Свържи се с нас

Култура

Екипът на ЕМО „Етър“ честити рождения ден на Дома на хумора и сатирата

Екип на „Етър”-а тича след такси, за да спести пари и да отнесе подарък за рождения ден на ДХС

Published

on

Доц. д-р Светла Димитрова, директор на ЕМО „Етър“ и Маргарита Доровска, директор на музей „Дом на хумора и сатирата“ пред карикатура, изобразяваща Стефан Фъртунов, създател на Дома на хумора и сатирата

Директорът на „Дома на хумора и сатирата” Маргарита Доровска получи като подарък плетени на пет куки терлици и торба, изработена от козяк. За някои това може да са красиви предмети с декоративно предназначение, но екипът на ДХС отлично познава практическата им страна.

Терлиците дават възможност да се танцува на фона на севлиевската музика. Не е изключено Доровска да смени кожените дамски чанти с красивата, пъстра торба, която отлично пасва на елегантната й фигура и би могла да събере двойно повече предмети.

Виолета Янева, координатор „Работа с публики“ в ЕМО „Етър“ и Светла Димитрова, директор на ЕМО „Етър“ представят подаръка – торба от козяк с плетени на пет куки чорапи

Плетените терлици и изработената от козяк торба са подарък от екипа на Етнографски музей на открито „Етър” по повод 45 рожден ден на Дома на хумора и сатирата и са съобразени с характерната за жителите на столицата на хумора и сатирата спестовност.

Гостите бяха предупредени, че представянето на подаръка е съпътствано с продуктово позициониране. В поздравителния адрес, прочетен на празник стана ясно, че подаръците са донесени от човек спазил старата габровска традиция да се бяга след такси.

Маргарита Доровска и Светла Димитрова в „битка“ за кадри“

„Главният ни счетоводител направи сериозни изчисления, за да намери начин да спести средства. В крайна сметка взехме единодушното решение посланията ни да достигнат до Вас лично, чрез наш представител. Имате нашите уверения, че не е чакал автобус на градския транспорт, за да тича след него. Така щеше да спести само сумата от един билет. Представителят на ЕМО „Етър” търпеливо изчака покрай музея да мине такси и тича след него, амбициран и вдъхновен от многото километри. Всеки път когато чувстваше, че не му достигат сили мисълта за спестения финансов ресурс му даваше нови криле. И ето – нашите искрени, изпълнени с респект и уважение поздрави са при Вас. Към тях прибавяме и чифт традиционни терлици, плетени на пет куки. Обувайте ги когато се забавлявате, слушайки севлиевската музика.”

На 45 рожден ден на Дома на хумора и сатирата присъстваха кметът Таня Христова, областният управител Иванка Баева, зам.-областният управител Ивелина Петрова, както и представители на всички важни за Габрово институции, интелектуалци и приятели на хумора.

Маргарита Доровска, директор на ДХС с подаръка от ЕМО „Етър“

На 1 април пред всички тях Маргарита Доровска, директор на музея „Дом на хумора и сатирата”, обяви:

„26-ма обявиха автономия в Габрово. Очаква се стотици да се присъединят към тях в следващите часове.

Държавата е малка по размер, но вече беше намерена на картата.

Щабът на управление е ул. Брянска 68, Габрово.

Идеологът на държавата се издирва. Инициалите му са Г. Т. Знае се, че е живял в кв. Младост в София.

Идеите му, разбунили духовете на 26-тимата отцепници са случайно открити в архива на Музей „Дом на хумора и сатирата,” при проучване с цел подготовка на изложба.

Територията с претенция за държава се нарича Смеево,а девизът на отцепниците е „Смей!”

Очаква се автономната област да обяви своето правителство, герб и конституция в следващите часове. Знамето е котешка опашка.”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица