Свържи се с нас

Култура

Затвор за мъж, извършил грабеж и заканил се с убийство

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С определение от 3 април по наказателно дело от общ характер, състав на Окръжен съд – Габрово, с председател съдия Попов, одобри споразумение между прокурор Шикова от Окръжна прокуратура – Габрово и защитника на подсъдимия П.П. от Априлци, с което на последния се налага наказание лишаване от свобода, за грабеж при условията на опасен рецидив, закани за убийство и унищожаване на чужди движими вещи.

Съгласно споразумението П.П. се признава за виновен в това, че на 9 септември м.г., около 06,30 ч., в севлиевското село Стоките, ри условията на опасен рецидив, отнел от владението на жена от същото село мобилен апарат Нокиа, на стойност 35,00 лева, като употребил за това заплашване и сила.

Обвиняемият отправил към пострадалата думите „Ей сега ще те убия“ и й нанесъл удари в областта на лявото рамо, врата и десния крак. За извършеното престъпление се определя наказание от 1 година и 8 месеца лишаване от свобода.

С одобреното споразумение П.П. се признава за виновен и в това, че на 27 септември 2016 г. около 22,45 ч. в с. Стоките, се заканил с убийство на същата жена и приятеля й, като им отправил думите “Ще ви избия, ще ви запаля“ и това заканване възбудило основателен страх у двамата за осъществяването му, като за всяко от двете престъпления на П.П. се налага наказание от по 1 година лишаване от свобода.

Обвиняемият се призна за виновен и в това, че през периода 24 август – 27 септември 2016 г., в с. Стоките, общ. Севлиево, при условията на продължавано престъпление, чрез прострелване с огнестрелно оръжие унищожил 4 стъкла на прозорец на къща, преден капак на лек автомобил ВАЗ, модел Нива, както и гумите на същия лек автомобил, унищожени чрез рязане, всички вещи на обща стойност 452,16 лв. За извършеното престъпление на П.П. се налага наказание от 1 година лишаване от свобода.

За извършените четири престъпления на подсъдимия П.П. бе определено за изтърпяване общо наказание от 1 година и 8 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим.

Одобреното споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Музиката на Йосиф Цанков тази вечер на пл.“Възраждане“

Published

on

Тази година се навършват 110 години от рождението и 50 години от кончината на Йосиф Цанков, написал едни от най-хубавите български песни, сред които „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Събота вечер“, „Пролет моя“, „Пеят сто китари“, „Целуни ме“, „Облаци“, „Песен за София“, „Керванът”, „Повей ветре“ и много други.

По този повод Община Габрово ви кани на концерта „Среща с деди Йожи“.

В програмата ще бъдат изпълнени пиеси от албума „Онзи вятър от първата среща“ – Музиката на Йосиф Цанков Аранжор: Михаил Йосифов Солист: Велислав Стоянов Изпълняват: Михаил Йосифов – тромпет Димитър Льолев – саксофон Велислав Стоянов – тромбон Шибил Бенев – пиано Даниеле Феббо – контрабас Борислав Петров – ударни

Концертът „Среща с деди Йожи“ е днес, 30 юли. Началният час е 19.00 часа, а мястото е площад Възраждане. Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Арт-работилница „Тревненска палитра“

Published

on

Фондация „ Еко Флора – 2018“ открива Арт-работилница в Етнографския комплекс на ул.“ Иванка Горова“ в Трявна.

Работилницата е предназначена за деца от всички възрастови групи. Могат да се включат и възрастни, които имат желание да усвоят нови умения.

Обучението започва с уроци по рисуване, които са безплатни за всички тревненски участници и платени за гостите на града.

Напредналите могат да продължат с курсове по иконопис и керамика, които ще се ръководят от преподаватели от ВТУ.

Курсовете за начинаещи ще се провеждат предимно в почивните дни, ако има желаещи – и през цялата седмица.

В групите ще се обучават не повече от 7-8 души, което гарантира специално внимание и индивидуален подход към всеки участник.

Кметът на Трявна Силвия Кръстева ще открие Арт-работилница „Тревненска палитра“ на 3 август от 18.30 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Читалището от кв.Нова махала с грамота от Министерство на културата

Published

on

Представители на НЧ “ Зора -1872″ кв. „Нова Махала“ присъстваха на официалната церемония по връчване на удостоверенията за вписване в националната листа на системата „Живи човешки съкровища“, провела се на 28 юли в Министерство на културата.

Габровското участие в надпреварата бе с кандидатурата на потомствения майстор-ножар Георги Мантов. Предложението е от читалището в квартал „Нова махала“ в Габрово.

През Възраждането от този район, някога село, са произлезли занаятчии, спечелили славата на Габрово на ножарски център в българските земи. Георги Мантов бе представен с уменията си за изработване на нож „Сойка“.

Името идва от птицата сойка, защото ножката е пъстра като нея. В миналото дръжката се е шарила, освен с тънка месингова тел – за жълт цвят, и със седеф, а всеки майстор имал собствена шарка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица