Свържи се с нас

Новини

Владимир Путин идва за Шипченската епопея през август?

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Съществува реална възможност руският президент Владимир Путин да пристигне в България, за да присъства на честванията, по повод 140-годишнината от Шипченската епопея, които ще се проведат на 25 и 26 август. Това стана известно от думите на посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, който бе на посещение в Габрово и региона.

За да бъде осъществена такава визита обаче е необходимо българският държавен глава Румен Радев да отправи покана до руския си колега, която по думите на Анатолий Макаров освен за тържествата на Шипка през август, да бъде изпълнена със съдържание, включваща съвместни проекти, и най-вече да бъде създаден национален инициативен комитет.

„Вчера посетих Шипка и храм-паметника Шипка. Забелязах с какво уважение българите се отнасят към нашата обща история. Вземайки предвид, че това е нашият общ празник, трябва да се създаде национален инициативен комитет, по отбелязване на годишнината. Надявам се, че представители на новото българско правителство ще бъдат включени в него и той ще бъде създаден“, заяви посланик Макаров.

От казаното стана ясно още, че посолството на Русия в България ще стартира поредица от мероприятия, едно от които е представяне на дневника на Цар Освободител по време на пребиваването му в Дунавската армия. „Това е свързано с 140-годишнината от манифеста, с който Александър II Освободител обявява война на Турция“, информира Анатолий Макаров.

Той разчита, че с новото българско правителство ще започне по-активна работа в сферите на културата и туризма, като посочи за пример пребиваването на 600 000 руски граждани у нас само през миналата година.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„В областта на туризма съществуват големи възможности. В България има много хубави балнеоложки курорти и е богата на културно – исторически забележителности. Може да се развива и поклонническият туризъм. Разчитам, че с новия министър на туризма ще обсъдим тези въпроси. Имам големи очаквания.

Най-важното е междуправителствената българо – руска комисия. В рамките на тази комисия могат да бъдат обсъдени конкретни въпроси. Готови сме. Дори можем да предложим заседанието й да се проведе в Москва. Очакванията са добри и се надявам да започнем да работим заедно, щом бъде сформирано правителство в България“, добави още посланикът на Русия.

Официалният повод за двудневното му гостуване в Габрово и региона бе откриването на кабинет по руски език в СОУ „Васил Левски“ в Севлиево, посещение на храм – паметника Шипка, връх Бузлуджа, предприятията МАК и Мехатроника в Габрово.

Посланикът подчерта, че е впечатлен от видяното в двете местни фирми съобщи, че ще разпореди на търговското си аташе да посети Габрово, с цел намиране на начин за активизиране на българо – руските търговско – икономически отношения.

снимка: Областна администрация – Габрово

По-рано днес Анатолий Макаров, заедно със съветници по културните и икономически въпроси и прессекретаря, проведе работни срещи с областния управител на Габрово Иванка Баева и кмета на Габрово Таня Христова.

По време на срещата си с Иванка Баева, зам.областният управител Ивелина Петрова, съветници на посланика, Станка Шопова – председател на фондация „Устойчиво развитие за България“ и Стефан Деевски – представител на габровския бизнес, беше обсъден икономическият потенциал на региона и в частност секторът туризъм.

Областният управител подчерта, че желанието й, заедно с това на заместник – областния управител Ивелина Петрова и целия екип на администрацията, е да се работи за благоденствието на жителите от областта.

Затова и всяко едно международно сътрудничество, което би могло да доведе до конкретни дейности, ще е крачка в тази посока. По този повод бе поет ангажимент да се изготви потенциален профил на региона и да бъде обсъдена възможност за побратимяване с руска  област, с която имаме допирни точки в различни сфери.

снимка: Община Габрово

При габровския кмет Таня Христова бяха представени възможностите и програмите, с които посолството на Русия разполага за популяризиране на руския език и култура в България.

При желание от страна на габровските образователни институции може да бъде организирана среща, на която да бъдат представени програмите за обмен между висшите училища, както и стъпките, които трябва да се предприемат за разкриване на кабинет по руски език в някое от училищата в града.

Интересен е фактът, че само за тази година в посолството са получени около 500 заявки от български младежи, които желаят да продължат висшето си образование в Русия като обучението е напълно безплатно.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Едва 238 влюбени са минали под венчилото през миналата година

Published

on

През 2023 г. в област Габрово са били регистрирани 238 юридически брака, представляващи с 91 по-малко спрямо предходната година, а коефициентът на брачност е 2.5‰.

Тези данни изнесоха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“. Голяма част, общо 183, от всички регистрирани бракове са сред населението в градовете.

През миналата година средната възраст при сключване на първи брак за мъжете и жените е съответно 35.6 и 30.2 години.

За 79.8 % от жените и 77.3% от мъжете, сключеният граждански брак през 2023 г. е бил първи.

Броят на разводите в областта през 2023 г. е 127, или с 11 по-малко от регистрираните през 2022 година.

От всички прекратени бракове 86.5% се отнасят за населението в градовете. Разводът не е бил първи за 12.6% от жените и 10.2% от мъжете, разтрогнали своите бракове през 2023 година.

Зареди още

Новини

Намаляват жените във фертилна възраст и ражданията в региона

Published

on

Броят на жените във фертилна възраст (15 – 49 навършени години) в областта, или размерът на родилните контингенти и тяхната плодовитост, оказва съществено влияние върху равнището на раждаемостта и определя характера на възпроизводството на населението.

Към 31 декември 2023 г броят на жените във фертилна възраст е 15.8 хил., като спрямо предходната година намалява с 0.4 хил., а спрямо 2012 г. – със 7.2 хиляди. Това съобщиха от  Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Броят на децата, родени от майки под 20 години, намалява от 50 през 2022 г. на 44 през 2023 година.

Родените от жени, на възраст над 40 навършени години през 2023 година, са 37. Половината (49,2%) от ражданията през 2023 г са първи за майката, 38,4% – втори, а 11,8% – трети и от по-висока поредност.

През 2023 г. в областта са регистрирани 651 родени деца, като от тях 650 (99.8%) са живородени. В сравнение с предходната година броят на живородените намалява с 35 деца, или с 5.1%. Броят на живородените момчета е 325 a на живородените момичета e 325. В градовете и селата живородени са съответно 540 и 110 деца.

Тоталният коефициент на плодовитост е един от основните показатели, характеризиращи плодовитостта на жените. През 2023 г. средният брой живородени деца от една жена е 1.79, като намалява с 0.07 спрямо 2022 година.

През 2023 г. средната възраст на жените при раждане на първо дете е 28,1 години, в сравнение с 2022 г. се е увеличила с 0.8 години.

През 2023 г. броят на извънбрачните живородение 407, или 62,6% от всички раждания. Относителният дял на извънбрачните раждания в селата (59.1%) е по-висок отколкото в градовете (63.3%).

Зареди още

Новини

Габрово е с отрицателен прираст на населението за миналата година

Published

on

Половината от населението на област Габрово (52.7%) живее в община Габрово, а най-малък по брой на населението е община Дряново – 7 369 души, или 7.8% от населението на областта. Габрово е с отрицателен прираст на населението, – 582.

Това става ясно от информация по отношение на населението и демографските процеси в региона през 2023 година на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Отрицателен е и прирастът в останалите 3 общини на област Габрово, като за Севлиево той е: – 299, в Дряново: – 78, и Трявна: – 136.

Към 31 декември 2023 г в градовете на област Габрово живеят 75 456 души, или 79.5 %, а в селата – 19 406 души, или 20.5 % от населението на областта. Към края на м.г. населените места са 349, от които 5 са градове и 344 – села. Населените места без население са 67. В 211, или в 60,5% от селата, живеят от 1 до 49 души включително.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица