Свържи се с нас

Новини

Владимир Путин идва за Шипченската епопея през август?

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Съществува реална възможност руският президент Владимир Путин да пристигне в България, за да присъства на честванията, по повод 140-годишнината от Шипченската епопея, които ще се проведат на 25 и 26 август. Това стана известно от думите на посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, който бе на посещение в Габрово и региона.

За да бъде осъществена такава визита обаче е необходимо българският държавен глава Румен Радев да отправи покана до руския си колега, която по думите на Анатолий Макаров освен за тържествата на Шипка през август, да бъде изпълнена със съдържание, включваща съвместни проекти, и най-вече да бъде създаден национален инициативен комитет.

„Вчера посетих Шипка и храм-паметника Шипка. Забелязах с какво уважение българите се отнасят към нашата обща история. Вземайки предвид, че това е нашият общ празник, трябва да се създаде национален инициативен комитет, по отбелязване на годишнината. Надявам се, че представители на новото българско правителство ще бъдат включени в него и той ще бъде създаден“, заяви посланик Макаров.

От казаното стана ясно още, че посолството на Русия в България ще стартира поредица от мероприятия, едно от които е представяне на дневника на Цар Освободител по време на пребиваването му в Дунавската армия. „Това е свързано с 140-годишнината от манифеста, с който Александър II Освободител обявява война на Турция“, информира Анатолий Макаров.

Той разчита, че с новото българско правителство ще започне по-активна работа в сферите на културата и туризма, като посочи за пример пребиваването на 600 000 руски граждани у нас само през миналата година.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„В областта на туризма съществуват големи възможности. В България има много хубави балнеоложки курорти и е богата на културно – исторически забележителности. Може да се развива и поклонническият туризъм. Разчитам, че с новия министър на туризма ще обсъдим тези въпроси. Имам големи очаквания.

Най-важното е междуправителствената българо – руска комисия. В рамките на тази комисия могат да бъдат обсъдени конкретни въпроси. Готови сме. Дори можем да предложим заседанието й да се проведе в Москва. Очакванията са добри и се надявам да започнем да работим заедно, щом бъде сформирано правителство в България“, добави още посланикът на Русия.

Официалният повод за двудневното му гостуване в Габрово и региона бе откриването на кабинет по руски език в СОУ „Васил Левски“ в Севлиево, посещение на храм – паметника Шипка, връх Бузлуджа, предприятията МАК и Мехатроника в Габрово.

Посланикът подчерта, че е впечатлен от видяното в двете местни фирми съобщи, че ще разпореди на търговското си аташе да посети Габрово, с цел намиране на начин за активизиране на българо – руските търговско – икономически отношения.

снимка: Областна администрация – Габрово

По-рано днес Анатолий Макаров, заедно със съветници по културните и икономически въпроси и прессекретаря, проведе работни срещи с областния управител на Габрово Иванка Баева и кмета на Габрово Таня Христова.

По време на срещата си с Иванка Баева, зам.областният управител Ивелина Петрова, съветници на посланика, Станка Шопова – председател на фондация „Устойчиво развитие за България“ и Стефан Деевски – представител на габровския бизнес, беше обсъден икономическият потенциал на региона и в частност секторът туризъм.

Областният управител подчерта, че желанието й, заедно с това на заместник – областния управител Ивелина Петрова и целия екип на администрацията, е да се работи за благоденствието на жителите от областта.

Затова и всяко едно международно сътрудничество, което би могло да доведе до конкретни дейности, ще е крачка в тази посока. По този повод бе поет ангажимент да се изготви потенциален профил на региона и да бъде обсъдена възможност за побратимяване с руска  област, с която имаме допирни точки в различни сфери.

снимка: Община Габрово

При габровския кмет Таня Христова бяха представени възможностите и програмите, с които посолството на Русия разполага за популяризиране на руския език и култура в България.

При желание от страна на габровските образователни институции може да бъде организирана среща, на която да бъдат представени програмите за обмен между висшите училища, както и стъпките, които трябва да се предприемат за разкриване на кабинет по руски език в някое от училищата в града.

Интересен е фактът, че само за тази година в посолството са получени около 500 заявки от български младежи, които желаят да продължат висшето си образование в Русия като обучението е напълно безплатно.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Коледният базар с благотворителна инициатива за Милена Христова

Published

on

Благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на 51-годишната
Милена Христова от Габрово ще бъде част Коледния базар на 17.12.2022 г. Базарът ще
се проведе на площад „Възраждане“ в Габрово, а зад каузата за лечение на Милена,
която е диагностицирана с тежка форма „Сколиоза“, ще застанат със свои щандове
редица социални услуги от града: Дневен център за деца и младежи с увреждания;
Дневен център за стари хора; Център за обществена подкрепа „Вяра“; Център за
обществена подкрепа ИМКА; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център
за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Комплекс за социално-здравни
услуги за деца.

Целта е да се съберат средства за сложна медицинска интервенция в
Турция за освобождаване на гръбначния мозък – 2 операции и последващи посещения
за контролни прегледи.

Община Габрово вече подкрепи кампанията с 5 000 лв, но за съжаление средствата не са достатъчни – нужната сума е 22 750 евро.

Началото на базара е в 10.00 часа.

Той е и добър начин да стартираме подготовката за коледните празници. Освен
подаръци с кауза, там ще намерите и много хранителни продукти и деликатеси,
директно от малки ферми и производители. Мед и пчелни продукти, различни видове
кашкавали и сирена, деликатеси от месо, вина, сушени плодове – това е основата на
всяка коледна трапеза.

Щипка екзотика ще внесе щандът на магазин „Берьозка“, където ще се предлагат топли
пелмени, медени блатове за торта, сладка и конфитюри, плодови сокове и сиропи,
сладки изделия и бонбони, лечебна козметика и други.

Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи
талонче с номер за своята покупка. Едно от талончетата ще донесе на своя собственик
пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Разбира се, не е забравена и коледната сцена. На нея ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00
ч. и Оркестър Габрово в 12.00 часа – за да бъде денят ни съвсем празничен и светъл.
Коледният базар се организира от Рекламна агенция „Елмазови“ съвместно с Община
Габрово.

Заповядайте, за да променим заедно Коледата на едно семейство и дадем началото на
своята – малко по-добра, споделена и вкусна.

Дарение за каузата можете да направите чрез банкова сметка:
BIC IORTBGSF
IBAN BG82IORT80485019777600
Титуляр Милена Иванова Христова

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица