Свържи се с нас

Култура

Благовещение в ЕМО „Етър“ (в снимки)

На Благовещение в ЕМО „Етър” посетителите се включиха в кауза, посветена на сърцето на един младеж

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

177 лева са събрани от инициативата „Протегнете ръка да донесем блага вест за ново сърце за Николай!”, която Женското благотворително дружество „Майчина грижа” проведе в ЕМО „Етър”. В етнографския музей бе разположен един от пунктовете за продажба на домашно приготвени ястия. Събраните средства отиват за подпомагане лечението на младия габровец Николай Тихолов, който се нуждае от трансплантация на сърце.

снимка: ЕМО „Етър“

На Благовещение, 25 март, който е и патронен празник на дружество „Майчина грижа”, освен в ЕМО „Етър”, средства за лечението на Николай Тихолов се събираха на пунктове в централната част на Габрово. Ден преди това в Актовата зала на Национална Априловска гимназия се състоя голям концерт на групови и индивидуални изпълнители, а посетителите също събираха средства за Николай. Цялата сума, с която ще бъде подпомогнат той, ще стане ясна в понеделник, когато в местното представителство на Български червен кръст ще бъдат отворени касите от отделните пунктове.

снимка: ЕМО „Етър“

На Благовещение десетки посетители на ЕМО „Етър” купуваха домашно приготвените от дамите на „Майчина грижа” ястия.

снимка: ЕМО „Етър“

Кремена успя да изкуши познавачите със своя „Агнес”. Сладкишът се оказа с вкус, предизвикващ възклицания на приятна изненада. Кремена се погрижи да впечатли не само вкусовите рецептори на туристите. Сладкодумна и артистична, отдалече тя трудно се вписва в представата за „госпожа от благотворителна организация с традиции в габровските среди”. Човек по-скоро би си я представил на мотор, заради младежкото облекло и освободеното държание. От близо, обаче, с поглед и маниери тя вдъхва респект. Респектиращо вкусен е и нейният сладкиш „Агнес”, потвърдиха тези посетители в ЕМО „Етър”, които успяха да си вземат преди той да свърши.

снимка: ЕМО „Етър“

В миналото габровските домакини надписвали рецептите по името на тези, от които са ги научили. „Агнес”-ът, предлаган на туристите в музея е „Агнес Рончо”. Двеста грама краве масло се разбива с една чаша захар, слагат се чаша брашно, чаша смлени орехи и предварително разбити четири белтъка на сняг. Сместа се обърква добре, изсипва се в малка намаслена и набрашнена тава. Пече се на нормална температура (180 градуса). След като изстине, се намазва с останалите четири жълтъка, разбити преди това с пудра захар. Сладкишът съхне едно денонощие, след което, както казва Кремена, се сервира с пожеланието: „Да ви е сладко”.

снимка: ЕМО „Етър“

„Агнес” е типичен за града. В миналото по селата не са готвели с краве масло, а с мас. Така се обяснява защо само гражданките са го предлагали на трапезите си.

снимка: ЕМО „Етър“

Другите ястия от благотворителната инициатива, са популярни и до днес за всякакъв тип население – постна пита със сушени плодове и ядки, пълнени чушки с ориз и мариновани люти чушки, ориз с маслини и пресен магданоз, лучник, щирник, печени зеленчуци със сирене и дори ястия с месо.

В ЕМО „Етър” посетителите, решили да станат част от благотворителната кауза, имаха възможност да се включат, независимо дали спазват Великденския пост или не.

Заредената с много приятна емоция атмосфера от време на време бе нарушавана от хора с очевидно затворено съзнание. Каквото показа жена, с интерес към храните, но с показна незаинтересованост към благотворителността на каузата, за която се предлагат те. Тя дори не изслуша разказа за инициативата на „Майчина грижа”, прекъсна го с прагматичния въпрос за цените на храните. След което сравни с други места, от които може да се нахрани, закупи няколко продукта и обърна гръб на хора и каузи. Добре е, че такива посетители се оказаха единици, но наличието им сред стотиците кара човек да се замисли за важните неща в живота.

снимка: ЕМО „Етър“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица