Свържи се с нас

Новини

Обединени да спрем туберкулозата!

24 март за Световен ден за борба с туберкулозата

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Туберкулозата е водеща причина за смъртта на всеки втори инфекциозно болен човек. Всяка година от нея умират около 3 милиона души в света!

На 24 март 1882 година немският микробиолог Робърт Кох, обявява че е открил причинителя на туберкулозата – Микобактериум туберкулозис, а през 1996 година Световната здравна организация обявава този ден за Световен ден за борба с туберкулозата.

По инициатива на Министерство на здравеопазването от 2009 година, в дните преди 24 март се провежда кампания „Дни на отворени врати” за безплатни прегледи по туберкулоза в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза. През тази година мотото на кампанията е: „Обединени да спрем туберкулозата!“.

За изминалата 2016г. в Габровска област са регистрирани 41 заболели от туберкулоза (по 17 случая за Габровска и Севлиевска общини, 4 случая за Дряновска и 3 случая за Тревненска община). Заболяемостта е 35,24%000 срещу 41,43%000 за 2015 година. Това е социално-значимо инфекциозно хронично заболяване което предава се по въздушно-капков път. Боледуват предимно хора на възраст 35-46 г., както и над 65 г., като по-голяма е заболеваемостта сред мъжете.

Туберкулозният причинител се развива предимно в белите дробове, но няма орган който да не може да бъде засегнат. Източници на заразата са болни хора. Човек може да се зарази с туберкулоза и като консумира мляко от болни животни или продукти, които са произведени от него. Инфекцията най-често прониква през дихателните пътища. Чрез кихане и кашляне болният отделя туберкулозни бактерии и по въздушно-капков път заразява околните. Първите симптоми на заболяването са лесна умора, поддържане на температура около 37-38 градуса, липса на апетит, обилно нощно потене и обща физическа отпадналост. За белодробната форма на заболяването е характерна продължителна кашлица, която в началото има сух характер и е предимно през нощта, а по-късно с напредването на болестта започват да се отделят различни по вид храчки. Храченето на кръв е знак за напреднала форма на заболяването.

Туберкулозата е лечима, стига да бъде открита навреме и да се проведе качествено лечение.

Профилактиката включва ваксиниране на бебетата с БЦЖ-ваксина след 48-ия час от раждането и след това реимунизиране на 7, 11 и 17-годишна възраст след отрицателна проба за туберкулинова чувствителност (проба Манту). Важна част от превенцията на болестта са пълноценно хранене, което е богато на витамини, физическа активност и поддържане на добра лична хигиена.

Автор: Тони Колева, РЗИ Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица