 кг. биоотпадък (обелки от плодове и зеленчуци, костилки, черупки, утайка от кафе и чай), ще получи пакет компост. На обособената шатра ще може да се регистрирате за участие в „Пролетно почистване 2017: Обери боклука“, както и да получите чували и ръкавици за почистването.

Компостът не случайно е наричан черното злато на почвата. Причината е, че той значително подобрява плодородността на почвите, предпазва ги от ерозия и запазва влагата в тях за продължително време. За да използвате черното злато в градината си, донесете поне 1 кг биоотпадък. В замяна ще ви дадем пакет компост, произведен от растителен отпадък на Регионалното депо за неопасни отпадъци.

„Очакваме ви на днес в централната пешеходна зона на ул. „Радецка“, споделят организаторите.

Предвид лошите метеорологични условия, Община Габрово удължава периода на кампанията „Пролетно почистване 2017: Обери боклука“ до 30 април 2017г., включително.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Клуб „Природа“ към СУ „П.Р.Славейков“ на учебна екскурзия

Published

on

В началото на месец юли приключиха заниманията на клуб “Природа” към СУ „Петко Рачев Славейков“, с ръководител г-жа Ренета Колева. Последното занятие беше екскурзия с учебна цел.

Учениците от клуба посетиха Регионалното депо за неопасни отпадъци в Габрово. Събитието се състоя със съдействието на Община Трявна и в присъствието на Кристина Йорданова – младши експерт „ООС“.

Учениците проследиха пътя на отпадъка и възможностите за оползотворяването му като суровина. Интересен и занимателен момент за децата бе запознаването с кантара, с който се теглят камионите, влизащи в депото.

Учениците разгледаха още площадката за сепариращата инсталация, където се сортира се отпадъка. Годният отпадък за повторна обработка се обработва, а негодният се балира.

Децата видяха и площадките за строителни едрогабаритни отпадъци и гуми. Най-голям интерес предизвика площадката за компостиране, където се придобива чиста пръст за наторяване. Беше направена демонстрация на меленето на биологичните отпадъци.

Процесът на компостиране отнема няколко месеца. Децата посетиха и лабораторията на депото. Учениците от клуб „Природа“ получиха специални подаръци за спомен от Регионалното депо за отпадъци и Община Трявна.

*Снимки: Община Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Новите случаи на коронавирус в Габровско са на мъже, неживеещи тук

Published

on

Във връзка с постъпили данни от Единната информационна система за КОВИД-19 за два регистрирани случая на коронавирус за последното денонощие в област Габрово, от Регионалната здравна инспекция уточниха, че се касае за лица, които не живеят на територията на областта.

Първият случай е мъж на 30 г., живеещ във Варна. Лабораторията, извършила изследването, погрешно е подала адрес на местоживеене в с. Агатово, общ. Севлиево, уточняват от инспекцията.

Вторият случай е мъж на 33 г., който живее във Велико Търново. Поставен е под карантина в Севлиево и е с адресна регистрация в Севлиево. Контактните на лицето живеят във Велико Търново, заради което противоепидемичните мерки спрямо тях ще се предприемат от РЗИ Велико Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ул.“Димитър Горов“ в Трявна вече е отворена

Published

on

Улица “Димитър Горов” в Трявна вече е отворена за движение на автомобили, информираха от местната общинска администрация.

Приключи ремонтът в участъка на пресечката с ул. “Бачо Киро”. Бе извършена смяна на линеен отводнител. Изпълнител на дейностите е фирма “Монолит-Т” ООД.

*Снимка: Община Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица