Свържи се с нас

Култура

Десети юбилеен Комедиен фестивал в Габрово (Програма)

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В седмицата, предшестваща Карнавала, ще се проведе Десетото юбилейно издание на Комедиен фестивал Габрово, в дните от 15 до 19 май. Новината съобщи днес пред журналисти Невена Митева, директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово.

От казаното пред медиите стана ясно, че за селекционер на Фестивала е поканен театралният критик Богдана Костуркова, основоположник на комедийния маратон в нашия град. „Всеки, успял да види вече нашия афиш, казва че това е невероятно силен афиш. В него ще намерят място най-големите ни и обичани от публиката в момента комици“, заяви Невена Митева.

Десетото юбилейно издание на Комедиен фестивал Габрово ще бъде официално открито на 15 май от 20.00 ч. на площад „Възраждане“ с премиерата на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово „Мнимият болен“, със специалното участие на Николай Урумов. На премиерното представление ще участва и Камерният оркестър на Габрово.

Общо 10 са представленията, които ще бъдат показани в ДТ „Рачо Стоянов“, ДК „Емануил Манолов“ и  на пл.“Възраждане“. Поканени са много гости от чужбина – директори на фестивали и театри, а в програмата са намерили място и три чужди участия.

Едното от тях е на партньорите на ДТ „Рачо Стоянов“ от Куманово, Македония, които също правят фестивал на комедията. Тяхното представление се казва „Бягай – идва жена ти“ и ще бъде показано на 15 май от 18.00 ч. в ДТ „Рачо Стоянов“. Второто е на Театър „Зоран Радмилович“, гр.Зайчер, Сърбия, които също организират театрален фестивал, на който габровският театър гостува често с участия. Те ще участват на 16 май от 18.00 ч. с представлението „И ти ли, Нормане“ в ДТ „Рачо Стоянов“. Третото международно участие е на руски театър, позиционира в Германия, който ще гостува на 17 май от 18.00 ч. със „Сънища и мечти“, също в ДТ „Рачо Стоянов“.

Пиесата „Болница накрай света“, от Христо Бойчев, на МГТ/“Зад канала“, с актьорите Филип Аврамов, Иван Петрушинов, Александър Дойнов и Иван Лечев, ще гостува в ДК „Емануил Манолов“ на 16 май от 20.00 ч.

На 17 май от 18.00 ч. в ДТ „Рачо Стоянов“ ще бъде представена трагикомедията на Малин Кръстев „Семеен албум“ на Младежки театър „Николай Бинев“, с участието на Герасим Георгиев – Геро и Владимир Пенев, играещи главните роли.

В афиша прави впечатление и гостуването на 18 май от 18.00 ч. в ДТ „Рачо Стоянов“ на Столичен куклен театър със семейния спектакъл „Приказка за скитника – крал“ по Чапек, с режисьор Катя Петрова и участието на Румен Гаванозов, Станимир Гъмов, Румен Угрински и Георги Спасов.

Театър „София“ с „Госпожа министершата“ от Нушич, реж. Недялко Делчев, ще гостува в ДК „Емануил Манолов“ на 18 май, от 20.00ч.

В последния ден на Комедийния фестивал в Габрово от 18.00 ч. в ДТ „Рачо Стоянов“ ще бъдат представени Сатиричен театър „Алеко Константинов“ с „Името“, постановка на проф. Здравко Митков, с участието на Михаил Белалов, Николай Урумов и Ана Вълчанова.

А от 20.00 ч. в голямата зала на ДК „Емануил Манолов“ ще гостува ДКТ „Константин Величков“ – Пазарджик с представлението, „гвоздей“ на програмата, „Жена ми се казва – Борис“, със специалното участие на Станимир Гъмов, Румен Угрински, Стефан Рядков, Ернестина Шинова, Дияна Любенова и Петьо Петков – Шайбата.

„В 5 дни имаме 10 представления. От 18.00 ч. се играят тези в ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово, а от 20.00 ч. в ДК „Емануил Манолов“. Програмата е наситена и доста интересна. За сметка на това всяко едно представление си заслужава. Няма нито едно банално представление! Не знам как публиката ще си избира кое събитие да посети. Може би ще трябва да се снабди със специалната карта, която ще пуснем за Фестивала на достъпни цени, за да може да гледа всичко. Надявам се, че габровци се успеят да видят едни от най-големите комедийни актьори и да им се насладят“, сподели още Невена Митева.

ПРОГРАМА

 

ТЕАТЪР ПРЕДСТАВЛЕНИЕ ДАТА, ЧАС, МЯСТО ДРУГИ
Куманово, Македония

Театър „Трайко Прокопиев”

 

„Бягай – идва жена ти”

 

 

15.05. – 18 ч.

ДТ „Рачо Стоянов”

ДТ ”Рачо Стоянов” –Габрово

 

„Мнимият болен“, Молиер, реж. Н.Урумов, участва Николай Урумов

 

15.05. – 20 ч.

Пл. „Възраждане”

Зайчар, Сърбия

Театър „Зоран Радмилович”

„И ти ли, Нормане ”

Автор Рон Кларк / Сам Бобрик

 

 

16.05. – 18 ч.

ДТ „Рачо Стоянов”

МГТ /„Зад канала” „Болница накрай света“ от Христо Бойчев

участват Филип Авра-мов, Ив.  Петрушинов, Ал. Дойнов, Иван Лечев

 

16.05. – 20 ч.

ДК „Емануил Манолов”

Германия

Театър „Руска сцена”

 

„Сънища и мечти”

по Ал. Островски

 

 

17.05. – 18 ч.

ДТ „Рачо Стоянов”

Младежки театър

„Николай Бинев”

„Семеен албум“

от Малин Кръстев,               реж. М. Кръстев

участват Герасим Георгиев – ГЕРО, Владимир Пенев

 

17.05. – 20 ч.

ДК „Емануил Манолов”

Столичен куклен театър „Приказка за скитника – крал“

по Чапек

режисьор Катя Петрова

участват: Румен Гаванозов, Ст. Гъмов,

Р. Угрински и Г. Спасов

 

 

 

18.05. – 18 ч.

ДТ „Рачо Стоянов”

Театър „София“ „Госпожа министершата“

от Нушич, реж. Недялко Делчев, сцен. П. Митев

с участието на Лилия Маравиля

 

18.05. – 20 ч.

ДК „Емануил Манолов”

Сатиричен  театър „Алеко Константинов”

 

„Името“ от М. Дела-порт и Ал.Пателиер пост. Здравко Митков

Михаил Билалов, Нико-лай Урумов, Ана Вълчанова

 

19.05. – 18 ч.

ДТ „Рачо Стоянов”

ДКТ „Константин Величков”

– Пазарджик

„Жена ми се казва Борис“ от Рафи Шарт, реж. Вл. Александров

участват Ст. Гъмов,          Р. Угрински, Ст. Рядков, Ернестина Шинова, Дияна Любенова,                  П. Петков – Шайбата

 

19.05. – 20 ч.

ДК „Емануил Манолов”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Апология на сетивността“ от Калоян Христов с представяне в Габрово

Published

on

На 4 април, четвъртък, от 17.30 часа в изложбената зала на Музея на хумора и сатирата в Габрово ще бъде представена новата стихосбирка на поета Калоян Христов „Апология на сетивността“, издание на издателство „Знаци”.

Модератор и водещ на поетичната среща ще бъде Иван Христов, директор на Исторически музей – Дряново.

В представянето ще вземат участие Музикантите Цветомир Цанков и Огнян Тюлюмбаков. Ще участват също актьорите Виктория Василева и Павел Кинчев.

За книгата ще говори Елвира Христова, директор на Националната Априловска гимназия.

Калоян Христов завършва средното си образование в Националната Априловска гимназия (Габрово). Завършва и специалност „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, както и магистратура към Факултета по педагогика на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Образователен мениджмънт“. Той е един от създателите и редакторите на литературния сайт Tetradkata.com, както и на издателство „Тетрадката“. Преподвател е по български език и литература в гимназиален етап в Частна немска езикова гимназия „Ерих Кестнер“, гр. София. Води ежегоден курс по творческо писане за ученици.

Литературни изследвания на Калоян Христов са публикувани в сп. „Литературата“ и др. Негови научни разработки са: „Геометрия на пространствата в декоративния роман на Чавдар Мутафов „Дилетант“; „Мегданът и кабинетът като топоси на селото и града“; “Културна биография на Васил Априлов и Габровското училище през погледа на Петко Славейков и Светослав Миларов” и др. През 2018 г. излиза първата му книга с поезия – „Съвпадения“. Негови стихове са публикувани във в. „Литературен вестник“, сп. „Нова асоциална поезия“, сп. „Литературен свят“, сп. „Пламък“, алм. „Зорница“, LiterNet, антологията „Поезия срещу войната“ и др. Участва в международния поетичен пленер „Софийските метафори“ през 2020, 2021, 2022, 2023 г.

По покана на музикантите от група „SoulBmoll“ пише текста на песента „Нова посока“, която става част от първия албум на групата. През 2020 г. се появява втората му стихосбирка – „Солени молекули“ (изд. „Знаци“). Носител е на: Първа награда за поезия в Националния конкурс „Никола Вапцаров“ (2019), Голямата награда за поезия на Националния литературен конкурс „Море“ (2020), Априловска награда за книга на годината в категория „Млад автор“ (2021), два пъти е финалист в международния поетичен конкурс „Мили Дуели“ (2019, 2021), номинация в разширения списък за Националната литературна награда „Перото“ (2021), почетна грамота от Националния литературен конкурс „Владимир Башев“ (2021). Негови стихове са преведени на английски, арабски, сръбски и испански.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представя творчеството си в Габрово

Published

on

Писателят Веселина Кожухарова ще запознае габровци с творчеството. Домакин на събитието ще бъде Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, което ще се проведе на 20 март, от 17.15 часа в читалнята „Д-р Петър Цончев“.

Акцентът ще бъде поставен върху най-новия роман „До четвърто коляно“, появил се през пролетта на 2023 година. Книгата запознава читателя с четири поколения жени, белязани от необикновени способности.

Действието се развива преди Освобождението на България и малко след това, а темите засягат човешките добродетели – прошката и обичта, но и омразата, алчността, сребролюбието, греховете.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица, пише стихове и проза. Цялата си кариера тя посвещава на музиката като вокален педагог, ръководител на хорове, вокални групи, основател на частно музикално училище.

Творчеството ѝ включва текстове и музика на песни, пиеси и мюзикъли. Има издадени пет книги: „Жених за царкинята“ (приказки за деца), „Погледни през рамо“, „Между звездите и зората“, „Въглени“ и „До четвърто коляно“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица