Свържи се с нас

Култура

„Да убиеш Великан“ представят в Габрово

Published

on

Спектакълът на Александър Урумов „Да убиеш Великан“, по романа – бестселър „Али Безсмъртния“, ще бъде представен и на габровска сцена. Представлението е насрочено за 7 април, петък, от 19.00 ч. в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово и е част от националното турне „Да убиеш Великан с Али Безсмъртния“. Цената на билета е 8 лева.

„Да убиеш великан“ – един класически библейски сюжет, разказан по оригинален начин през една неочаквана гледна точка. Много отдавна, в Обетованата земя, над младото Израилево царство надвисва тъмна сянка. Враждебните орди на филистимците, водени от огромния и кръвожаден воин Голиат заплашват да нахлуят в царството и да поробят всичките му жители.

Двете армии застават една срещу друга в долината на река Йордан и се подготвят за битка.
Изпълнен с надменност и презрение, великанът Голиат предизвиква Израил да изпрати един воин на двубой с него и в този смъртен сблъсък да се реши изходът от войната.

И въпреки, че царят обещава голямо богатство и ръката на своята дъщеря на този, който убие Голиат страх и безнадеждност сковават Израилевия лагер и никой не смее да излезе срещу свирепия великан. И все пак, в една крайна палатка двама млади воини имат смели мечти…

Кой е по-страшен – свирепият гигант срещу нас или собствените ни страхове? Робството, с което те заплашва врагът или обезвереността, която блокира действията ти?

Може ли изобщо да се изправиш срещу Голиат, ако нямаш лиценз-специален папирус за убиване на великани?

„Да убиеш великан“ е изпълнена със смях и закачки юнашка пиеса в едно решително действие, заредена със закачлива ирония и изненадващи с точността си паралели със съвременната действителност.

Сценарист и режисьор е Александър Урумов, автор на бестселъра „Али Безсмъртния“ и на пиесите „Лалугер“, с номинация за Аскеер за драматургия, „Ние, българите. Открит урок за чужденци“, „Тиква!“ и др.

В ролите ще видите младите таланти Валери Георгиев /като Аминадав/ и Любомир Кръстев /като Авивид/. Музика – Мишо Шишкови – баща и син, а Големият актьор Васил Михайлов като Гласа на великана Голиат.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Четири златни медала спечелиха пианистите от МК „Весела“

Published

on

Това е щастливата новина за четирите млади музикални таланта от Габрово и техния преподавател по пиано Весела Пенева. През изминалите два почивни дни, пианистките Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./ и Ай Хасегава /14 год./ представиха отлично своите музикални програми като участници в 10-я Международен конкурс „Звукът на времето” – Велико Търново.

Авторитетното жури, в състав проф. д-р Борислава Танева, проф. д-р Александър Василенко и проф. д-р Томислав Байнов, оцени изпълненията на четирите момичета от Музикален клуб „Весела” между 90 и 100 точки.

Благодарение на постигнатия висок бал, младите пианистки се окичиха със златни медали, спечелвайки Първи места в своите възрастови групи. Радостно е, че на своите дебютни конкурсни изяви Кристина Стефанова и Мира Русинова заявяват смело своите музикални способности и се присъединяват към успехите на вече доказалите се Невин Халил и Ай Хасегава.

В деня преди конкурса, на тържествената церемония, организирана от Община Габрово, сред най-успешните деца, вписани в книгата „Дарования и постижения”, бяха и 8 млади таланта от Музикален клуб „Весела”, с призови места в международни музикални състезания.

Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./, Ай Хасегава, Лорен Николова /10 г/ Делиа Георгиева /11 г/ Полина Флориду /15 г/ и Адриана Кънева /16 г/ получиха своите удостоверения, както и личните поздравления на кмета на Габрово Таня Христова.

Зареди още

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Култура

Дни на отворените врати и безплатна регистрация в Библиотеката

Published

on

По повод Деня на Габрово – 17 май, и във връзка с Националната библиотечна седмица (10-17 май) Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” прави подарък на четящите хора – безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички габровци, които искат да получат достъп до богатите ѝ фондове, колекции и информационни ресурси във всички области на знанието.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички малки и големи габровци, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези читатели, чиято регистрация е изтекла преди 17 май 2024 година.

На потребители на РБ „Априлов-Палаузов”, имащи задължения към библиотеката, безплатни карти няма да бъдат издавани. При записването трябва да бъдат представени документи за самоличност за пълнолетните граждани, а за децата и учениците – ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

Издаването на картите се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката от 9.00 до 18.30 ч на 17 май 2024 г. Читателски карти на деца и тийнейджъри до 14 години – в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” (Театъра) от 9.00 до 18.30 часа на 17 май 2024 г.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица